Ήρθε η ώρα για το επόμενο μέρος των άρθρων που παρουσιάζουμε ανήσυχους και δημιουργικούς οικοζυθοποιούς που προβάλοντας τις δουλειές τους ανυψώνων την σημαία της σπιτικής μπύρας ακόμα πιο ψηλά. Μακάρι να τους δούμε και σε εμπορικές επιτυχίες αλλά μέχρι τότε ας γνωρίσουμε μέσα απο δικά τους κείμενα το πως ξεκίνησαν το μονοπάτι αυτού του υπέροχου χόμπι, της οικοζυθοποίησης.

Volpe

Γεννημένος στην Αυστραλία, το 1972, με τη μπύρα να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους γύρω μου, θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να με συγκινεί και να με έλκυει τίποτα άλλο περισσότερο στη ζωή μου απ΄το να θέλω να γνωρίσω, να γευτώ και να δημιουργίσω τις μαγικές για τον ουρανίσκο μου φυσαλίδες της. ¨Ετσι λοιπόν το Μάιο του 2010 στη Θεσσαλονίκη, αφού είχα αρχίσει ήδη τις γευστικές δοκιμές με μπύρες του εμπορίου, αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να μπυραματιστώ στις δικές μου δημιουργίες. Πρώτο βήμα τα kit ζυθοποίησης, πότε αυτούσια και πότε ¨'πειραγμένα΄ με προσθήκη extra βυνών (partial mash), λυκίσκου και υγρής μαγίας αναζητώνστας πάντα το κάτι διαφορετικό. 

Στο κυνήγι της ιδανικής συνταγής βρέθηκα γρήγορα στην πόρτα του BIAB (brew in a bag) και οι συνδιασμοί πλέον ήταν ανεξάντλητοι. Αγορά και διαρκής αναβάθμιση εξοπλισμού, αναζήτηση παγκοσμίως και χρήση των καλύτερων μόνο υλικών, παραγωγή διαφόρων ποικιλιών λυκίσκου (cascade, fuggle, bramling cross, challenger), ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας για γευσιγνωσία και προσωπική γνωριμία με homebrewers και μικροζυθοποιούς με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την αναζήτηση πληροφοριών οπου θα με βοηθούσαν να κάνω τη διαφορά στην παραγωγή της δικής μου μπύρας..... και τα καλύτερα είχαν ήδη αρχίσει!!! Αγαπημένα είδη παραγωγής οι APA, IPA, Imperial stout, χωρίς να αποκλείω και τα υπόλοιπα όταν καλοί φίλοι μου το ζητούν, άλλωστε το homebrewing είναι η χαρά του να απολαμβάνεις με φίλους τους καρπούς της δημιουργίας σου. Κάπως έτσι η VOLPE (αλεπού) ταξιδέυει 8 χρόνια τώρα στα ποτήρια φίλων εισπράτοντας θετικά σχόλια που με γεμίζουν αισιοδοξία ή και αρνητικά που με βοηθούν στο να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος.
Όνομα: Δημήτρης Τσικουντούρας
facebook

Birra Ntanos

«Γειά σας, το όνομά μου είναι Ντάνο Γεώργιο είμαι μηχανικός από Πάτρα και ασχολούμαι με την οικιακή ζυθοποίηση» Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, με την εγγραφή μου σε ένα φόρουμ ηλεκτρονικού καταστήματος ειδών οικιακής ζυθοποίησης. Η πρώτη μου σκέψη ήρθε όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπύρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης και ποιότητας. Κάνοντας την έρευνα, αντιλήφθηκα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις μπύρα, έτσι και έκανα, μπήκα κατευθείαν από τη θεωρεία στην πράξη. Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπύρα αποτελείτε από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Για αρκετούς μήνες το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω και να αποκτώ γνώσεις μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος και ξεκίνησα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το «ζυθοποιείο» μου, για να παράγω μπύρα με την μέθοδο «all grain». Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει. Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την εξέλιξη που εκατοντάδες χιλιάδες οικιακοί ζυθοποιοί κάνουν σε όλο τον κόσμο και έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπύρας. Χαίρομαι που έχω καταφέρει να καταλάβει -έστω και ένας άνθρωπος- ότι η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι καλοκαιρινό ποτό και ότι η μπύρα έχει την δυνατότητα να σου δίνει γεύσεις, αρώματα και να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό και όχι απλά να σε ξεδιψάει. Για μένα η μπύρα πλέον είναι αλληλένδετη με τη γαστρονομία και εκεί στοχεύω με τις συνταγές μου. Είμαι μέλος του ΣΕΖΕ από αρχές του 2016 και στο 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικής ζυθοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 11/06/2016, πήρα το 1ο βραβείο στην κατηγορία Tropical Stout με τη μέθοδο All Grain/BIAB και το 2ο βραβείο στην κατηγορία English I.P.A. με τη μέθοδο All Grain/BIAB. Αυτή την στιγμή πειραματίζομαι σε διάφορους τύπους μπύρας, αλλά σίγουρα έχω καταλήξει στις δύο συνταγές που μου χάρισαν τα βραβεία στο διαγωνισμό, την “De’KA 5” κατηγορίας Tropical Stout και την «AMMOUSA» κατηγορίας English IPA. Συνεχώς βέβαια τις παραπάνω συνταγές τις βελτιώνω αλλά κρατώντας τον αρχικό χαρακτήρα τους.

H «De’KA 5» κατηγορίας Tropical Stout, είναι μια σκούρα μπύρα με αλκοόλ 7,5%. Νερό, μαγιά, έξι διαφορετικά είδη κριθαριού και έξι από τους καλύτερους παγκοσμίως λυκίσκους κάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό. Το αποτέλεσμα μια αρκετά γλυκιά γεύση που τείνει προς την σοκολάτα και λιγότερο προς τον καφέ, λίγο πικρή, με νότες από αποξηραμένα φρούτα και άρωμα ψημένης βύνης. Συνοδεύει το κόκκινο κρέας με γλυκιά ή πικάντικη σάλτσα και μπορεί επίσης να συνοδέψει άψογα πλατό τυριών ή ποικιλία με όστρακα. Δοκιμάστε την και με λιωμένο κέικ σοκολάτας.

Η «AMMOUSA» κατηγορίας English IPA, έχει κεχριμπαρένιο χρώμα με αλκοόλ 5%. Έχουν χρησιμοποιηθεί δύο λυκίσκοι σε μεγάλες ποσότητες ώστε να προσδίδουν πικράδα και ταυτόχρονα έντονα αρώματα από γεύσεις φρούτων (λεμονιού, γκρέιπ-φρουτ, κίτρου), αλλά και πεύκου, και βοτάνων-ανθών. Συνδυάζεται απόλυτα με ψητό κρέας και είναι μία πολύ καλή συνοδεία για πικάντικες και αλμυρές γεύσεις, που απλόχερα μας παρέχει η ινδική και μεξικάνικη κουζίνα και γενικά οποιαδήποτε κουζίνα εμπεριέχει καρυκεύματα και μπαχαρικά. Η καραμελωμένη κρούστα αυτών των φαγητών τονίζει τον καραμελένιο χαρακτήρα της βύνης, ενώ ο λυκίσκος με την πικράδα και τη γεύση του, δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση.
Όνομα: Γιώργος Ντάνος
facebook



Carpinus Beer

Με λένε Νίκο Αντωνόπουλο, μένω στο Καρπενήσι και φτιάχνω μπύρες, που τους έδωσα το όνομα Carpinus Beer. Δουλεύω σε ΒΙΑΒ και εμφιαλώνω το αποτέλεσμα της απασχόλησής μου, που το προσφέρω σε φίλους και γνωστούς, για να μάθουν πως εκτός από τις γνωστές γεύσεις, υπάρχουν κι άλλες πιο συναρπαστικές και πιο ενδιαφέρουσες. Ξεκίνησα το 2013, ερχόμενος σε επαφή με τον ΣΕΖΕ και από κει και πέρα αφιέρωσα ατέλειωτες ώρες στο ξεψάχνισμα των forum’s, μαθαίνοντας στην ουσία απ την αρχή το θέμα ‘’μπύρα’’. Διαβάζοντας, κατάλαβα πως μόνο με συνεχή πειραματισμό, αναβάθμιση του εξοπλισμού, δοκιμή γεύσεων και αρωμάτων, αναζήτηση τεχνικών και προτάσεων μπορείς να αρχίσεις να μπαίνεις στο μαγικό κόσμο της ζυθοποίησης. Για να πεις όμως ότι βγάζεις κάτι καλό, βλέπω πως πρέπει να επεκταθεί η γνώση σε παραμέτρους τέτοιες που το τελικό προϊόν να μπορεί να σταθεί δίπλα σε κάποιο ήδη καλό, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς. Μέχρι τώρα έφτιαχνα συνταγές, έτσι ώστε να μάθω τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη, να ανακαλύψω τα αρώματα των ειδών του λυκίσκου και τις γεύσεις των διαφόρων βυνών. Φτιάχνοντας περί τις σαράντα διαφορετικές συνταγές, αποφάσισα να επικεντρωθώ σε κάποιες ενδιαφέρουσες απ αυτές και να τις τελειοποιήσω, όσο μπορώ. Παράλληλα με τη ζυθοποίηση, άρχισε να με απασχολεί και η παρουσίαση του μπουκαλιού και έτσι κάθε χρόνο ανανεώνω τη γκάμα των ετικετών. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι οικιακοί ζυθοποιοί στην επαρχία και μάλλον δεν το έχουν οι φίλοι στη πρωτεύουσα, είναι η έλλειψη επαφής με άλλους ζυθοποιούς, που θα απέφερε προβληματισμούς, εμπειρίες και γνώσεις. Προσπαθώντας να μπολιάσω και σε άλλους φίλους ή μη την τρέλα για τις μπύρες, το μόνο που κατάφερα ήταν να αγαπήσει τη ζυθοποίηση ο γιός μου Κωνσταντίνος. Οπότε έχω παρέα για τη συνέχεια.
Όνομα: Νίκος Αντωνόπουλος
facebook


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!