Κλικ για μεγέθυνση
Η μπύρα και τα επιδόρπια μπορούν να είναι εξαιρετικοί φίλοι. Σοκολάτα, καραμέλα, καφές και φρουτώδη αρώματα αφθονούν στο αγαπημένο μας ποτό και οι δυνατότητες να ταιριάζουν με τις γεύσεις ανοίγουν πόρτες σε αρκετά ταιριάσμα με τα επιδόρπια. Φυσικά, η σύζευξη των ποτών με οποιοδήποτε φαγητό δεν είναι τόσο απλή διαδικασία γιατί ενω πολλά στοιχεία μπορούν να ταιριάζουν απόλυτα άλλα μπορούν να καταστρέψουν την επιλογή μας ολοκληρωτικά. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε. 

Πόσο γλυκό;
Το πρώτο και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αξιολογήσετε όταν συνδυάζετε μπύρα με επιδόρπιο είναι η γλυκύτητα. Η ζάχαρη στο επιδόρπιο θα επηρεάζει την αντίληψή σας για την μπύρα που πίνετε μαζί του. Ένα γλυκό επιδόρπιο μπορεί να χαλάσει την ισορροπία αναμεταξύ τους. Εάν το πιάτο είναι αισθητά πιο γλυκό από την μπύρα, θα κάνει έντονη αντίθεση όταν συνδυαστεί. Μαζί με ένα γλυκό επιδόρπιο, η μπύρα θα έχει γεύση συγκριτικά ξηρή, και τα γευστικά στοιχεία που προηγουμένως κρατήθηκαν υπό έλεγχο από τη γλυκύτητα θα παραμένουν στο στόμα σας με άσχημο τρόπο. Η πικρία, το αλκοόλ και η οξύτητα γίνονται ξαφνικά πιο επιθετικά και μπορούν να καταστρέψουν ένα καλά σχεδιασμένο ζευγάρι.
Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι η μπύρα που επιλέγετε είναι τόσο γλυκιά όσο ή γλυκότερο από το συνοδευτικό σας επιδόρπιο για να αποφύγετε καταστροφικές γευστικές αλληλεπιδράσεις.

Πόσο έντονο;
Ένας συχνά επαναλαμβανόμενος κανόνας υποδηλώνει ότι τα ποτά που σερβίρονται με γεύματα πολλαπλών πιατών πρέπει να αυξηθούν σε ένταση καθώς το γεύμα εξελίσσεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά βλέπουμε τα επιδόρπια να σερβίρονται με έντονες μπύρες. Οι Barleywine, Imperial stout και οι Double IPA φαίνεται να βρίσκουν το δρόμο τους ως οι μπύρες εκείνες που τελειώνουν το γεύμα πιο συχνά από το αναμενόμενο. Υπάρχει μια λογική, διότι τα συγκεκριμένα είδη είναι προτιμότερα για την πλουσιότερη, λιπαρότερη, πιο επικάλυπτικη ιδιότητα στο στόμα μαζί με επιδόρπια. Οι Imperial Stout, για παράδειγμα, συνδυάζονται κλασικά με κέικ σοκολάτας χωρίς άλευρα. Αυτό το ζευγάρωμα είναι τέλειο: ο πυκνός, λιπαρός πλούτος του κέικ είναι αρκετός για να προστατεύει τον ουρανίσκο από την επιθετική πικρία και το αλκοόλ της μπύρας, ενώ οι γεύσεις ενσωματώνονται άψογα. Κρατήστε το ίδιο αυτοκρατορικό στύλ μακριά από ένα απλό κομμάτι μαύρης σοκολάτας γιατί οι σκληρές ασταθείς γεύσεις της μπύρας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα κυριαρχήσουν χωρίς την κατάλληλη επικάλυψη.
Προσοχή: Σε περίπτωση αμφιβολίας, ζευγάρωστε επιδόρπια με μπύρες που έχουν λιγότερη πικρία και αλκοόλ από την πιθανή διαίσθησή που μπορεί να έχετε. 



Συνδυασμός μπύρας με επιδόρπια σοκολάτας
Είναι αλήθεια, ότι οι γεύσεις σοκολάτας που μοιάζουν με καφέ οι οποίες προσδίδονται από τις καβουρντισμένες σκουρόχρωμες βύνες που βρίσκονται στις stout και porter, συμπληρώνουν τα επιδόρπια με σοκολάτα πολύ ωραία. Αλλά μην ξεχνάτε το θέμα της γλυκύτητας. Οι Irish-dry stout και γενικά οι dry stout και porter δεν έχουν θέση με επιδόρπια. Για κάτι λιγότερο προφανές, αναζητήστε μπύρες με φρουτώδη αρώματα ή καραμέλας που συμπληρώνουν τη σοκολάτα στο πιάτο χωρίς να μιμούνται απαραιτήτως τη γεύση της. Οι Doppelbock είναι ένα εξαιρετικό είδος για να ξεκινήσετε. Ο βαθύς χαρακτήρας καραμέλας και αποξηραμένου δαμάσκηνου λειτουργεί φανταστικά με επιδόρπια σοκολάτας που δεν απαιτούν πικάντικους τόνους ή αλκοόλ για ισορροπία. Μια βελούδινη Belgian strong dark ale μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά διότι φέρνει αρκετή γλυκύτητα για να ταιριάζει με κάθε επιδόρπιο και είναι απολύτως γεμάτη με το βαθύ σιρόπι φρούτων που έχουν τα επιδόρπια αυτά που περιέχουν στοιχεία φρούτων. 


Συνδυασμός μπύρας με επιδόρπια που έχουν βάση τα φρούτα
Η μαγιά είναι ο φίλος σας όταν πρόκειται για επιδόρπια με βάση τα φρούτα. Οι εστέρες που παράγονται από πολλά στελέχη της, προσφέρουν μια σειρά απο φρουτώδεις γεύσεις που μπορούν να συνδέσουν τη μπύρα και το φαγητό. Θα βρείτε γεύση φρουτώδους μαγιάς σε Belgian abbey ales, Witbier, German wheat και μερικές English ales. Το προφίλ γεύσης μπανάνας και γαρύφαλλου που βρίσκονται στις hefeweizens, dunkelweizens και weizenbocks, για παράδειγμα, λειτουργούν φαινομενικά καλά με επιδόρπια φρούτων. Οι πιο γλυκες dunkelweizens, όπως η Hefeweissbier Dunkel της Weihenstephan, είναι μια θαυμάσια επιλογή για μια άγλυκη μηλόπιτα. Τα επιδόρπια με βάση τα καρύδια και φρούτα μπορούν να είναι φανταστικά με μια brown ale. Φυσικά, υπάρχουν και οι fruit beers. Οι οπαδοί της μπύρας και ειδικότερα των γλυκών μπύρων με πρόσθετα φρούτα μπορούν να κάνουν τέλεια ταιριάσματα.

Συνδυασμός μπύρας με επιδόρπια καραμέλας και καραμέλας βουτύρου
Η καραμέλα και τα επιδόρπια με βάση την καραμέλα μπορεί να είναι δύσκολα στο ταίριασμα, καθώς συχνά είναι εξαιρετικά γλυκά. Οι πολύ γλυκές, και καραμέλωμένες μπύρες είναι μια ασφαλής δίοδος για να ταιριάζουμε - ειδικά αν η μπύρα έχει αρκετή πολυπλοκότητα. Μια κολλώδης πουτίγκα μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση ζευγαρώματος.

Κάθε μπύρα και κάθε επιδόρπιο έχει διαφορετικό επίπεδο γλυκύτητας και αυτό καθιστά το ζευγάρωμα ιδιαίτερα δύσκολο. Παρόλο που οι παραπάνω προτάσεις θα σας οδηγήσουν στην σωστή επιλογή, οι δυνατότητες αντιστοίχισης βρίσκεται στα χέρια σας ή μάλλον στο στόμα σας. Το σωστό ζευγάρωμα επιδορπίων μπορεί να κρύβεται εκεί, απλά περιμένοντας σας για να το ανακαλύψετε.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!