Τη "μείωση" του προστίμου που είχε επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά 4,75 εκατ. ευρώ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Εφετείο. Με βάση την απόφαση υπ’ αριθμ. 4055, η οποία εκδόθηκε χθες και από σήμερα κοινοποιείται στα εμπλεκόμενα μέρη, το πρόστιμο μειώνεται στα 26,7 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 8,5% του τζίρου της εταιρείας, από 31,45 εκατ. ευρώ ή 10% του τζίρου της, που της είχε επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή.
Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή είχε χαρακτηρίσει άδικη και αβάσιμη την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τον λόγο αυτό είχε προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, δεν αποκλείεται η εταιρεία να προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

H Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο 31,45 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι το τέταρτο υψηλότερο που έχει επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή διαχρονικά και το υψηλότερο που έχει επιβάλει σε μια μόνο εταιρεία. Στην 493 σελίδων απόφαση, που εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, αναφέρεται μεταξύ των άλλων πως η εταιρεία προέβη σε σύνθετη εμπορική πολιτική με στόχο τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών της. Οι δε πρακτικές της οδήγησαν σε δυσμενείς διακρίσεις ιδίως μεταξύ των αποκλειστικών/οιονεί αποκλειστικών και των ανεξάρτητων πελατών όλων των βαθμίδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την περιέλευση σε δυσμενή θέση στον ανταγωνισμό τόσο των ανταγωνιστικών προμηθευτών όσο και των μη αποκλειστικών πελατών. 

Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν άδικη, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή εξήντλησε όλη της την αυστηρότητα και ότι η λειτουργία της αγοράς μπύρας είναι πλέον "απόλυτα ανταγωνιστική" και αυτό αποδεικνύεται σύμφωνα με την άποψή της εταιρείας από το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έναντι μόλις πέντε το 2000, και από το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 73% το 2000 σε κάτω από 50%.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκδόθηκε επί της καταγγελίας της Μύθος Ζυθοποιίας Α.Ε. κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. και επί της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά ζύθου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!