1589
Η ίδρυση του Hofbräuhaus
O Wilhelm V, ο Δούκας της Βαυαρίας (1579-1597), είχε ένα σπιτικό γεμάτο δίψα και απαιτήσεις. Οι ένοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με την μπύρα που παρασκευαζόταν στο Μόναχο, γι’ αυτό και την εισήγαγαν από την πόλη Einbeck της Κάτω Σαξονίας. Ο Wilhelm λοιπόν διέταξε την ακολουθία του να βρει έναν τρόπο να συνδυαστεί αρμονικά το κόστος με την ευχαρίστηση. Έτσι, στις 27 Σεπτεμβρίου 1589, ο αυλάρχης και οι σύμβουλοί του Ch. Strabl, Α. Amasmeyr, S. Prew και G. Griesmair τού έκαναν μια πρόταση: γιατί να μη φτιάξουν ένα ζυθοποιείο; Ο Wilhelm ενθουσιάστηκε με την ιδέα αυτή και την ίδια κιόλας ημέρα (!) επιστράτευσε τον αρχι-ζυθοποιό της Μονής του Geisenfeld, τον Heimeran Pongraz, για να σχεδιάσει και να εποπτεύσει την κατασκευή του Hofbräuhaus («Δουκικό Ζυθοποιείο»), και τον διόρισε και ως τον πρώτο του αρχι-ζυθοποιό.

1602
Το Hofbräuhaus παρασκευάζει μπύρα weiss
Ο Maximilian I, γιος του Wilhelm και κληρονόμος του, είχε διαφορετικά γούστα στις μπύρες απ’ ότι ο προκάτοχος και πατέρας του. Δεν συγκαταλεγόταν στους φανατικούς οπαδούς της σκουρόχρωμης και βαριάς “Braunbier”, η οποία ήταν ο πιο δημοφιλής χυμός κριθαριού εκείνη την εποχή. Όχι μόνο είχε εκλεκτικές προτιμήσεις, αλλά ήταν και δεινός διπλωμάτης σε θέματα που αφορούσαν την ανεύρεση πόρων και το μάρκετινγκ. Χωρίς πολλή πολλή σκέψη, απαγόρευσε σε όλα τα ιδιωτικά ζυθοποιεία να παράγουν μπύρα weiss, δημιουργώντας έτσι μονοπώλιο για τον ίδιο και το δουκικό ζυθοποιείο του. Αυτό συνεπαγόταν όχι μόνο την εξασφάλιση μίας γενναιόδωρης πηγής εισοδήματος για την Αυλή του αλλά και 400 χρόνια εμπειρίας στη ζυθοποιία της μπύρας weiss για το Hofbräu München, όπως είναι η σημερινή ονομασία του ζυθοποιείου.

1607
Το ζυθοποιείο μετακομίζει
Η επιτυχία δεν είναι πάντα εύκολη. Ο Maximilian το ανακάλυψε αυτό όταν η παραγωγή του ζυθοποιείου δεν μπορούσε να καλύψει την υψηλή ζήτηση μπύρας weiss. Το 1605, το δουκικό ζυθοποιείο παρήγαγε 533.820 λίτρα μπύρας, κυριολεκτικά μία λίμνη από μπύρα, τεράστια ποσότητα για την εποχή εκείνη. Ο Maximilian αποφάσισε να μεταστεγάσει το ζυθοποιείο και έτσι έχτισε ένα νέο στην Platzl (πλατεία), το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.


1610
Μπύρα Hofbräu για τους ιδιοκτήτες ταβέρνας
Όπως ήταν φυσικό, έπρεπε να βρεθούν πόροι για το νέο ζυθοποιείο. Ο Maximilian, με το οξύ οικονομικό πνεύμα του, αντιλαμβανόταν τις δυνατότητες που προσέφερε η μπύρα weiss και έτσι μετέτρεψε τη δίψα των συμπατριωτών του σε χρήμα. Το 1610, νομιμοποίησε αυτό που ήταν παράνομη μεν, αλλά κοινή, πρακτική: εξέδωσε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες ταβέρνας στο Μόναχο μπορούσαν να αγοράζουν μπύρα από το δουκικό ζυθοποιείο και να το σερβίρουν όχι μόνο στα μέλη της δουκικής αυλής, αλλά και στον απλό λαό. Η κίνηση αυτή πυροδότησε τη θριαμβευτική πορεία της μπύρας του Hofbräu München.


1614
Η πρώτη μπύρα maibock
Ο Elias Pichler, διάδοχος του Heimeran Pongraz, βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. Το καινούριο ζυθοποιείο στην Platzl ήταν έτοιμο, η ζυθοποιία βρισκόταν σε εξέλιξη, ωστόσο η δουκική αυλή παραπονιόταν. «Τον παλιό καιρό», διαμαρτύρονταν, «υπήρχε πάντα λίγη από αυτή τη καλή δυνατή μπύρα του Einbeck να πιούμε. Τώρα όμως, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέραν από τις τοπικές Braunbier και Weissbier». Έπρεπε να υπάρχει κάτι πιο δυνατό! Μετά από κάποιους πειραματισμούς ο Pichler, στις αρχές του 1614, παρήγαγε την πρώτη μπύρα στο Μόναχο με τη μέθοδο του “Ainpockhisch” (Einbeck). Αυτή η Maibock μπύρα έμελλε να σώσει την πόλη του Μονάχου. Όταν οι σουηδικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη το 1632, κατά τη διάρκεια του Τριαντακονταετούς Πολέμου, σταμάτησαν να καίνε και να λεηλατούν όταν τους κατέβαλαν ως φόρο τιμής 344 κουβάδες μπύρας maibock από το ζυθοποιείο του Hofbräuhaus.


1879
Το σήμα κατατεθέν
Στον κόσμο της διαφήμισης, η λογοκλοπία –η κλοπή της ιδέας κάποιου άλλου- είναι ευρέως διαδεδομένη ως «έμπνευση». Έτσι, διάφορα άλλα δουκικά ζυθοποιεία της Γερμανίας «εμπνεύστηκαν» από το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό σήμα του Hofbräuhaus. Ο διευθυντής του ζυθοποιείου, ο Johann Nepomuk Staubwasser, θέλοντας να θέσει ένα τέλος, καταχώρησε επισήμως το πασίγνωστο σήμα, αρχικά στο τοπικό δικαστήριο του Μονάχου και λίγο αργότερα στο Αυτοκρατορικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στο Βερολίνο, ώστε «να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τη Βασιλική Εταιρεία Hofbräuhaus München». «Τα προϊόντα (sic!) για τα οποία προορίζεται το σήμα», έλεγε το κείμενο καταχώρισης της ευρεσιτεχνίας, «θα είναι δικής μας παραγωγής μπύρες σε βαρέλια ή μπουκάλια».


1896
Ένα νέο ζυθοποιείο
Ο χώρος στο Hofbräuhaus στην Platzl άρχισε σιγά σιγά να μην επαρκεί. Ήταν προφανές ότι το ζυθοποιείο και το πανδοχείο δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν για πάντα κάτω από την ίδια στέγη. Τότε ήταν που ο πρίγκιπας και αντιβασιλέας Luitpold αποφάσισε να χτίσει ένα καινούριο ζυθοποιείο, πάνω από τα κελάρια αποθήκευσης, στο Innere Wiener Strasse. Η τελευταία παραγωγή μπύρας στο Hofbräuhaus στην Platzl πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου του 1896 και αργότερα, στις 2 Ιουνίου, μεταφέρθηκε στις καινούριες αποθήκες ζύμωσης. Οι εγκαταστάσεις του παλιού ζυθοποιείου, οι οποίες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου απομακρύνθηκαν, νέος εξοπλισμός αγοράστηκε και ό,τι μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις μέσα σε εβδομήντα ημέρες. Η παραγωγή μπύρας ξεκίνησε ξανά στο νέο ζυθοποιείο στις 10 Αυγούστου του 1896.

1897
Το Hofbräuhaus ανακαινίζεται
Η αύξηση του τουρισμού προκάλεσε συρροή επισκεπτών στην πόλη του Μονάχου, των οποίων το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε και μία επίσκεψη στο Hofbräuhaus. Το Βασιλικό Τμήμα Σχεδιασμού ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Max Littmann, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Chemnitz, να μετατρέψει το κτίριο στην Platzl σε ένα μοντέρνο εστιατόριο. Ο Jakob Heilmann, πεθερός του Littmann, ο οποίος είχε μία κατασκευαστική εταιρεία, ξεκίνησε τις εργασίες κατεδάφισης του παλιού ζυθοποιείου στις 2 Σεπτεμβρίου του 1896. Το ζυθεστιατόριο, όπως το ξέρουμε σήμερα, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 9 Φεβρουαρίου του 1897. Την ίδια ημέρα, ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης στο κτίριο των γραφείων, το οποίο μετατράπηκε σε ένα ξεχωριστό χώρο εστίασης. Το προσφάτως ανακαινισμένο Hofbräuhaus άνοιξε τις πύλες του στις 22 Σεπτεμβρίου.


1944
Ο Βομβαρδισμός
Ακόμα και η πιο διάσημη μπυραρία του κόσμου δεν γλίτωσε από τα καταστροφικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τη νύχτα της 25ης Απριλίου του 1945, το Hofbräuhaus βομβαρδίστηκε από το πρώτο κύμα εναέριων επιθέσεων, ενώ οι τρεις επόμενες επιθέσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν περαιτέρω ζημιά. Όταν ο πόλεμος επιτέλους σταμάτησε στις 8 Μαΐου του 1845, μόνο ένα μικρό μέρος της ταβέρνας του Hofbräuhaus στεκόταν όρθιο. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι είχαν καταστραφεί.



1988
Το καινούριο ζυθοποιείο
Το 1980, το Ελεύθερο Κράτος της Βαυαρίας σχεδίαζε να μεταφέρει το ζυθοποιείο στα περίχωρα της πόλης. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στο προάστιο Riem του Μονάχου το Σεπτέμβριο του 1986. Το καινούριο και χαρακτηριστικό κτίριο, κόστους κατασκευής 76 εκατομμυρίων, εγκαινιάστηκε επίσημα στις 23 Νοεμβρίου του 1988. Το ζυθοποιείο συνδεόταν με το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο και διέθετε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, σχεδιασμένες να παράγουν 30.017.832 λίτρα μπύρας το χρόνο, κατατάσσουν το ζυθοποιείο Hofbräuhaus ανάμεσα στα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.


2007
400 χρόνια παράδοση στη μπύρα στην πλατεία του Μονάχου Platzl
Θέλοντας να σηματοδοτήσει τα 400 χρόνια παράδοσης στη μπύρα στην πλατεία Platzl, ο Βαυαρός Υπουργός Οικονομικών Dr. Kurt Faltlhauser παρέδωσε στο Hofbräuhaus ένα αγαλματίδιο-ομοίωμα του υπαλλήλου Julius. Το άγαλμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η μορφή του νέου αγαλματιδίου κοσμούσε το βόρειο αέτωμα του διάσημου παραθυριού του κτιρίου μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θα επιστραφεί στην αρχική του θέση το 2008, μετά από περίπου 60 χρόνια.



2008
Το αγαλματίδιο του Julius επιστρέφει
Το 1897, ο πρίγκιπας και αντιβασιλιάς Luitpold ανέθεσε στον Max Littman, αρχιτέκτονα από το Chemnitz, την ανακαίνιση του Hofbräuhaus. Επίσης, ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Julius Jordan να κατασκευάσει ένα άγαλμα ζυθοποιού σε φυσικό μέγεθος για να κοσμεί το νεόκτιστο παράθυρο. Προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το άγαλμα χάθηκε όταν το Hofbräuhaus καταστράφηκε από τις εναέριες επιθέσεις των Συμμαχικών Δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 400 χρόνια από την ίδρυση του Hofbräuhaus στη πλατεία Platzl, o πρώην Υπουργός Οικονομικών Dr. Kurt Falthauser παρέδωσε στην οικογένεια Sperger, οι οποίοι ήταν οι ιδιοκτήτες του πανδοχείου, ένα πλαστικό ομοίωμα του χαμένου αγάλματος και έδωσε την υπόσχεση ότι το ομοίωμα αυτό, στο αρχικό του μέγεθος, θα επέστρεφε εγκαίρως στο Hofbräuhaus για τους εορτασμούς για τα 850 χρόνια από την ίδρυση της πόλης του Μονάχου. Στις 20 Ιουλίου του 2008, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, το χάλκινο αγαλματίδιο με το όνομα Julius, προς τιμήν του δημιουργού του, τοποθετήθηκε με τη βοήθεια ενός γερανού στη βόρεια πλευρά του παραθυριού του Hofbräuhaus. Μετά από 63 χρόνια, «ο προστάτης των ζυθοποιών» ατενίζει ξανά τη στέγη του Hofbräuhaus.

The Last of us
The Last of us
The Last of us
GTA V
Mirror Edge
The Last of us
GTA V
Mirror Edge
The Last of us
GTA V
Mirror Edge
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!