Ένα χρόνο τώρα οι ερευνητές χτενίζουν την βιβλιοθήκη του Αβαείου του Grimbergen. Όμως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το χειρόγραφο με την αυθεντική συνταγή της μπύρας που παράγονταν στο μοναστήρι από τα μεσαιωνικά χρόνια. Ακόμα και εθελοντές έχουν επιστρατευτεί για να ξεσκονίσουν τα αρχεία του ιστορικού μοναστηριού που θεμελιώθηκε το 1128. Και, παρά το γεγονός ότι έχουν μελετήσει περίπου το μισά, η φημισμένη συνταγή παραμένει, για την ώρα, άφαντη.

Προς τι η φασαρία, θα αναρωτιέστε… Ο λόγος είναι πως οι μοναχοί αποφάσισαν να ξαναπιάσουν την παλιά τους τέχνη στον τόπο όπου βρίσκονταν κάποτε η μικρο-ζυθοποιία του μοναστηριού. Την προσπάθειά τους δυσχεραίνει το γεγονός ότι η παραγωγή τερματίστηκε το 1797, όταν το μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές, συνέπεια της Γαλλικής Επανάστασης. Την μπύρα Grimbergen που απολαμβάνουμε σήμερα παράγουν, με άδεια του μοναστηριού, η βελγική Alken-Maes, για την εσωτερική αγορά, και η Carlsberg, για την διεθνή αγορά.

Παραμένει, φυσικά, το ερώτημα: Αν η συνταγή βρεθεί τελικά, πόσο αρεστό θα είναι το αποτέλεσμα στους σημερινούς καταναλωτές; Το θέμα δεν απασχολεί τους μοναχούς. Η επανίδρυση της μικροζυθοποιίας είναι γι’ αυτούς περισσότερο θέμα ιστορικής συνέχειας –η ζυθοποιία θα έχει μικρή παραγωγή, κυρίως για τους μοναχούς και τους πολυάριθμους επισκέπτες του αβαείου. Η μπύρα Grimbergen θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο με τη γνωστή συνταγή από τις μεγάλες ζυθοποιίες που έχουν το δικαίωμα χρήσης του σήματος.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!