Ιουλίου 2016
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

''Η μουσική που παίζει σε ένα μπαρ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την γεύση της μπύρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με νέα έρευνα.''

Ειδικότερα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και σύμφωνα με τα ευρήματα της, η μουσική μπορεί να επηρεάσει το πόσο μας αρέσει η γεύση μίας μπύρας. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο δελτίο τύπου, μία σειρά από πολυαισθητηριακές πληροφορίες, όπως ο ήχος, το σχήμα το χρώμα και η αίσθηση μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση.

Το The Brussels Beer Project συνεργάστηκε με βρετανικό μουσικό συγκρότημα The Editors με σκοπό να δημιουργήσουν μία μπύρα εμπνευσμένη από τη μουσική και την οπτική ταυτότητα της μπάντας. Η μπύρα είχε γευστικές νότες εσπεριδοειδών, ενώ σε γενικές γραμμές είχε σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις γραμμές της μπάντας και συνάδει με το τελευταίο της άλμπουμ “In Dreams”.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μελέτης Dr.Felipe Reinoso Cavalho μαζί με την ερευνητική του ομάδα σχεδίασαν ένα πείραμα με σκοπό να ανακαλύψουν για το αν η μουσική μπορεί να επιδράσει ή και να οδηγήσει σε μία πιο θετική γευστική εμπειρία. Η ερευνητική ομάδα κάλεσε 231 ανθρώπους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες για να πάρουν μέρος στο πείραμα. Οι 3 ομάδες βίωσαν 3 διαφορετικές εμπειρίες.


Συγκεκριμένα η μία ομάδα ήπιε την μπύρα από το μπουκάλι χωρίς να υπάρχει κάποια ετικέτα επάνω σε αυτό, ενώ δεν άκουγε μουσική. Η δεύτερη ομάδα είδε την ετικέτα της μπύρας, ενώ η τρίτη ομάδα απόλαυσε την μπύρα με την συνοδεία μουσικής και είδε την συσκευασία-ετικέτα της μπύρας. Την ώρα που οι συμμετέχοντες της τρίτης ομάδας έπιναν την μπύρα τους, άκουγαν το τραγούδι “Oceans of Night” ένα από τα τραγούδια της μπάντας. Και οι 3 ομάδες πριν δοκιμάσουν την μπύρα κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο νόστιμη είναι, ενώ σε ένα δεύτερο στάδιο κλήθηκαν να ξανά βαθμολογήσουν την γεύση της μπύρας αφού την είχαν πιει.

Ο Dr Felipe λέει: “Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται περισσότερη ευχαρίστηση όταν απολαμβάνουν τα ποτά τους με συνοδεία ήχων, που είναι μέρος της ταυτότητας παραγωγής ποτών.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε αποδείξει πως οι άνθρωποι που προηγουμένως γνώριζαν το τραγούδι που επιλέχθηκε στο πείραμα, άρεσε όχι μόνο μέσα από την πολυαισθητηριακή εμπειρία πίνοντας μπύρα, αλλά τους άρεσε επίσης η ίδια η μπύρα περισσότερο.


Φαίνεται ότι η προστιθέμενη χαρά που έφερε το τραγούδι στην εμπειρία μεταφέρθηκε στη γεύση της μπύρας”.

Ενώ προσθέτει: “Θέλουμε επίσης να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο οι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων μας, για να δούμε αν οι διαφορετικοί ήχοι θα μπορούσαν για παράδειγμα να οδηγήσουν τους ανθρώπους προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

“Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με άλλους τύπους τροφίμων και ποτών και σταδιακά να περιλαμβάνουμε και άλλες αισθήσεις σε αυτή τη διαδικασία 'παντρέματος', όπως η όραση, οι μυρωδιές και η αφή”, καταλήγει.
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Πριν λίγο καιρό είχα μια ιδέα για ένα καινούργιο άρθρο. Τελευταία διακρίνουμε μια τάση προς την ποιοτική μπύρα και ιδίως στην σπιτική. Οι homebrewers αυξάνονται ανά τον Ελλαδικό χώρο με σταθερό ρυθμό είτε για ιδία απόλαυση είτε για να αναδείξουν προς τα έξω την προσωπική τους δουλειά. Αυτό μπορεί να το συναντήσει κανείς και σε πιο επίσημο μοντέλο καθώς πολλοί είναι αυτοί που για κάθε παρτίδα τους τυπώνουν την ετικέτα της φαντασίας τους και δημιουργούν σελίδες στο facebook για να προβάλουν την παρουσία τους. Όλα αυτά βέβαια σε οικιακό επίπεδο διότι όπως γνωρίζουμε δεν μπορούν να εμπορεύσουν τα προϊόντα τους. Βασικά ούτε να τα παρασκευάσουν μπορούν αλλά αυτό θα λυθεί (ελπίζουμε). Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, αυτή των gypsy brewers που με όπλο την συνταγή τους και ασπίδα μια μικροζυθοποιία που πιστεύει σε αυτούς, καταφέρνουν να ''πουλήσουν'' λίγο απο την τέχνη τους. Σε παλαιότερο άρθρο παρουσιάσαμε τους Satyr Brews που ξεκίνησαν τον ''τσιγγάνικο'' χορό και με φόρα έρχεται ο ''σκοτεινός'' που με ανυπομονησία περιμένουμε τις δουλειές του. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικές απο αυτές τις περιπτώσεις (αν και λείπουν ορισμένες που ελπίζω να τις παρουσιάσω σε επόμενο ποστ) μέσα απο δικά τους λόγια. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν...

Dark Crops Brewery


Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το homebrew από το 2010. Μπήκα στη φάση γιατί μου είπαν ότι έτσι θα βρω γκόμενα, αλλά μάλλον το είπαν ειρωνικά και το παρεξήγησα. Κάνω από την αρχή all grain σε 3V όπως κάνουν οι αληθινοί άντρες και όχι τίποτα ΒΙΑΒ που κάνουν οι γυναικωτοί! Έχω κάποιες διακρίσεις σε διαγωνισμούς με αποκορύφωμα το ότι βγήκα 3ος στον National Homebrew Competition της American Homebrewers Association στη κατηγορία Strong Stout! Έχω ξεκινήσει μια εμπορική προσπάθεια φτιάχνοντας την ετικέτα Dark Crops που θα βγει σε συνεργασία με την Λακωνική Ζυθοποιία στο Γύθειο. Ξεκινάμε με μια american pale ale και σιγά σιγά το σκληραίνουμε. Με βοηθάει ο Φλασάτος που κάνει όλη τη λάντζα για ένα ποτήρι μπύρα. Είμαι μέλος του ΣΕΖΕ και της AHA. Συμμετέχω στο /b/ που είναι ένα μυστικό-μυστικιστικό homebrew κλαμπ όπου συνωμοτεί όλο το αφάν γκατέ της ελληνικής οικοζυθοποίησης και κινεί τα νήματα στον χώρο, στήνει διαγωνισμούς, κάνει τελετές, γάμους, βαφτίσεις και άλλα που δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί όπως είπαμε είναι μυστικό το κλαμπ. Οι αγαπημένες μου μπύρες είναι οι apa μέχρι 5% και μέχρι 40 ibu, γιατί έφτασα τα 43 και έχω φλωρέψει… Το σπέσιαλ μου είναι όμως οι μαυρίλες που εμένα δεν μου αρέσουν αλλά αρέσουν στους άλλους. Αυτά!
Όνομα: Βασίλης Σέγκος
facebook

Papastroumf Home Brewery


Εν αρχή Ζυθοποιός σημαίνει Φώς! Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2010 όταν και μπήκε το μικρόβιο για τη δικιά μου μπύρα (ποιος Παπαστρούμφ?) Κάποιες από τις τις πρώτες μου μπύρες ήταν κανονικές μπυροβομβίδες με μπουκάλια να σκάνε στην αποθήκη από λανθασμένα σάκχαρα στην εμφιάλωση. Όταν περίσσεψε νυφικό ύφασμα από το γάμο μου, έκανα αναβάθμιση στο all grain με τη μέθοδο biab και από τότε έχω τον ίδιο σάκο και την ίδια γυναίκα! Χρησιμοποιώ μια 70άρα κατσαρόλα που χρησιμεύει και για πατσά μετά από μεγάλη ζυθοποσία. Αγαπημένα είδη μπύρας είναι οι ipa και οι μαυρίλες, εσχάτως οι ξινίλες αλλά τώρα για το καλοκαίρι φτιάχνω session μπυράκια με χαμηλό αλκοόλ, αρωματικά για να αδειάζουν γρήγορα και τα βαρέλια. Η μεγαλύτερη επιβράβευση που έχω πάρει είναι ένα θερμό μπράβο από τη πεθερά μου. Τι άλλο να θέλει κανείς? α,  έχω και 2 assistant brewers οι οποίοι καθορίζουν όχι μόνο τις συνταγές αλλά και τη ζωή μου ολόκληρη…Διακρίσεις: Το 2015 βγήκα 3ος στον διαγωνισμό της Septem Microbrewery & του www.beer.gr με μια imperial stout.
Όνομα: Όθωνας Θεοφάνους
facebook


Hot Barrels Brewery




Είμαι ο Τσίχλης Μιχάλης, 29χρόνος Καλαματιανος! Με τη σοβαρή μπύρα άρχισα να ασχολούμαι το '07 όταν στην Καβάλα που σπούδαζα άνοιξε μπυραρία, μικρή η ποικιλία τότε αλλά αρκετό το ερέθισμα για να δω ότι υπάρχει μπύρα πέρα από τις κοκορετσομπιρες! Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο '12 που πλέον είμαι μόνιμα Καλαμάτα με σπουδές και στρατό να είναι παρελθόν. Ξεκινώντας το ψάξιμο γιατί έχω ακούσει ότι μπορείς να φτιάξεις μπύρα σπίτι πέτυχα το forum του AHA και μετά το ελληνικό. Διάβασα πολύ και πείρα την απόφαση ότι το ΒΙΑΒ είναι για εμένα! Κατσαρόλα 100άρα, σάκος Voile, γκάζι και φύγαμε! Είμαι της άποψης ότι όλες η συνταγές γίνονται ποιο hoppy για καλύτερα αποτελέσματα! Μεγάλη αγάπη και για το σιτάρι οπότε το αγαπημένο μου στυλ μπύρας είναι το Wheat DIPA!
Όνομα: Τσίχλης Μιχάλης
facebook

White Tower Fermentations (wtf)

Μια ξεχωριστή περίπτωση στην παραγωγή σπιτικής μπύρας είναι ο Μιχάλης Τοκμακίδης στη Θεσσαλονίκη, που έχει αρχίσει να μας τρελαίνει στην κυριολεξία με την ποιότητα της μπύρας και των ποικιλιών που ζυθοποιεί, ιδιωτικά στην οικία του, ερασιτεχνικά φυσικά. Η αγάπη του για τη μπύρα ξεκίνησε εντελώς τυχαία, όπως όλα τα καλά πράγματα – όπως επισημαίνει. Περπατούσε στη Φράγκων, είδε το kit μπύρας, το πήρε, απέτυχε και άρχισε έκτοτε τους πειραματισμούς. Ο ίδιος πιστεύει πως το μυστικό μιας καλής σπιτικής μπύρας είναι η αγάπη και η αφοσίωση και τα καλά λόγια των δοκιμαστών δίνουν δύναμη για να συνεχίσει κανείς να ζυθοποιεί. Η αγάπη και η φρεσκάδα, δεν κρύβονται, προσθέτει και το έχει δει στις μπύρες άλλων ερασιτεχνών που έχει δοκιμάσει. Μαζί με τον κολλητό του Μάριο, που είναι ο πρώτος δοκιμαστής των προσπαθειών του και ο αυστηρότερος κριτής του ονόμασαν τους πειραματισμούς τους White Tower Fermentations. Ο Μιχάλης δεν κρύβει πως θα του άρεσε τρελά η ιδέα μιας παρέας όπου 3-4 θα δουλεύουν πάνω σε ένα θέμα με κοινές αρχές αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα ανταλλάσσουν υλικά, εξοπλισμό και ο καθένας θα μπορεί να δουλεύει πάνω στις συνταγές του άλλου αλλά το αποτέλεσμα του καθενός να παρουσιάζεται σαν δουλειά ομάδας και όχι μονάδας.
Όνομα: Μιχάλης Τοκμακίδης
facebook
Valtinger

Ονομάζομαι Θανάσης Μισάλτης, 36 ετών και είμαι από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής η αλλιώς Βάλτα εξού και το όνομα της μπύρας VALTINGER. Από πιτσιρικάς καταπιανόμουν με διαφορές μαγειρικές παρασκευές όπως αλμυρά ψάρια, καπνιστά κρέατα, αλλαντικά, διάφορα λικέρ και πολλά άλλα. Με την μπύρα, εκτός από το να την πίνω που είναι από πάντα, να την φτιάχνω έχει λίγο περισσότερο από 5 χρόνια μετά από συζητήσεις φίλων και παρότρυνση της γυναίκας μου η οποία καθώς Γερμανίδα ήξερε από καλές μπύρες (και ο πεθερός βέβαια με πάρα πολλές γνώσεις). Πρώτη προσπάθεια ήταν από τα κλασικά κιτακια και έβγαλα σπιτική μπύρα στο γάμο για κάποιους καλεσμένους με πάρα πολύ καλές εντυπώσεις από εκεί και πέρα κόλλησα το μικρόβιο και μετά από λίγο καιρό έφτιαξα (με την βοήθεια του πατέρα) ένα ολοκληρωμένο σύστημα για all grain με 3 κάδους με φίλτρα με αντλίες με όλα τα κομφόρ... Αγαπημένο στιλ μπύρας η weiss σε όλες της εκδοχές της καθώς ήταν πιο γνώριμη η γεύση αλλά στα καζάνια έχουνε βράσει πολλά είδη μπύρας από καπνιστές και Stout έως ΙΡΑ, κερασόμπυρες και fresh hop παρτίδες από καλλιεργημένο στην αυλή λυκίσκο. Ποτέ δεν σταματάω να πειραματίζόμαι να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις και να ενημερώνομαι για τα περί μπύρας.
ΌνομαΘανάσης Μισάλτης
facebook
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Μπύρα από αγάπη, καλός Brewmaster και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Αυτά είναι τα 3 συστατικά της επιτυχίας της μικροζυθοποιίας της Βαρκελώνης. Αυθεντικές craft μπύρες. Μια μέρα, πίνοντας μια σπουδαία μπύρα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ζυθοποιείο και να κάνουν μεγάλες μπύρες, ποιοτικές μπύρες. Μπύρες αντάξιες της πόλης, της Βαρκελώνης.


Και ορίστε λοιπόν. Μια πραγματική craft ζυθοποιία στη Βαρκελώνη. Με προσεκτική επιλογή από εκλεκτή βύνη, λυκίσκο και μαγιά και χωρίς πρόσθετα, φυσικά. Και με το απίστευτα καθαρό νερό της πηγής Regas. Τέλος 5 λεπτά απο την φημισμένη Plaza Catalunya βρίσκετε και το υπερπολυτελές taproom όπου μπορείτε να γευτείτε τις μπύρες σε συνδυασμό με νοστιμότατα tapas. Η τοποθεσία του φαίνεται παρακάτω.




Μέχρι στιγμής διατίθενται εμφιαλωμένες:

● Pale ale “BARCELONA BEER” 5%alc,
(Μία μεσογειακή Αle)
● Indian pale ale “LOS CERDOS VOLADORES” 6%alc,
(Τα τρία γουρουνάκια «πετούν» σε μια νέα IPA)
● Mediterranean pale ale “LA BELLA LOLA” 4%alc,
(Βαυαρική βύνη και λυκίσκοι με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών)
● Brown ale “LA NIÑA BARBUDA” 7%alc,
(Ο hipster Ramon με μορφή μικρού κοριτσιού με μούσι!!! Με νότες καφέ, καραμέλας, μαύρης σοκολάτας και ξηρών καρπών).
● Pale ale “BIG BEAR” 5%alc.
(O Frank η αρκούδα που αγαπάει μόνο την ποιοτική craft μπύρα. Μια pale ale σε κλασσικό βρετανικό στυλ.)

Αυτά τα λίγα για την ανερχόμενη Καταλανική Μικροζυθοποιία, η οποία καταφθάνει στα ποτήρια μας αρχικά οι 2 παραπάνω πρώτες ετικέτες και εν συνεχεία και ο υπόλοιπες αποκλειστικά απο την Billia Beers

Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing


Ποιοι ήμαστε...
Οι καιροί είναι δύσκολοι, το εγχείρημα τολμηρό αλλά η ιδέα ήταν καρφωμένη στο μυαλό μας πολλά χρόνια και το πάθος για την μπύρα ατελείωτο. Έτσι λοιπόν δύο φίλοι, ο Γιώργος και ο Άρης, ξεκινήσαμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα: να χαρίσουμε στην πόλη μας την πρώτη της μπύρα. Μια μπύρα που να ταιριάζει απόλυτα στις φυσικές της ομορφιές, στα πεντακάθαρα νερά της και στα γήινα χρώματα και αρώματά της. Τρικάλων Ζύθος απ’ όλες τις απόψεις η προσπάθειά μας λοιπόν… Η Τρικάλων Ζύθος ιδρύθηκε το 2016 στα Τρίκαλα και ξεκινάει την προσπάθειά της να προσφέρει στον τόπο της (και όχι μόνο) χειροποίητους ζύθους περιορισμένης ποσότητας αλλά υψηλής ποιότητας. Η πρώτη μπύρα της εταιρίας μας βασίζεται σε μια εξαιρετική συνταγή του Πολ Εμμανουηλίδη, ενός ανθρώπου που τόσα πολλά οφείλει η Ελληνική κοινότητα της μπύρας, που χώρεσε τόσα πολλά πράγματα μέσα σε ένα ποτήρι.
Όραμα
Παντρεύοντας τα μοναδικά αρώματα αμερικάνικων λυκίσκων με το πλούσιο γευστικό σώμα Ελληνικών βυνών, παράγουμε φρέσκιες και απαστερίωτες Ελληνικές μπύρες μικρής παραγωγής, διαφυλάσσοντας την ποιότητα και την μοναδικότητα της μπύρας μας. Κάπως έτσι βλέπουμε και το μέλλον της προσπάθειάς μας, μοναδικά αρώματα και γεύσεις να στολίζουν κάθε τρικαλινό (και όχι μόνο) τραπέζι και να συζητιέται σε όλες τις μπυροπαρέες ανά την Ελλάδα. Με αργά και σταθερά βήματα θα διευρύνουμε την παλέτα μας και με άλλους τύπους μπύρας για να καλύψουμε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο…Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣΤρικάλων Ζύθος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Καρδίτσης 31, Τρίκαλα
Τ.Κ.
42131
ΤΗΛ
2431029288
website



Η εταιρία συστάθηκε το 2012 από τους Ανδρέα Παπαδάκο, την Διονυσία Ντατσοπούλου – Μπριντζίκη και τον Διονύσιο Μπριντζίκη. Εδρεύει στο Λαντζόϊ Ηλείας. Η Ηλειακή Ζυθοποιία είναι η πρώτη Ζυθοποιία του νομού Ηλείας και η μεγαλύτερη στη Νότιο Ελλάδα. Με παραγωγή που ξεπερνάει τα 40000 εκατόλιτρα, και τεχνολογίες στην αιχμή του δόρατος, αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες επενδύσεις ζύθου στην Ελλάδα. Η Υπερσύγχρονη μονάδα χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και γεωθερμία. Κάθε φορά που κάποιος ανοίγει μια Olympica Magna, θέλουμε να τον συνεπαίρνουν τα αρώματα της φύσης. Αυτά που προικίζουμε το κάθε μπουκάλι, μέχρι την τελευταία σταγόνα. Οι υπέροχες ελληνικές Βύνες, η μαγιά, ο Λυκίσκος, ίσως το καθαρότερο νερό της ορεινής Ελλάδας, όλα παίζουν το ρόλο τους στην ορχήστρα των γεύσεων της Olympica Magna. Αλλά καμιά ορχήστρα δεν είναι άρτια αν ο αρχιμουσικός δεν είναι εμπνευσμένος… Η Ιωάννα Σιδηροπούλου, η Master brewer της Ηλειακής Ζυθοποιίας, έχει το πάθος και τη βαθιά γνώση που χρειάζεται για την μυστηριακή αλχημεία του ζύθου. Είναι η μαέστρος των δεξαμενών και των πνευμάτων που κρύβονται στα υλικά. Χάρη στην Ιωάννα και την ενδελεχή τεχνική γνώση του Σάκη Μπριντζίκη, την γενναιότητα και την έμπνευση του Ανδρέα Παπαδάκου, την υπομονή και επιμονή της Διονυσίας Ντατσοπούλου – Μπριντζίκη, η Ηλειακή Ζυθοποιία είναι πραγματικότητα. Θέλουμε να ξεπεράσουμε την στενή πραγματικότητα της δυσχέρειας των εποχών, θέλουμε να κάνουμε τα όνειρα όλων μας αληθινά. Δουλεύουμε σκληρά και ακατάπαυστα γιατί ξέρουμε ότι αν θες πραγματικά να φτάσεις κάπου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος απ’ τη δουλειά. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Διαλέγουμε όλα τα υλικά της μπύρας μας, ένα προς ένα, με επιμονή στην ποιότητα και σχολαστική επιμέλεια. Μπαίνουμε μπροστά στις τεχνολογίες και τις χρησιμοποιούμε για να δώσουμε πνοή σε κάτι, που για τους περισσότερους είναι σχεδόν ακατόρθωτο… έχουμε ένα όραμα και το υπηρετούμε πιστά. Η μπύρα μας, η Magna, αλλά και οι άλλες που έρχονται σύντομα, είναι τα παιδιά που γέννησαν τα όνειρά μας.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣΗλειακή Ζυθοποιία  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Πύργος Ηλείας
Τ.Κ.
27100
ΤΗΛ
2621069184
website



Η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης είναι μία οικογενειακή - συλλογική προσπάθεια με κοινό παρανομαστή την αγάπη για τη μπύρα και τον νησί της Σαμοθράκης. Όλα ξεκίνησαν το 1981 όταν ο τότε ερασιτέχνης ζυθοποιός Θανάσης Αποστολάκος άνοιξε στην Αθήνα το μπαρ Γρανάζι, επεκτείνοντας έτσι τους ζυθογευστικούς του ορίζοντες σε ευρωπαϊκές μπύρες. Αργότερα, το πάθος και το μεράκι για την μπύρα τον οδήγησε στο Home brewing/οικιακή ζυθοποίηση. Έτσι το πάθος και η αγάπη του για την απόλαυση και την παραγωγή μπύρας μεταδόθηκε και στην υπόλοιπη οικογένεια. Χρόνια μετά, στο νησί που η οικογένεια αγάπησε, τη Σαμοθράκη, το όνειρο για παρασκευή υψηλής ποιότητας φρέσκιας μπύρας, με κύριο συστατικό το νερό του νησιού, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, πήρε σάρκα και οστά. Η εταιρεία μικροζυθοποιίας δημιουργήθηκε με μετόχους που έχουν το ίδιο πάθος για δημιουργία, και έτσι η ιδέα απογειώθηκε. Το 2016 μετά από 3 χρόνια αγωνίας και σκληρής δουλειάς, η πρώτη μπύρα της Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης, γεννήθηκε στο ακριτικό αυτό νησί, με συνταγή του Θανάση Αποστολάκου. Μία μπύρα φρέσκια και δυναμική όπως ο μεγαλύτερος καταρράκτης, και χείμαρρος του νησιού, ο ΦΟΝΙΑΣ.
ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Η εναλλακτική μικροζυθοποιία με τη γευστικότερη φρέσκια μπύρα. Παράγουμε φρέσκια μπύρα ιδιαίτερης γευστικής αίσθησης, που γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης των πελατών μας.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Φιλοσοφία μας είναι η ‘φρέσκια’ μπύρα και επίσης η ιδιαιτερότητα στην γευστική αισθητική που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εγχώριας και της διεθνής αγοράς. Γνώμονας της παραγωγής μας είναι πάντα η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Η μικρή μας παραγωγή απευθύνεται σε ανθρώπους που εκτιμούν τις νέες γεύσεις και επιθυμούν να ανοίξουν τους γευστικούς τους ορίζοντες στον τομέα της ‘φρέσκιας’, μη παστεριωμένης μπύρας. Επιπλέον στοχεύουμε στην ανάδειξη του ιδιαίτερου και ιερού νησιού της Σαμοθράκης και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣΜικροζυθοποιία Σαμοθράκης  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χώρα Σαμοθράκης
Τ.Κ.
68002
ΤΗΛ
6979301248
website
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα μαζί με το φαγητό τώρα το καλοκαίρι είναι ο,τι πρέπει. Φαίνεται όμως πως είναι καλό και για την υγεία μας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ένα ποτήρι μπύρας την ημέρα απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνοσης καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν πως η ουσία λυκίσκος που βρίσκεται στην μπύρα ενισχύει τα οιστρογόνα στον γυναικείο οργανισμό. Αυτό με τη σειρά του προστατεύει τον γυναικείο οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού. 

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική θετική επίδραση της μπύρας στον γυναικείο οργανισμό. Όπως είχε δείξει παλαιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Science of Food and Agriculture, η μπύρα αυξάνει την οστική πυκνότητα καταπολεμώντας έτσι και την οστεοπόρωση. 

Η μέτρια κατανάλωση μπύρας έχει επίσης σχετιστεί και με την καλή καρδιαγγειακή υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, οι μαύρες μπύρες είναι πιο πλούσιες σε σίδηρο από τις ξανθιές, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής επειδή βοηθά στην «διανομή» οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος.ι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης έχει σχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μπύρα μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά και να έχουν περισσότερο όγκο, διότι έχει λιγότερες χημικές ουσίες και περισσότερες πρωτεΐνες σιταριού, από τα σαμπουάν, καθώς επίσης ουδέτερη γεύση και οσμή. Οι γερμανικές μπύρες περιέχουν λίγο περισσότερο λυκίσκο, ο οποίος περιέχει πολλές από τις πρωτεΐνες που χαρίζουν υγιή μαλλιά.

source
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης είναι μία οικογενειακή - συλλογική προσπάθεια με κοινό παρανομαστή την αγάπη για τη μπύρα και τον νησί της Σαμοθράκης. Ο Θανάσης Αποστολάκος, πρώην ερασιτέχνης ζυθοποιός, έκανε το πάθος και την αγάπη του για την καλή, ποιοτική μπύρα, επάγγελμα. Στο νησί που η οικογένειά του αγάπησε, τη Σαμοθράκη, το όνειρο για παρασκευή υψηλής ποιότητας φρέσκιας μπύρας, με κύριο συστατικό το νερό του νησιού, πήρε σάρκα και οστά.

Η εταιρεία μικροζυθοποιίας δημιουργήθηκε με μετόχους που έχουν το ίδιο πάθος για δημιουργία, και έτσι η ιδέα απογειώθηκε. Το 2016 μετά από 3 χρόνια αγωνίας και σκληρής δουλειάς, η πρώτη μπύρα της Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης, γεννήθηκε στο ακριτικό αυτό νησί, με συνταγή του Θανάση Αποστολάκου. Μία μπύρα φρέσκια και δυναμική όπως ο μεγαλύτερος καταρράκτης, και χείμαρρος του νησιού, ο ΦΟΝΙΑΣ.

Τους ευχόμαστε, καλή επιτυχία και καλές δουλειές!


Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Από τη μάχη με το χρόνο, που υποχρεώθηκαν να δώσουν όσοι Έλληνες παραγωγοί ήθελαν να αξιοποιήσουν από φέτος την εξέλιξη της νομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης, δύο παραγωγοί από το Τυχερό του Έβρου, οι Λάκης Φουντούκης και Σάκης Δουτσίνης κατάφεραν να βγουν νικητές και να συμπεριληφθούν στους πρωτοπόρους της πολλά υποσχόμενης νέας καλλιέργειας. 

4 εγχειρήματα σε όλη την Ελλάδα μετά τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης 
Θυμίζουμε ότι ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης είχε ανοίξει τον Μάρτιο του 2013, με την ψήφιση του νόμου που την εξαιρούσε από τις ναρκωτικές ουσίες και κατ’ επέκταση επέτρεπε την καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία άναψε ουσιαστικά «πράσινο φως» τρία ακριβώς χρόνια αργότερα, στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με την έκδοση της διευκρινιστικής ΚΥΑ από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό επέβαλε στους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές βιομηχανικής ή αλλιώς κλωστικής κάνναβης να κινηθούν τάχιστα, έχοντας μπροστά τους πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Η σπορά, εξάλλου, θα έπρεπε να γίνει εντός του Απριλίου ή το αργότερο μέσα στον Μάιο. Εκείνοι, που τα κατάφεραν και χαρακτηρίζονται πρωτοπόροι στην (επανα)καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας φαίνεται ότι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Για την ακρίβεια, το φως της δημοσιότητας έχουν δει μόλις 4 σχετικά εγχειρήματα, ένα εκ των οποίων εξελίσσεται στο Τυχερό του Έβρου. Τα υπόλοιπα τρία αφορούν σε καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης από συνεργατικά σχήματα παραγωγών στη Βοιωτία, την Εύβοια και τα Χανιά της Κρήτης.

Από ένα συνεργατικό σχήμα και συγκεκριμένα από μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ξεκίνησε και η προσπάθεια στο ακριτικό Τυχερό Έβρου. Εκεί, λοιπόν, η «Θεογένης Κοιν.Σ.Επ.», η οποία μετράει κάτι παραπάνω από έναν χρόνο ουσιαστικής λειτουργίας, έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος των δραστηριοτήτων της στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με την ανάδειξη και προβολή νέων καλλιεργειών και με την αναβίωση καλλιεργειών, που έχουν ιστορία στον τόπο μας αλλά για διάφορους λόγους με το πέρασμα των ετών απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν. 


Η ιδέα της παραγωγής μπύρας
Πάντως, με την πρώτη σοδειά τους, αυτή που θα συγκεντρωθεί στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. από το Τυχερό Έβρου ετοιμάζονται να δοκιμάσουν μια φιλόδοξη όσο και ενδιαφέρουσα ιδέα, να παράγουν δηλαδή μπύρα από κλωστική κάνναβη και μάλιστα με άρωμα πεπονιού, της ποικιλίας «χρυσή κεφαλή», που επίσης αποτελεί αντικείμενο της δραστηριότητας του «Θεογένη». «Δεν ξέρω αν θα πετύχει ή όχι, αλλά θα το δοκιμάσουμε», σημείωσε κ. Δέδογλου, επισημαίνοντας εξάλλου ότι η φετινή καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι δοκιμαστική. Σημειώνεται ότι η παραγωγή της μπύρας θα γίνει από τον καρπό του φυτού. 

Άλλο η βιομηχανική, άλλο η ινδική κάνναβη 
Κλείνοντας την περιγραφή του όλου εγχειρήματος της Κοιν.Σ.Επ. από το Τυχερό του Έβρου, να ξεκαθαρίσουμε ότι η βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέεται με την ινδική κάνναβη, καθότι το ποσοστό της ψυχοδραστικής ουσίας, που περιέχει, δεν ξεπερνά το 0,2%. Πρόκειται δηλαδή για μηδαμινή ποσότητα και γι’ αυτό εξαιρείται από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά. Για τους «πονηρούς», που πιθανόν να σκέπτονται ότι, μέσω της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, θα μπορούν να καλλιεργήσουν κρυφά και ινδική, ο κ. Δέδογλου υπενθύμισε τα κάτωθι: «πέρα από τους ελέγχους που κάνουν οι κατά τόπους υπηρεσίες, λόγω της επικονίασης καταστρέφονται και τα δύο φυτά. Γιατί στο ένα πέφτουν τα παραισθησιογόνα και στο άλλο ανεβαίνουν. Οπότε ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα τους κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται».

source
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης ξεκίνησε τη λειτουργία του την Άνοιξη του 2016. Με δυνατότητα παραγωγής 20 εκατόλιτρων την ημέρα, αποτελεί ένα από τα πολλά μικροζυθοποιεία που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα, αλλάζοντας σιγά σιγά το τοπίο στην παραγωγή μπύρας αλλά και -γιατί όχι- το γούστο και τη νοοτροπία μας απέναντι στη μπύρα.

Φιλοσοφία και στόχος μας είναι οι μπύρες που παράγουμε να φέρουν κάτι καινούργιο και να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς...μπυράκηδες! Θέλουμε να προσφέρουμε φρέσκιες, απαστερίωτες, "ζωντανές" μπύρες, μπύρες που πίνονται ευχάριστα χωρίς να χρειάζεται να είναι παγωμένες, μπύρες που να ξεφεύγουν από τη γνωστή, επίπεδη γεύση του απόλυτα "βιομηχανοποιημένου" προϊόντος.

"Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια", λένε. Εμείς πάλι προτιμάμε το "άρωμα" να είναι πλούσιο, η τιμή οικονομική και το μπουκάλι...χορταστικό! Έτσι, εμφιαλώνουμε τις μπύρες μας σε μπουκάλια των 500ml και κρατάμε χαμηλές και απόλυτα προσιτές τις τιμές τους, γιατί θεωρούμε ότι η μικρή πολυτέλεια της απόλαυσης μιας craft μπύρας δε θα πρέπει να είναι προνόμιο λίγων. Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια καλή, οικονομική μπύρα!

Τέλος, ξεκινώντας από τη λογική ότι αυτόν τον τόπο τον "δανειστήκαμε" από τα παιδιά μας και γι αυτό οφείλουμε να τους τον παραδώσουμε όσο καλύτερο γίνεται, επιδιώκουμε να παράγουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον. Οι φιάλες μας είναι επιστρεφόμενες (και θα χαρούμε να μας επιστρέφονται όσο γίνεται πιο πολλές) και μέσα στο καλοκαίρι του 2016 το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουμε θα προέρχεται από τον ήλιο, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων μας.

Παράγουμε μπύρα με οικολογική συνείδηση. Γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας λόγω ηλιακών panels, ενώ παράλληλα στοχεύουμε σε μείωση των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση τους σε άλλες μορφές. Προτιμάμε επίσης να προμηθευόμαστε τις βασικές πρώτες ύλες μας από τον τόπο μας, γι αυτό και η βύνη, που αποτελεί το κυριότερο συστατικό της μπύρας έρχεται από την περιοχή της Θράκης, από την ίδια μας τη γειτονιά...

Όλες οι μπύρες που παράγουμε στο Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης είναι απαστερίωτες και αφιλτράριστες, γιατί θέλουμε να απολαμβάνετε (κι εμείς μαζί σας) τη μπύρα φρέσκια, στη φυσική της κατάσταση, με όλα της τα αρώματα και την πραγματική της υφή. Αυτό βέβαια συνεπάγεται για εμάς λίγο παραπάνω κόπο, αφού η απαστερίωτη μπύρα δε μπορεί να αποθηκευτεί για πολλούς μήνες. Έτσι, φτιάχνουμε διαρκώς νέες παρτίδες από φρέσκια μπύρα, η οποία φτάνει στο τραπέζι σας πολύ σύντομα, πριν χάσει τη μοναδική γεύση της.

ΟΙ ΜΠΥΡΕΣ
Θέρος (Summer Ale - Alc. 4,6% vol.)
Είναι ξανθιά, αλλά και αλλιώτικη. Με λίγα λόγια: είναι μπύρα ξανθιώτικη! Φρέσκια, ελαφριά, φυσικά θολή, με πλούσιο το άρωμα του λυκίσκου Saaz, η Θέρος είναι... η ξανθιά της παρέας. Διαφέρει για τη μεστή γεύση της, τη δροσιά της σταρένιας μπύρας που την καθιστά ιδανική για τους πιο ζεστούς μήνες, ενώ παραμένει ευκολόπιοτη και μπορεί να συνοδεύσει ευχάριστα τα γεύματά σας. Απολαύστε την σε θερμοκρασία 8ο C.


Γαία (Irish Red Ale - Alc. 5% vol.)
Η Γαία, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι μια μπύρα που ξεχειλίζει από χαρακτηριστικά και γήινα αρώματα: μαγιάς, καραμέλας, καβουρδισμένων ξηρών καρπών... Χωρίς να πικρίζει ιδιαίτερα, η Γαία πίνεται ευχάριστα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απολαύστε την σε θερμοκρασία: 8ο C


Έρεβος (Bohemian dunkel - Alc. 4,8& vol.)
Σε στυλ τσέχικης dunkel, η Έρεβος, σκοτεινή και ελαφρώς μυστηριώδης, κρύβει κάτω από την ευχάριστη πικράδα της πυκνά αρώματα κριθαριού και καραμέλας που οφείλονται στις ειδικές βύνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της. Απολαύστε την σε θερμοκρασία 8ο C.

Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Ανακοινώνεται και επίσημα η διεξαγωγή του 1st BREWLTIMATE EXPERIENCE COMPETITION. Ένας διαγωνισμός παρασκευής μπύρας που γεννήθηκε από τη συνεργασία του Beer Deli με την Κερκυραϊκή ζυθοποιία. Ο διαγωνισμός έχει σαν θέμα την δημιουργία μιας Red IPA και θα διεξαχθεί 13 & 14 Οκτωβρίου 2016 στον Αρίλλα της Κέρκυρας. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτούς τους διαγωνισμούς, η μπύρα του νικητή θα βγει σε παραγωγή από την Κερκυραϊκή ζυθοποιία. Βέβαια, δεν σταματάει εδώ. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προχωράει λίγο παραπέρα, έτσι ώστε να δικαιολογείται και ο τίτλος του. Ετοιμαστείτε λοιπόν και 3 από εσάς θα βιώσουν την απόλυτη εμπειρία η οποία ξεκινάει από την παρασκευή της μπύρας σπίτι σας μέχρι...

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 
Ο τύπος της μπύρας που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός είναι η Red IPA. Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο www.bjcp.org (http://bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf) στη σελίδα 40 και πιο συγκεκριμένα είναι τα εξής: 
Αρχική πυκνότητα (OG): 1.056 – 1.070 
Πικρικές Μονάδες (IBUs): 40 – 70 
Τελική πυκνότητα (FG): 1.008 – 1.016 
Χρώμα (SRM): 11 – 19 
Αλκοόλ (ABV) : 5.5 – 7.5% 

Τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας, αναλύονται εκτενώς στο συνημμένο. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου (προκριματικοί) και Παρασκευή 14 Οκτωβρίου (τελικοί). Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ερασιτέχνης ζυθοποιός. Η διαδικασία ζυθοποίησης μπορεί να είναι All Grain ή BIAB. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εκχυλισμάτων καθώς και η χρησιμοποίηση επαγγελματικού εξοπλισμού. Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να συσκευαστούν σε κλασικές φιάλες καφέ χρώματος, χωρητικότητας 330ml και διαστάσεως 23 X 6 (Ύψος Χ Διάμετρος πάτου), και να ταπωθούν με χρυσό καπάκι χωρίς κάποιο διακριτικό. Όλες οι φιάλες θα σταλούν στην Κερκυραϊκή μικροζυθοποιϊα, όπου και θα φυλάσσονται σε ειδικούς θαλάμους/ψυγεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της κάθε μπύρας. 


Κάθε διαγωνιζόμενος, για να θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή του, θα πρέπει απαραίτητα να στείλει ένα email στο info@beer-deli.gr με τίτλο 1st Brewltimate Beer Competition, στο οποίο θα αναγράφει τα προσωπικά του στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email) καθώς και τη συνταγή της μπύρας που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό. 
Αποστολή φιαλών 
Κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να αποστείλει έξι (6) φιάλες των 330ml. Όλες οι μπύρες των διαγωνιζομένων θα πρέπει να σταλούν μέχρι την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στη παρακάτω διεύθυνση: 
Κερκυραϊκή Ζυθοποιϊα 
Αρίλας 49081 Κέρκυρα
 Τηλ: 26630-52072 
Κάθε κιβώτιο θα πρέπει να είναι σωστά συσκευασμένο έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχών απώλειες κατά τη μεταφορά. Εξωτερικά του κιβωτίου θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία του αποστολέα.

ΕΠΑΘΛΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι νικητές του 1st BREWLTIMATE EXPERIENCE COMPETITION, δεν θα είναι ένας αλλά τρεις. Ας δούμε όμως τα έπαθλα αναλυτικότερα, ξεκινώντας απο το τέλος. 
Ο 3ος νικητής θα πάρει ως έπαθλο ένα ταξίδι στην Ιταλία, σε κάποιο από τα παρευρισκόμενα (στην Κέρκυρα) ζυθοποιία. 
Ο 2ος νικητής θα πάρει ως έπαθλο το ταξίδι και μια δωροεπιταγή των 250€ από το BeerDeli 
O 1ος νικητής θα πάρει ως έπαθλο το ταξίδι, 1000€ από την Κερκυραϊκή ζυθοποιία και η συνταγή του θα βγει σε παραγωγή από την ίδια την Κερκυραϊκή ζυθοποιία. 

Όπως βλέπετε τα δώρα δικαιολογούν πλήρως το τίτλο του διαγωνισμό δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους διαγωνιζόμενους όχι μόνο να παρασκευάσουν μια μπύρα στο σπίτι τους και στη συνέχεια να διαγωνιστεί και να ζυθοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά να παρευρεθούν σε ζυθοποιείο του εξωτερικού, να μιλήσουν με επαγγελματίες ζυθοποιούς και να πάρουν μια πολύ καλή εικόνα για το πως παρασκευάζονται οι μπύρες στο εξωτερικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όχι μόνο θα περάσουμε καλά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στην Κέρκυρα, αλλά θα συνεχίσουμε και με τους 3 τυχερούς στην Ιταλία. 
Ετοιμάστε τις φωτιές σας!
source
Τα πάντα για την μπύρα τις Μικροζυθοποιίες και το homebrewing

Παραδέξου το: ανυπομονείς για μια παγωμένη μπύρα μετά την προπόνηση, ειδικά τώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει συνέχεια! Και, μάλλον, καλά κάνεις, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές του Griffith University.

Με σκοπό να δουν την επίδραση του χειρισμού του περιεχομένου της μπύρας σε αλκοόλ και νάτριο στην υδατική αναπλήρωση μετά από άσκηση, 7 εθελοντές ποδηλάτησαν σε εργόμετρο μέχρι μια απώλεια βάρους 2%, δηλαδή εκείνο το ποσοστό απώλειας βάρους που, δεδομένου ότι προέρχεται από υγρά, αποτελεί σημαντική αφυδάτωση.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μπύρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (2,3% ABV), χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ με 25 mmol · L-1 νάτριο, κανονική μπύρα και κανονική μπύρα με νάτριο. Η ποσότητα που καταναλώνονταν ήταν ισοδύναμη με 150% της απώλειας μάζας σώματος κατά την άσκηση και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 1 ώρας, καθώς αυτές είναι οι συστάσεις για αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση. Η «ελαφριά» μπύρα με νάτριο βελτίωσε την αναπλήρωση υγρών σε σύγκριση με την κανονική και την κανονική με νάτριο, ενώ προκάλεσε σημαντικά μικρότερη διούρηση σε σχέση με την κανονική μπύρα και την κανονική μπύρα με νάτριο.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως μια χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπύρα με προσθήκη νατρίου προσφέρει μια πιθανή συμβιβαστική λύση μεταξύ ενός ποτού με υψηλή κοινωνική αποδοχή και μειώνεται ο κίνδυνος για απώλεια υγρών που παρατηρείται κατά την κατανάλωση κανονικής μπύρας.

Νομίζω θα συμφωνήσουμε, μας συμφέρει! Εδώ θα πρέπει βέβαια, να κάνουμε μια σημαντική υποσημείωση για το αλκοόλ:
Το αλκοόλ ή αλλιώς οινόπνευμα ή αιθανόλη μειώνει τη νεογλυκογένεση στο ήπαρ και την πρόσληψη γλυκόζης από τους μύες των ποδιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της άσκησης. Αντίστροφα, είναι πιθανό, η πρόσληψη μετά την άσκηση να βλάπτει τη διαδικασία αποκατάστασης των αποθεμάτων γλυκογόνου. Επίσης, το αλκοόλ αυξάνει το ρυθμό και τον όγκο διούρησης με συνέπεια την αποτυχή επανυδάτωση (αναπλήρωση νερού).

Επιπρόσθετα, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη απορρόφηση της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να βλάψει την σωματική απόδοση αντοχής, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη εμπλέκεται στον αερόβιο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

source