Τα ζυθοποιεία που θα πρωταγωνιστήσουν στο φεστιβάλ της Κέρκυρας

Το ζυθοποιείο u Bulovky


H ιδέα του Frantisek Richter να κατασκευάσει ένα οικογενειακό ζυθοποιείο που θα περιλαμβάνει και ένα μικρό εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα υλοποιήθηκε το 2004. Ο Zυθοποιός και ιδιοκτήτης František Richter είναι ένας beer guru με πολλά χρόνια εμπειρίας, τα οποία απέκτησε κυρίως στη Γερμανία. Για αυτό το λόγο έχει επιρροές από ζύθους όχι μόνο της Βαυαρίας αλλά όλης της Γερμανίας. Στο u Bulovky βρίσκει κανείς ειδικούς τύπους μπύρας, όπως την «Alt» τύπου Ντύσελντορφ, την «Export» τύπου Ντόρτμουντ ή την Weizenbock. Επίσης παρασκευάζεται μια ειδική μπύρα Βελγικού τύπου Trappist ή Krieks αλλά φυσικά και παραδοσιακές Τσέχικες μπύρες. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον František και να δοκιμάσουμε την ειδική μπύρα Weiss την οποία θα παρασκευάσει για το φεστιβάλ μας «Corfu meets Czech»

Το ζυθοποιείο Břevnovský klášterní


Το αρχαιότερο μοναστήρι ανδρών στην Τσεχία βρίσκεται στην πόλη Břevnov και εκεί άρχιζε το 993 μ.Χ. η ιστορία της Τσέχικης μπύρας. Το αρχικό ζυθοποιείο παρέμενε εκεί μέχρι τον 15ο αιώνα, όπου καταστράφηκε. Από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι το 1889 λειτούργησε πάλι. Το 2011 χτίστηκε ένα νέο ζυθοποιείο στους στάβλους του Μοναστηριού και το 2013 ξεκίνησε η τρίτη περίοδος παραγωγής μπύρας. Σήμερα παρασκευάζονται εδώ 3.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως σε πολλές ποικιλίες: από την κλασική ξανθιά μπύρα (pilsner), την μαύρη lager και οι τύποι μπύρας, όπως IPA, Porter, Abbey ή Weizenbock. Γνωστή επίσης η Imperial lager που περιέχει 8% αλκοόλ και παράγεται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο με βάση την τσέχικη βύνη pilsner malt και λυκίσκο SAAZ. Η μπύρα του Μοναστηριού διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία "Břevnovský Benedict". Ο ζυθοποιός Ales Potesil έκανε την πρώτη του μπύρα όταν ήταν 16 χρονών και ακολουθεί ένα ταξίδι ζωής στρωμένο με γεύσεις βύνης και λυκίσκου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Χημείας και Τεχνολογίας, εργάστηκε στο ζυθοποιείο Staropramen - το δεύτερο μεγαλύτερο ζυθοποιείο στην Τσεχική Δημοκρατία. Μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε την καριέρα του στο Μοναστικό ζυθοποιείο Brevnov ως ζυθοποιός. Του Ales αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα και είναι πεπεισμένος ότι η μπύρα είναι ένα φανταστικό ποτό που συνεχώς εξελίσσεται.


To ζυθοποιείο Purkmistr


Το κτίριο του αρχικού ζυθοποιείου Justiz Purkmistr χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στην πλατεία της Πίλσεν-Cernice, δηλαδή στην πατρίδα του πολύφημου Pilsner Urquell. Το 1999 αγοράστηκε το κτίριο με πρόθεση να μετατραπεί σε ένα συγκρότημα το οποίο εκτός του ζυθοποιείου περιλαμβάνει και ξενοδοχείο/εστιατόρια και μονάδες αθλητισμού - αναψυχής - χαλάρωσης. Το 2007 το συγκρότημα εγκαινιάστηκε και φέτος γιορτάζει την 10η επέτειό του. Από το 2012 οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια ιδιαίτερη υπηρεσία: Το λουτρό μπύρας! Οι συνταγές του ζυθοποιείου είναι εμπνευσμένες από την κλασική Τσεχική παράδοση παρασκευής και εκτός από τους τέσσερις βασικούς τύπους μπύρας παράγει το Purkmistr και ειδικούς ζύθους (π.χ. με άρωμα blueberry ή μέλι, lager Χριστουγέννων και Πάσχα). Η Purkmistr είναι επίσης διοργανωτής του διάσημου φεστιβάλ microbreweries «Slunce ve skle» («Ήλιος στο ποτήρι»). Ο ζυθοποιός Tomas Hub έχει πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και δίπλα στην δουλειά του είχε βοηθήσει σε μερικά μικρά ζυθοποιεία στην start up.


Το ζυθοποιείο Hostomice pod Brdy


Από το 1407 παρασκευάζεται μπύρα στο κτίριο το οποίο σήμερα εξακολουθεί να είναι ζυθοποιείο. Και η παραγωγή γίνεται -όπως παλιά- σύμφωνα με την αυθεντική παλιά τσέχικη παράδοση. Η λειτουργία του ζυθοποιείου διακόπηκε λόγω έλλειψης πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως εργαστήριο γεωργικών μηχανημάτων και ως αποθήκη. Το 2011 αποφάσισε ο ζυθοποιός Stepan Kriz να επαναφέρει τη χρήση του κτιρίου στον αρχικό του σκοπό. Μετά από την ανακαίνισή του, που διήρκησε τρία χρόνια, επιτέλους, το 2014 γέμισε πάλι με την μυρωδιά του ζυθογλεύκου. Το ζυθοποιείο παράγει κλασικές ξανθιές και σκούρες μπύρες. Επίσης παράγονται τέσσερις εποχιακές μπύρες - μια για κάθε εποχή. Όλες οι μπύρες είναι βυθοζύμωτες και από 100% λυκίσκο. Κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία FABIAN, το όνομα του Άρχοντα της περιοχής. Ο Stepan Kriz ξεκίνησε την καριέρα του το 1994 στην Πράγα, όπου εργάστηκε τέσσερα χρόνια ως ζυθοποιός. Επειδή ήθελε να μεταφέρει την τέχνη της Τσέχικης ζυθοποιίας στον κόσμο, ταξίδεψε στην Ιαπωνία και αργότερα στα νησιά Μπαρμπάντος, όπου παρήγε Τσέχικη Lager και διάφορες άλλες ποικιλίες σe δικά του ζυθοποιεία. Μετά την επιστροφή του στην Τσεχία, ο Kriz εργαζόταν ως Brewmaster σε διάφορα ζυθοποιεία. Όνειρο ζωής για αυτόν ήταν να αναβιώσει μια ιστορική ζυθοποιία - κάτι που το πέτυχε . Ο Kriz είναι πλέον ο ιδιοκτήτης και ο αρχηζυθοποιός της ζυθοποιία Hostomice pod Brdy. Λόγω του ζεστού κλίματος στην Κέρκυρα ο Stepan Kriz θα παράγει για το φεστιβάλ την πιο ελαφριά έκδοση της Τσέχικης μπύρας: Ξανθιά, με πλήρες σώμα με λεπτή πικράδα και νότες από τον καλύτερο λυκίσκο της Τσεχίας. Ο ζυθοποιός Stepan Kriz θα μεταφέρει στους επισκέπτες την παράδοση της Τσεχικής ζυθοποιίας.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!