Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης («ΖΜΘ») με ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για άλλη μία θετική εξέλιξη στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, όπως αναφέρει, στη μακρόχρονη μάχη της κατά της ολλανδικής Heineken και της ελληνικής θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας («ΑΖ»). Συγκεκριμένα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης γνωστοποιεί ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ψευδορκίας που είχε προσάψει η ΑΖ εναντίον στελεχών της ΖΜΘ κι ενός ανεξάρτητου διανομέα, που είχαν καταθέσει εναντίον της Heineken στην Ελλάδα ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού («ΕΑ»). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έκρινε ότι η εν λόγω καταγγελία της ελληνικής θυγατρικής της Heineken είναι «εντελώς ψευδής» και «έγινε από δόλο».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΖΜΘ, «η ανυπόστατη καταγγελία της ΑΖ έγινε αφού η ΖΜΘ έθεσε ορισμένα γεγονότα παράνομων, αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών της ΑΖ υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία διερευνούσε ήδη αυτεπάγγελτα την ελληνική αγορά μπύρας για παράβαση των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού, και δη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την ΑΖ.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές έχουν κινηθεί εναντίον δύο ανώτερων στελεχών της Heineken που παλιότερα διηύθυναν την ελληνική θυγατρική του ομίλου. Τα δύο αυτά στελέχη της Heineken κατηγορούνται για παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού και αναμένεται να δικαστούν εντός του τρέχοντος μηνός, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της υπόθεσης που αρχικά είχε οριστεί να εκδικαστεί τον Ιούλιο του 2016. Οι εν λόγω αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις πραγματοποιήθηκαν μετά από τη 12ετή έρευνα που διεξήχθη από την ΕΑ, η οποία το 2015 αποφάνθηκε ότι επί δύο δεκαετίες η ΑΖ προέβαινε σε συστηματική κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε στην αγορά, παραβιάζοντας το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Η νέα αυτή απόφαση ακολουθεί την απόρριψη τον Ιούλιο του 2017 της έφεσης που είχε ασκήσει η ΑΖ κατά της απόφασης της ΕΑ στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών, το οποίο επικύρωσε το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 26,7 εκατ. ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην τοπική θυγατρική της Heineken. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε πλήθος αδιάσειστων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ΑΖ (που στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Mάμος, Amstel, Heineken, κ.α.) εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών τηςαπό όλα τα κανάλια διανομής, συμπεριλαμβανομένων αυτών της χονδρικής διάθεσης, HORECA και λιανικής πώλησης. Βάσει της απόφασης της ελληνικής ΕΑ, η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή για αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι της Heineken και της ΑΖ στο Εμπορικό Δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Φεβρουάριο του 2017. Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου 2018.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, δήλωσε: «Η Heineken προσπαθεί να μας πείσει ότι πρόκειται για μια εταιρία που κινείται εντός των πλαισίων του νόμου στις χώρες όπου διακινεί τα προϊόντα της. Στην πραγματικότητα η Heineken, τόσο για την ΖΜΘ όσο και για τους Έλληνες καταναλωτές, δεν είναι παρά μια εταιρεία που καταστρατηγεί κατ’ εξακολούθηση τον θεμιτό ανταγωνισμό, μέσω της θυγατρικής της ΑΖ.»

«Η ΕΑ απέδειξε ότι η ΑΖ χειραγωγούσε την αγορά, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών. Μέσα από κακόβουλες νομικές ενέργειες και ατελείωτες αγωγές και εφέσεις, η AΖ προσπάθησε να μας εκφοβίσει και να καταπνίξει το δικαίωμά μας να προσφύγουμε δικαστικά κατά του ολλανδικού πολυεθνικού κολοσσού. Όλες αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Ήρθε η ώρα για την AΖ και την Heineken, η οποία έχει την τελική ευθύνη για την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώτης, να παραδεχθούν τις πράξεις τους, να ζητήσουν συγνώμη και να πληρώσουν το τίμημα για αυτή τη μακρόχρονη κατάχρηση της ελληνικής αγορά μπύρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!