Προσφάτως μια νέα παρουσία άρχισε να ταράζει τα νερά της Ελληνικής craft σκηνής και ιδιαιτέρως της νομαδικής, όπως αποκαλείται ελληνιστί. Μετά τα πρώτα 3 gypsy χτυπήματα ακόμα ένα έρχεται για να προσφέρει γευστικές συγκινήσεις στους ουρανίσκους μας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να επικοινωνήσω με τον δημιουργώ και μετά χαράς μου ανακάλυψα ότι ήταν γνωστός στους κύκλους του home brewing και αρχηγός του στρουμφοχωριού! Πραγματικά πίσω απο την νέα γυφτοδουλειά βρίσκεται ο Παπαστρούφ ή Όθωνας Θεοφάνους όπου μας είχε ξαναπασχολήσει στο άρθρο ''Μπύρα απο σπίτι ή και οπουδήποτε''. Για ακόμα μια φορά λοιπόν μίλησα μαζί του και απόσπασα νέα του και προθέσεις για την νέα ολόφρεσκη μπύρα που έρχεται σύντομα!!!

1. Πες μας λίγα λόγια για το τι κρύβεται πίσω απο την Flaros beer;
Πίσω απο την Flaros beer βρίσκεται ο σεσημασμένος Παπαστρούμφ! Δεν λένε ότι στα 7 χρόνια ο καθένας παίρνει κάποια σημαντική απόφαση? Έτσι και εγώ, μετά απο 7 συναπτά έτη οικοζυθοποίησης είπα να βγω στο κουρμπέτι της εμπορικής μπύρας.

2. Όντας οικοζυθοποιός τι σε κρατούσε τόσο καιρό απο το να γίνεις και gypsy;
Εντάξει δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να δείχνει. Δεν είναι "άντρα τον θέλω τώρα τον θέλω" η φάση. Τουλάχιστον για κάποιον που το κάνει συνειδητοποιημένα. Αν πεις ότι θα φτιάξω μπύρα παραγωγής τότε ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά σου με κομμάτια της ζυθοποίησης που ούτε καν φανταζόσουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Προσωπικά η σκέψη στριφογύριζε μέσα μου τουλάχιστον 2-3 χρόνια μέχρι να πάρω την απόφαση. Είναι που λένε αγάλι-αγάλι....

3. Υπάρχει πιστεύεις μέλλον στους gypsy και πως αντιμετωπίζονται απο τα μικροζυθοποιία;
Μέλλον υπάρχει σίγουρα γιατί αν δεις τις μπύρες των άλλων παιδιών που έχουν γίνει νομάδες πριν την Flaros (πχ. satyr, dark crops), τότε καταλαβαίνεις ότι το επίπεδο είναι στο ταβάνι. Και αυτό το λέει το κοινό που επιβραβεύει το ποιοτικό αποτέλεσμα και όχι ο εσώτερος κύκλος των οικοζυθοποιών. Τα μικροζυθοποιεία απ'την άλλη έχουν και αυτοί τα άγχη τους γιατί η στήριξη του προϊόντος που λέμε craft μπύρα με τους λογαριασμούς να τρέχουν δεξιά και αριστερά, είναι ένα κομμάτι που θέλει πολύ καλή διαχείριση. Σίγουρα η πρώτη σκέψη που κάνουν πολλοί είναι ότι, κάτσε ρε, εγώ έχω πληρώσει τον εξοπλισμό για να έρχεσαι εσύ σαν ερασιτέχνης να βγάζεις προϊόν ανταγωνιστικό. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν -και πρέπει να τονιστεί- είναι ότι η πίτα της αγοράς στον ποιοτικό ζύθο έχει τόσο δρόμο μπροστά της που αν κάποιος είναι σοβαρός και καλός επιχειρηματίας δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα απο το nomad brewing. Ίσα, ίσα που ίσως τον πάει και ένα βήμα παρακάτω στην καινοτομία του προϊόντος.

4. Γιατί πιστεύεις κάποιος πρέπει να δοκιμάσει την συνταγή σου απο την στιγμή που ήδη πίνει μπύρες απο το μικροζυθοποιείο που ζύμωσες;
Γιατί είναι αποτέλεσμα μιας ολότελα δικής μου συνταγής, τόσο απλό, τόσο φρέσκο! Το τι μπύρες βγάζει το κάθε μικροζυθοποιείο δεν επηρεάζει στο παραμικρό τις συνταγές και τις σκέψεις του νομάδα ζυθοποιού.

5. Ποια είναι η παρθενική συνταγή που θα κυκλοφορήσει και ποια τα άμεσα σχέδια;
Η πρώτη μπύρα της Flaros είναι μια Session Ale (session a.p.a για την ακρίβεια) στο 4,7 % με τους τροπικούς λυκίσκους να παρελαύνουν στο ποτήρι σου απο την πρώτη γουλιά μέχρι το άδειασμα του pint! Είναι πραγματικά μια μπύρα όπως την φανταζόμουν, με πλούσια αρώματα, γεμάτη γεύση και συνάμα ευκολόπιοτη και ξεδιψαστική. Στα άμεσα σχέδια είναι να κυκλοφορήσει και δεύτερη ετικέτα αλλά προς στιγμήν η συνταγή χτίζεται στο... στρουμφοχωριό. σύντομα θα έχετε καλά νέα πάντως.

6. Πως σκοπεύεις να διαδόσεις την παρουσία σου;
Κοίτα, στην εποχή των μέσων που κατακλύζουν τις ζωές μας, δεν μπορώ και δεν θέλω να μείνω αμέτοχος. Αλλά η μπύρα είναι το προϊόν, αυτή θα είναι απο το Σάββατο διαθέσιμη και θα πάρει τις κριτικές της. Αυτό που μέτρησα -και που σε μεγάλο βαθμό βοήθησε στην απόφαση να την κάνω σε εμπορική βάση - ήταν η απήχηση που είχε στους φίλους homebrewers που είναι και οι δυσκολότεροι κριτές που υπάρχουν...

7. Πες μας για τις μπύρες που σου αρέσει να πίνεις τόσο απο Ελλάδα αλλά και ξένες. Υπάρχουν μικροζυθοποιίες στην χώρα μας που τις ''παραδέχεσαι'';
Πιο δύσκολη ερώτηση δεν μπορούσες να μου κάνεις. ποια να πρωτοπώ τώρα? Σίγουρα τα 5-6 τελευταία χρόνια οι IPA έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου. Αυτή τη στιγμή στην Αμερική και εσχάτως σε Αγγλία και Σκανδιναβία γίνεται μια πραγματική επανάσταση στη craft σκηνή. Γεύσεις και αρώματα που δεν περιμέναμε ποτέ απο μια μπύρα.αυτά βλέπουμε και ζηλεύουμε λίγο. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι θολά λόγω και της γενικής κατάστασης που επικρατεί. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ετικέτες αξιόλογες αλλά χρειάζεται και λίγο ρίσκο ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε -έστω και λίγο- το επίπεδο της craft σκηνής στο εξωτερικό.

8. Κλείνοντας πες μας αν πιστεύεις ότι οι gypsies είναι η ανερχόμενη δύναμη ή μια σύντομη ευχάριστη παρένθεση στην craft σκηνή;
Δεν ξέρω αν είναι η ανερχόμενη δύναμη. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι το κάνουμε με περίσσια αγάπη για τη ζυθοποίηση και όχι σαν διάττοντες αστέρες. Η craft σκηνή έχει κατακλειστεί απο πάρα πολλές προσπάθειες που δεν έβγαλαν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Οπότε το έδαφος είναι γόνιμο για όποιον αγαπάει τη μπύρα και ας κάνει λάθη, αλλά να μαθαίνει απο αυτά. 

Το Σάββατο 25 Μαρτίου σας περιμένω στη The Local Pub στο Χαλάνδρι όπου θα τρέχει λυτρωτικά η κάνουλα με τη Flaros beer. 
Μη γλείφετε τα χείλη σας, ελάτε απο κοντά να στραγγίξουμε όλα τα διαθέσιμα βαρέλια.
FLAROS ON TAP! taste the unexpected @ The Local Pub
Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΙΣΚΩΝ
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!