Στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο οργανώνεται φέτος η «Ζυθογνωσία», η μοναδική έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στις μπύρες υψηλής ποιότητας. Η Ζυθογνωσία απευθύνεται σε ζυθόφιλους καταναλωτές και σε επαγγελματίες από τους χώρους της εστίασης και της εμπορίας ποτών. Αυτοπροσδιορίζεται ως έκθεση για «Microbreweries and Premium Beers», διότι στην διοργάνωσή της καθιερώνεται πλέον ως η κατ’ εξοχήν βιτρίνα των ελληνικών μικροζυθοποιείων και όλων των προϊόντων ζύθου υψηλής ποιότητας που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ελληνική αγορά.

Χωρίς να είναι «γιορτή» ή «φεστιβάλ» μπύρας, στοχεύει στο κοινό εκείνο που αγαπά την καλή μπύρα και θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. «Οι επισκέπτες μας έρχονται για να δοκιμάσουν και όχι για να πιουν, γιατί η γευστική παλέτα στο χώρο της μπύρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να δοκιμάσει κανείς τα λιγότερο γνωστά προϊόντα είναι τελικά σπάνιες», ξεκαθαρίζει ο Ντίνος Στεργίδης από την εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της έκθεσης. 

Στη Ζυθογνωσία συμμετέχουν οι περισσότεροι Έλληνες μικροζυθοποιοί, κάποιοι μάλιστα κάνοντας το επίσημο ντεμπούτο τους, καθώς ο αριθμός των μικροζυθοποιείων πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα. Όλοι, σχεδόν, οι τύποι μπύρας θα είναι παρόντες ενώ μερικές πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές θα πλαισιώσουν την έκθεση, όπως για παράδειγμα «Μπύρες εσοδείας και παλαίωσης» και «Greek beers vs rest of the world». Στην είσοδο οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ένα ειδικό ποτήρι δοκιμής μπύρας με το οποίο θα μπορούν να κινούνται από εκθέτη σε εκθέτη, δοκιμάζοντας όσες μπύρες επιθυμούν. 

Η έκθεση Ζυθογνωσία απεικονίζει με τον πιο πιστό τρόπο τις μεταλλάξεις που όλοι βλέπουμε να γίνονται στην ελληνική αγορά μπύρας: ραγδαία ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας σε συνδυασμό με το λανσάρισμα από μεγάλες και ιστορικές ζυθοποιίες -εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια- νέων προϊόντων, κυρίως premium, για τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου ζυθόφιλου κοινού.

Ταυτόχρονα και οι εισαγωγείς αυξάνουν την γκάμα των προϊόντων τους με πολύ ιδιαίτερες και «ψαγμένες» μπύρες από χώρες όπου η μικροζυθοποιία ανθεί, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ιταλία. Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στα ελληνικά νησιά και, γενικότερα, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς· ήδη η Ελλάδα μετρά γύρω στα 45 ζυθοποιεία, μικρά και μεγάλα και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ο αριθμός αυτός θα είναι τριψήφιος. Η τάση, είναι εξάλλου, παγκόσμια.

Όπως και πέρσι, η Ζυθογνωσία πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από μία σειρά άλλων εκδηλώσεων, που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 10 με 16 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την εβδομάδα μπύρας, «Athens Beer Week , το πλήρες πρόγραμμα της οποίας είναι στην ιστοσελίδα της έκθεσης, www.zythognosia.gr.

Athens Beer Week: 10-16 Οκτωβρίου 2016 
Έκθεση Ζυθογνωσία: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 
Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 20:00 
Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο 
Είσοδος: 10€ (ισχύει και για τις δύο ημέρες της έκθεσης).

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!