Δύο ανερχόμενες Κυπριακές μικροζυθοποιίες που αλλάζουν το σκηνικό στην craft σκηνή

PIVO Microbrewery
Η Pivo, η οποίο χωρίζεται μόνο από ένα περιτοίχισμα από την πράσινη γραμμή, εντός της Παλιάς Λευκωσίας, σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο, είναι το δημιούργημα μίας παρέας τεσσάρων ατόμων που είναι λάτρεις της μπύρας. Δύο από τους τέσσερις σπουδάζοντες στη Τσεχία -παραδοσιακή ζυθοποιός δύναμη- έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας και για αυτούς ήταν αναπόφευκτο να μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους στους άλλους δυο φίλους. Υπάρχουν τέσσερις μπύρες που βρίσκονται σταθερά στο μενού της Pivo, περιλαμβανομένων σιταρένιας μπύρας, τύπου Weiss βαυαρικού τύπου, μαύρη και ξανθή lager, καθώς και κοκκινωπή ale. Παράλληλα «μαγειρεύουν» εποχιακά διάφορες άλλες μπύρες. Η δημιουργία μίας μπυραρίας-ζυθοποιείου που εμπερικλείει και το εγχείρημα της ανακαίνισης παλαιού αρχοντικού αποτελούσε ένα καινοτόμο project για την πρωτεύουσα. Όπως και για τη Aphrodite’s Rock αλλά και τη Prime, η διαδικασία από την πρώτη πράξη μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της Pivo ήταν χρονοβόρα και διήρκεσε τρία χρόνια. Όπως μας εξήγησαν, «οι μπύρες, δεν τυγχάνουν παστερίωσης ή φιλτραρίσματος πράγμα που βοηθά στη διατήρηση της πλούσιας γεύσης και φρεσκάδας τους, καθώς και όλων των θρεπτικών συστατικών τους». Οι μπύρες του σερβίρονται κατευθείαν από τα δοχεία ωρίμανσης. Η παραγωγή με τις προδιαγεγραμμένες μεθόδους, αναλόγως του είδους, η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων υλών, και ο κατάλληλος ζυμομύκητας δίνουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ξεχωρίζουν στις μπύρες «Pivo» μας εξηγούν.
 



Hula Hops Brewing
Άλλη μία παρέα… μπυρομανών, αποφάσισε να μας χαρίσει το πάθος της στο ποτήρι. Ξεκίνησαν το 2015 για να κάνουν το χόμπι του επάγγελμα, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Prime. Η γκάμα τους περιλαμβάνει την Cyprus Citrus IPA, μια αμερικάνικου τύπου IPA, ξανθιά, αρωματική, πικρή και την Cyprus Summer Wit, μια βέλγικου τύπου wit, άσπρη, δροσιστική, καλοκαιρινή. Από μόνο του το γεγονός ότι η Hula Hops δεν έχει τις δικές της εγκαταστάσεις είναι αρκετά μεγάλο εμπόδιο, ενώ μόλις τώρα έχουν αρχίσει να πείθονται οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής να προωθήσουν τοπικά προϊόντα. Με πάθος που επεξηγεί και την ανάληψη του εγχειρήματος, η παρέα μας εξηγεί ότι στόχος δεν είναι η πλατιά εξάπλωση του προϊόντος τους, αλλά «να αναδείξουμε τη μαγεία της Craft μπύρας και στην Κύπρο, με τους πειραματισμούς, τα αγνά και φρέσκα υλικά». Με το δικό τους τρόπο μας εξηγούν πώς «όλα τα συστατικά, από το νερό μέχρι τη μαγιά, δίνουν κάτι στην μπύρα. Ανάλογα με την μπύρα όμως μερικά συστατικά παίζουν πιο σημαντικό ρόλο. Στην μπύρα τύπου IPA, τη γεύση, το άρωμα και την πικράδα δίνει ο λυκίσκος. Στην wit μας, η μαγιά, οι νιφάδες σιταριού και άλλα συστατικά όπως φλούδα πορτοκαλιού και μπαχαρικά». Η παρέα της Hula Hops διαπιστώνει ότι σιγά-σιγά, ο Κύπριος καταναλωτής έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία «κουλτούρα μπύρας» που τον ωθεί να πληρώσει το κάτι παραπάνω για ένα πιο ποιοτικό προϊόν. Ερωτώμενοι ποιοι οι στόχοι για το μέλλον, μας «αποκαλύπτουν» ότι επόμενος στόχος είναι η απόκτηση του δικού τους χώρου ζυθοποιίας που θα τους βοηθήσει στον πειραματισμό με νέες ιδέες, μέσα σε ένα δικό τους και οικείο περιβάλλον.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!