Ως γνωστόν το διήμερο που διανύσαμε πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου η μεγαλύτερη έκθεση στον χώρο της μπύρας, Ζυθογνωσία. Φέτος ήταν η συνεχή χρονιά που το γεγονός άνοιγε τις πόρτες του στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας και όχι μόνο. Μικροζυθοποιίες απο όλη την Ελλάδα αλλά και οι μεγαλύτερες εισαγωγικές ζύθου της χώρας μας εφοδίασαν τα περίπτερα τους με πληθώρα ποιοτικών μπυρών. Έχοντας πλήρη άποψη, καθώς έχω επισκεφτεί και τις τρεις εκθέσεις, μπορώ να πω με σιγουριά και με απόλυτη γνώση των λεγόμενων μου ότι η φετινή ήταν μακράν η καλύτερη. Φανταστείτε ότι Κυριακή δεν παραβρέθηκα, την ημέρα που ο χώρος θα κατακλυζόταν απο εκατοντάδες επισκέπτες. Σάββατο λοιπόν η αποστολή μου ήταν, εκτός απο το άγρυπνο βλέμμα στα της εκθέσεως και η επάνδρωση του περιπτέρου του ΣΕΖΕ κάτι που εξελίχθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Το σημερινό λοιπόν άρθρο θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις, εντυπώσεις απο την έκθεση και λειτουργία του περιπτέρου του Συλλόγου. 

Ξεκινώντας με τα της εκθέσεως επαναλαμβάνω ότι ήταν η καλύτερη ως τώρα και αυτό οφείλεται σε διαφόρους λόγους. Ένας κύριος ήταν ο χώρος διεξαγωγής που με το άκουσμα και μόνο σου προκαλούσε τον θαυμασμό και σε προδιέθετε για κάτι ιδιαίτερο και εκλεπτυσμένο. Πράγματι ο εσωτερικός εκθεσιακός χώρος του Ζαππείου φιλοξένησε επάξια την ποιότητα της εκθέσεως και σκέπασε με την αίγλη του το σκοπό της που δεν ήταν άλλος απο την γευστική γνωριμία με premium μπύρες. Εξίσου σημαντικός λόγος ήταν οι δεκάδες πλέον Μικροζυθοποιίες ανά την Ελλάδα και η σημαντική προσέλευση αυτών παρά τις όποιες αντιξοότητες του κλάδου. Συνάντησα και πιο ''παλιές'' αλλά και μερικές απο τις πλέον πρόσφατες στον χώρο. Ορισμένες ''τολμηρές'' παρουσίασαν το δικό τους περίπτερο, άλλες πάλι εκπροσωπήθηκαν απο καταξιωμένες εταιρίες, κάβες κτλ.


Μπαίνοντας λοιπόν εκ των δεξιών πρωτοαντίκρυζες την εισαγωγική Unibrau που με μια Αγγλική αύρα σε καλωσόριζε στον παράδεισο των μπυρών που ακολουθούσε. Και λέω Αγγλική αύρα διότι ''εξόπλισαν'' τα ψυγεία τους με τις Ζυθοποιίες Wychwood και Fuller's χωρίς να λείπει και η Βελγική παρουσία της Corsendonk (αγαπημένη άλλωστε μπυροχώρα των ιδιοκτητών). Δίπλα η Νήσος με τις 3 μπύρες μια εκ των οποίων η μόλις εμφιαλωμένη φετινή συνταγή της 7 μποφόρ. Συνέχεια η ΕΖΑ που προωθούσε τις 2 Odyssey αντικριστά στην εισαγωγική Καρούλιας ΑΕ που προσέφερε αρκετές επιλογές μπυρών απο πολλά σημεία του πλανήτη. Στην συνέχεια είχαμε αντίκρυ την πιο πολυβραβευμένη Ελληνική Μικροζυθοποιία, την Septem φυσικά, με την Αθήνεο που ''προσπαθεί'' να πρωταγωνιστήσει στην craft σκηνή. Η επισκεψιμότητα τους πάντως θα πρέπει να τους προκαλέσει ερωτηματικά καθώς την κατάσταση μόλις που έσωζε η Affligem. 

Τελειώνοντας με το πρώτο hall και μπαίνοντας αριστερά είχες την μικροζυθοποιία Σαντορίνης που αντιπροσωπευόταν απο τις 4 μπύρες που καιρό τώρα την κατατάσσουν σε ένα απο τα πιο αξιοσέβαστα ζυθοποιία. Συνέχεια με 2 ''δυνατές'' παρουσίες, αυτή της Siris με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Μαρμαρέλη να σερβίρει τις δημιουργίες του και της Deals που όπως πάντα με επιλογές όπως La Trappe, Weihenstephan και Anchor αποτελούσε στάση ''επιτακτικής ανάγκης''. Απέναντι η Έλιξη με την ολοκαίνουργια Marea Blonde που για κάθε συγκεκριμένο αριθμό μπουκαλιών θα απεικονίζει και μια ξεχωριστή φωτογραφία! Αν ζητάτε την γνώμη, ωραία ιδέα αλλά δεν με ικανοποίησε σαν μπύρα. Δίπλα η Πειραϊκή της Vinalia ξυπνούσε μνήμες απο τα παλιά (μακάρι να ξαναβγεί η Smoked) και η Kirki που προς έκπληξή μου αναφερόταν ως microbrewery ενώ ξέρουμε πως ζυθοποιεί στην Έλιξη. Αμέσως μετά, το κατάστημα Beer & Deli ένα απο τα 3 που εφοδιάζει τους Έλληνες homebrewers, το GR INOX και το OENOLYSIS (fermentis). Στην αντίπερα ''όχθη'' συναντούσες 2 ολοκαίνουργιες Μικροζυθοποιίες αυτές της Σπάρτης (Sparta Beer) και του Πύργου (Elis Brewery). Δοκιμάζοντας τις μπύρες τους θα σταθώ στην συμπαθητική APA, απο Σπάρτη μεριά. Όπως και να έχει καλοτάξιδες να είναι! 

Αφήνω για τελείωμα στο 1ο μέρος του άρθρο την περιοχή με την περισσότερη κοσμοπλυμμήρα. Στην αρχή νόμιζα ότι χάριζαν λεφτά. Η εξήγηση ήταν πιο απλή. Υπήρχε ένα combo από ισχυρούς ''υπηρέτες'' της μπύρας. Ξεκινώντας με Alebox το κατάστημα με πρώτες ύλες σπιτικής μπύρας και όχι μόνο. Κολλητά οι master brewers της Sknipa που μου πρόσφεραν την υπέροχη Lady, μια εξαιρετική Saison, αλλά και επικοδομιτική κουβέντα. Στο διπλανό σταντ η Cava di Patsi να εκπροσωπεί ''μικρές'' όπως Στίλβη, Ηπείρου και Θεσσαλίας και ο ''φλασάτος'' Dark Crops με την εκκεντρική του εμφάνιση απέσπασε όλα τα φλας αλλά και πολύ καλές κριτικές για τις 2 πρώτες μπύρες του! Τέρμα γωνία οι Κρητικές Σόλο και Χάρμα. Ομολογουμένος πολύ ισχυρές παρουσίες με τον ''Νορβηγό'' να σερβίρει σε σπαστά Ελληνικά και διπλά στην Χάρμα να κερνάνε Κρητικό παξιμάδι. Σημειωτέων ότι υπήρχε και μια Imperial Pilsner, συνεργασία των 2 προαναφερθέντων. Κλείνοντας οι Masokostas Bros προσέφεραν μπύρες απο Ρόδο, Πάτρα, Χίο, Κέρκυρα και μερικά ακόμα μέρη του πλανήτη. Εδώ θα σταθώ λίγο στην ελλειπή οργάνωση που υπήρχε στο food truck της διοργάνωσης. Παρουσιαζόταν μια απογοητευτική καθυστέρηση στις παραγγελίες που σίγουρα θα αποκατασταθεί στην επόμενη έκθεση. 

Η συνέχεια του άρθρου αφορά το σταντ του ΣΕΖΕ στο οποίο είμαι μέλος. Πρώτη εμφάνιση του Συλλόγου ήταν πέρσι με ευχάριστες εντυπώσεις αλλά αυτό που έγινε το Σάββατο (και Κυριακή) περιγράφεται μόνο ως επιτυχία. Η ιδέα του διοργανωτή να τοποθετήσει ανάμεσα στις καλύτερες μπύρες και την ερασιτεχνική ήταν πολύ έξυπνη καθώς εκτός του ότι πλαισιώνει τα καταστήματα οικιακής ζυθοποίησης ιδανικά, ο κόσμος μπορούσε να κατανοήσει το ξεκίνημα όλων των εμπορικών εκπροσώπων και το πως ένα hobby μπορούσε να πάρει απίστευτες εκτάσεις. Δεν έλειπε τίποτα. Εθελοντισμός, ιδιαίτερες συνταγές, πληροφόρηση. Ακόμα και την 3ή νικήτρια (Στέλιος Ατακτίδης) του διαγωνισμού brewltimate του beer & deli κερνούσαμε! Ο κόσμος μας πλησίαζε δειλά μην ξέροντας τι ακριβώς πρεσβεύουμε. Αυτός ήταν και ο σκοπός, να μάθουν τον ΣΕΖΕ, τον σκοπό του, να γνωρίσουν μέλη και να δοκιμάσουν τις υπέροχες μπύρες τους. Με ιδιαίτερη χαρά έβλεπες επισκέπτες να δοκιμάζουν σπιτική μπύρα, να ρωτούν πως παρασκευάζεται και αν πωλούνται οι μπύρες μας. Αρκετοί απο τους εκατοντάδες που πλησίασαν το περίπτερο έγιναν και μέλη και με ακόμα περισσότερους ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο επόμενο σεμινάριο παρασκευής ερασιτεχνικής μπύρας ανοικτό για τα μη μέλη! Τα σπιτικά καλούδια των μελών έπιαναν μεγάλη γκάμα. Red IPA, Saison, IPA, Honey Weiss, Saison IPA, Porter, Black IPA και μερικές ακόμα ''καλλονές''. Η επισκεψιμότητα ήταν κάτι παραπάνω απο εντυπωσιακή και η παρουσία του ΣΕΖΕ ηχηρή! Όσοι ήξεραν τον Σύλλογο έλαβαν αυτό που περίμεναν. Ποιοτικές, αγνές μπύρες. Όσοι τον γνώρισαν τώρα σας υποσχόμαστε ότι θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας με πολλά και ενδιαφέροντα events. Μέχρι του χρόνου cheers...


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!