Ο Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής διοργανώνει για 13η χρονιά ''Oktoberfest''

Με την φιλοδοξία των οργανωτών ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν φέτος τους δέκα χιλιάδες, πραγματοποιείται το Σάββατο 01 Οκτωβρίου, στους χώρους της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, το «Οktoberfest 2016» κατά τα πρότυπα, και τηρουμένων των αναλογιών, της περίφημης γιορτής της μπύρας του Μονάχου.

Είναι η 13η χρονιά που οργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής, η γαστριμαργική αυτή πανδαισία με παραδοσιακή γερμανική μπύρα, λουκάνικα και βαυαρέζικες, αυστριακές αλλά και ελληνικές μουσικές, γεγονός που κατατάσσει το oktoberfest στα αξιοσημείωτα κοινωνικοπολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Και δεν είναι μόνο οι απόφοιτοι της Γερμανικής σχολής με τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και τα μέλη της μικρής γερμανικής παροικίας της πόλης, που συρρέουν από τις 11:00 το πρωί έως αργά το βράδυ για να απολαύσουν εδέσματα και μουσική.

Το “Θεσσαλονικιώτικο” Οktoberfest, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, σήμερα, ο πρόεδρος του συλλόγου και επί σαράντα χρόνια γυμνασιάρχης της σχολής κ. Αστέριος Κρεμέτης, αποτελεί (και) αφορμή συνάντησης για πολλούς Έλληνες, πρώην μετανάστες στην Γερμανία, που καταφθάνουν για να συναντηθούν με παλιούς φίλους και να “ταξιδέψουν”, της μπύρας βοηθούσης, στα δύσκολα, πλην προσοδοφόρα οικονομικά για τους περισσότερους, χρόνια της ξενιτιάς.

Όταν οι πύλες του Οktoberfest, στη Θεσσαλονίκη θα ανοίγουν το Σάββατο, στο Μόναχο, μήτρα των φθινοπωρινών εορτών της μπύρας - μικρότερης κλίμακας φεστιβάλ του είδους γίνονται και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας και της Αυστρίας - τα “φώτα” του διάσημου πανηγυριού θα αρχίσουν να χαμηλώνουν για να σβήσουν, για φέτος, το βράδυ της Δευτέρας 03 Οκτωβρίου με την αγωνία των αρχών να ολοκληρωθεί η φετινή σπονδή στο εθνικό ποτό της χώρας χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Γιατί ο φόβος ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος πλανάται τούτη την εποχή πάνω από το Μόναχο και η αστυνομία έχει μετατρέψει σε φρούριο περιοχή Theresienwiese που φιλοξενεί τη γιορτή της μπύρας, τοποθετώντας φράχτη γύρω από τις παραδοσιακές τέντες, αναπτύσσοντας εκατοντάδες άντρες της, και απαγορεύοντας στους επισκέπτες να μεταφέρουν μεγάλες τσάντες, ενώ κάμερες ασφαλείς ελέγχουν τον χώρο.

Οι μνήμες από την δολοφονία, το καλοκαίρι, εννέα ανθρώπων από έναν ψυχικά διαταραγμένο νέο στην πόλη του Μονάχου, αλλά και τις άλλες δυο τρομοκρατικές ενέργειες στη νότια Γερμανία για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, είναι ακόμα νωπές ενώ μια έρευνα που τούτη την εποχή διενεργεί η εισαγγελία του Μονάχου, έρχεται να υπενθυμίσει ότι το Oktoberfest παραμένει πάντα στόχος των πάσης φύσεως τρομοκρατών.

Ήταν 26 Οκτωβρίου 1980 όταν στον χώρο της γιορτής της μπύρας στο Μόναχο εξερράγη, στην είσοδο, βόμβα που σκότωσε δεκατρία άτομα, και τραυμάτισε άλλα διακόσια έντεκα, ανάμεσά τους και έναν δεκαεξάχρονο Έλληνα μετανάστη.

Οι αρχές μέσα από τις έρευνές τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ένας Γερμανός Νεοναζί που λειτούργησε αυτοβούλως. Ωστόσο, δημοσιογράφοι και δικηγόροι του Μονάχου με τις δικές τους πολύχρονες έρευνες αμφισβήτησαν με στοιχεία την εκδοχή των αρχών αφήνοντας αιχμές ότι η αστυνομία χειραγώγησε μάρτυρες και έκανε τα πάντα ώστε να καλύψει τις διασυνδέσεις του δράστη με ακροδεξιάς και ναζιστικές οργανώσεις. Κατόπιν αυτού από πέρυσι η εισαγγελία του Μονάχου άνοιξε εκ νέου των φάκελο του “ματωμένου oktoberfest” του ΄80 και διεξάγει έρευνες.

Πίσω στη Θεσσαλονίκη, οι οργανωτές ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες δίχως αγωνίες του είδους και στην χθεσινή συνέντευξη, στην οποία παρέστησαν ανάμεσα σε άλλους η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Ανίτα Ένγκλερτ-Τσερμπίν, και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, κάλεσαν τους φίλους της μπύρας να προσέλθουν στην γιορτή και να δοκιμάσουν παραδοσιακές γερμανικές σπεσιαλιτέ, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, λουκάνικο με πατατοσαλάτα, πολλών ειδών μπύρες, αλλά και να απολαύσουν μουσικές με πνευστά.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!