Άλλη μια Ελληνική μικροζυθοποιία ξεπήδησε, αυτή την φορά εκπροσωπώντας τις πανέμορφες Σποράδες και πιο συγκεκριμένα, όπως προδίδει και ο τίτλος, απο την Σκόπελο. Το ξεκίνημα έγινε υπο μορφή gypsy αλλά οι βλέψεις προσανατολίζονται σε ένα ανεξάρτητο μικροζυθοπειοίο ''στολίδι'' για το νησί που θα αναδείξει και εκεί την έννοια της craft μπύρας. Ας μας τα πει όμως καλύτερα ο Κωστης Λεμονής εμπνευστής του εγχειρήματος στην παρακάτω συνέντευξη στο beeroskopio. 

Beeroskopio: Καλησπέρα. Θα θέλατε να μας συστηθείτε. Υπάρχει κάποιο υπόβαθρο σε προσωπικό επίπεδο στον χώρο της μπύρας;
Κωστής: Καλησπέρα κι από μένα! Είμαι ο Κωστής Λεμονής, ετών 30, κατάγομαι από την ομορφη Σκόπελο και δραστηριοποιούμαι στο χωρο της εστίασης εδώ στο νησί τα τελευταία 5 χρόνια. Η σχέση μου με τη μπύρα ξεκίνησε ως εκείνη ενός μέσου καταναλωτή, εν μέσω ομως της έμφυτης περιέργειας μου για νέες γεύσεις εξελίχθηκε σταδιακά, με αποκορύφωμα την πρώτη επίσκεψη σε Μικροζυθοποιειο πριν από ένα μόλις χρόνο! Σε εκείνη την επισκεψη τοποθετώ το σημείο μηδέν της περαιτέρω ενασχόλησης μου με τη μπύρα. Το ερέθισμα ήταν τέτοιο, που την επόμενη κιόλας μέρα πήγα μέχρι το Alebox του Νίκου Κοχυλη, πήρα τον πρώτο κάδο ζύμωσης και ένα κιτ από Dry Stout και γύρισα Σκόπελο για να τα ρίξω στο κατσαρολακι. Το κιτακι γρήγορα εξελίχθηκε σε inox καζάνι και χειροποίητο cooler-χαλκοσωληνα, όπως επίσης και ο πρωτος κάδος ζύμωσης έφερε άλλους οκτώ!

Beeroskopio: Πως προέκυψε αυτό το ιδιαίτερο όνομα;
Κωστής: Εν γένει στη ζωή μου επιδιώκω να εμπνεομαι από οτιδηποτε συμβαίνει γύρω μου, να μετατρέπω σε ιδέα οποιοδήποτε ερέθισμα λαμβάνω καθημερινά. Έτσι λοιπόν, περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πέρυσι τέτοια εποχή, συνάντησα πίσω από τη Ροτόντα ένα μικρό καφενείο με το όνομα ΣΠΕΙΡΑ και είπα πως εδώ είμαστε! Να αναφέρω πως η Σπείρα είναι από αρχαιοτάτων χρονων το σύμβολο της Ζωτικής Δύναμης, μιας δύναμης και μιας ενέργειας που υποδηλώνουν και οι γροθιές του λογότυπου μας.

Beeroskopio: Πείτε μας μερικά λόγια για την ζυθοποίηση που πραγματοποιήσατε. Που έγινε και πως ήταν η συνεργασία;
Κωστής: Οι παραγωγές και των τεσσάρων στυλ μπύρας της ΣΠΕΙΡΑΣ, περήφανα πραγματοιηθηκαν στο Μικροζυθοποιειο του Γιάννη Ρηγανεζη στα Παλιά του Βόλου. Η συνεργασία μας ήταν άψογη, καθώς ήταν απολύτως πρόθυμος να ικανοποιήσει στο έπακρο τα υψηλά standards που εξαρχής εγώ είχα θέσει για το όλο project. Εδώ να σημειώσω πως ήρθα σε επαφή με αρκετά μικροζυθοποιεία πριν καταλήξω σε αυτό του Γιάννη και με χαρά έχω να πω πως όλοι οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι τους ήταν άνθρωποι με πολλή γνώση επί του αντικειμένου, απολυτως θετικοι σε μια διαφαινόμενη νέα συνεργασία κι αυτό είναι προς τιμήν τους.

Beeroskopio: Σκοπεύεται να δημιουργήσετε ζυθοποιείο στο νησί; Περιγράψτε μας την επαφή του κόσμου με την μπύρα εκεί;
Κωστής: Η δημιουργία μιας μικρής μονάδας εδώ στο νησί είναι ένας κρυφός μου πόθος, μα το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι υπερβολικα υψηλό, οπότε βραχυπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Το όραμα όμως υπάρχει, και η δημιουργία της θα ειναι η φυσική συνέχεια εφόσον ο κόσμος αγκαλιάσει τη ΣΠΕΙΡΑ. Η σχέση του κόσμου με τη μπύρα θεωρώ πως είναι εν γένει δύσκολη στην Ελλάδα, πόσω δε μάλλον εδω στο νησί, όπου ο κόσμος δεν έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από την πεπατημένη και να δοκιμάσει μια αληθινη craft ετικέτα. Η μάλλον δε του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία, για να το πω καλυτερα. Αυτό ακριβώς είναι που η ΣΠΕΙΡΑ έχει θέσει ως στόχο, να φέρει δηλαδη σε άμεση επαφή τον μέσο καταναλωτή με την craft κουλτούρα και να του αποδείξει πανηγυρικα πως η μπύρα δεν είναι ο φτωχός συγγενής των αποσταγματων και του κρασιού καθως είναι ικανή να του προσφέρει πολύ δυνατές γευστικές εμπειρίες!

Beeroskopio: Θα θέλαμε λίγα λόγια για τις πρώτες 4 μπύρες σας;
Κωστής: Η ΣΠΕΙΡΑ όπως σωστά αναφερθηκε, βγαίνει στην αγορά εξαρχής με τέσσερα διαφορετικά κι αγαπημένα στυλ. Στη βάση της γκάμας συναντάμε τη γήινη και φιλική ΣΠΕΙΡΑ Golden Ale, διακριτικά ανθικη χωρίς εξάρσεις και με μακρά βυνωδη επιγευση, η οποία καλείται να αναλάβει την ομαλη μετάβαση του καταναλωτή από τις ευρείας παραγωγης lager στις υψηλής ποιότητας ale. Στη συνέχεια συναντάμε τη ΣΠΕΙΡΑ IPA, ένα κεχριμπαρένιο διαμαντάκι με ελαφρώς ανεβασμένο αλκοολικό βαθμό, στο οποίο προσθέσαμε γενναίες ποσότητες τριών λυκίσκων, με αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό αρωματικό μπουκέτο τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Κατόπιν βρίσκουμε τη ΣΠΕΙΡΑ Weiss, μια αληθινή σταρομπυρα, με τους ξεχειλισμενους εστέρες να δίνουν εκείνο το χαρακτηριστικό άρωμα μπανάνας και γαρυφαλλου που χαρακτηρίζει τις γνήσιες γερμανικές Weiss. Τελος, το γευστικό ταξίδι έρχεται να ολοκληρώσει η ΣΠΕΙΡΑ Dry Stout, μια καταμαυρη Stout στην οποία δεν τσιγκουνευτηκαμε το καβουρδισμενο κριθάρι, με αμεσο αποτέλεσμα τον περαν του δεόντως έντονο χαρακτήρα φρεσκοκαβουρδισμενου καφέ και bitter σοκολάτας. Ενδιαφέρον έχει να σημειώσω τελος, πως όλες οι μπύρες μας, από τη στιγμή της εμφιάλωσης και μετά, διατηρούνται σε ψυκτικό θάλαμο ώστε νά διαφυλάσσεται στο έπακρο η ποιότητα και ο χαρακτήρας τους.

Beeroskopio: Τα άμεσα σχεδια σας ποια είναι; Θα σας δούμε σε κάποιο φεστιβαλ πχ;
Κωστής: Τα άμεσα σχέδια της ΣΠΕΙΡΑΣ είναι τόσο η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της αγοράς της Σκοπέλου αρχικά, όσο και η εκπαίδευση του αγοραστικού κοινου του νησιού καθώς και των επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον κι από τα γειτονικά νησιά, δηλαδή τη Σκιάθο και την Αλόννησο. Από κει και πέρα, στο όραμα για τη ΣΠΕΙΡΑ σας το λέω ευθέως πως δεν βάζουμε ταβάνι! Το χειμώνα στόχος μας είναι να μπορείτε να μας βρείτε σε πολλά μαγαζιά της Αθήνας αλλά και της επαρχίας. Εδώ να επισημάνω πως την εμπορική διάθεση της ΣΠΕΙΡΑΣ θα την έχουμε αποκλειστικά εμείς, προτίστως διότι θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή με ολα τα καταστήματα που θα δουλεύουν τις μπύρες μας και όχι μόνο. Επίσης πολύ πιθανόν να μας δείτε και στη Ζυθογνωσια 2018 τον Οκτώβρη.

Beeroskopio: Με ποιο γνώμονα επιλέξατε τα στυλ που θα κυκλοφορήσετε; είναι αγαπημένα ή τα δουλέψατε πολύ;
Κωστής: Τα στυλ της ΣΠΕΙΡΑΣ επιλέχθηκαν αποκλείστηκαν με βάση το προσωπικό μου γούστο και γεύση. Είναι τέσσερα αγαπημένα στυλ, το καθένα για διαφορετική στιγμή και χρήση. Αν εγώ δε λάτρευα το προϊόν μου δε θα ήμουν και ικανός να το επικοινωνησω και στον κόσμο εξάλλου! Συμπτωματικά πάντως, θεωρώ πως τα συγκεκριμένα στυλ καλύπτουν ενα πολύ μεγάλο ποσοστό του αγοραστικού κοινου, είτε αναφερόμαστε σε έναν μέσο καταναλωτή είτε σε εναν πραγματικό φίλο της μπύρας.

Beeroskopio: Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε για την ελληνική σκηνή και ένα μήνυμα προς τους φίλους της μπύρας για το τι να περιμένουν απο τις μπύρες σας;
Κωστής: Η ελληνική σκηνή έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εικάζω πως θα συνεχίσει να παρουσιάζει περαιτέρω άνοδο παρά τις όποιες δυσκολίες. Το στοίχημα είναι να φέρουμε τον κόσμο κοντά στην craft μπύρα, ώστε να επιδιώκει να πίνει προϊόντα με ταυτότητα. Όσο για τον κόσμο που θα δοκιμάσει τις μπύρες μας, να περιμένει από αυτές μια πολύ όμορφη γευστική εμπειρία, και όποιος πραγματικά εντυπωσιαστεί είναι ευπρόσδεκτος να τις δοκιμάσει κι από τα βαρέλια του ιδιοκτητου ζυθοπωλειου μας εδώ στη Σκόπελο. Μέχρι τότε σας εύχομαι να ζείτε όμορφα να είστε δημιουργικοί και να πίνετε τη μπύρα σας δροσερή, όχι παγωμένη! Σας ευχαριστω.

Beeroskopio: Εμείς ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση και ευχόμαστε καλοτάξιδες οι μπύρες σας.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!