''Η μουσική που παίζει σε ένα μπαρ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την γεύση της μπύρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με νέα έρευνα.''

Ειδικότερα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και σύμφωνα με τα ευρήματα της, η μουσική μπορεί να επηρεάσει το πόσο μας αρέσει η γεύση μίας μπύρας. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο δελτίο τύπου, μία σειρά από πολυαισθητηριακές πληροφορίες, όπως ο ήχος, το σχήμα το χρώμα και η αίσθηση μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση.

Το The Brussels Beer Project συνεργάστηκε με βρετανικό μουσικό συγκρότημα The Editors με σκοπό να δημιουργήσουν μία μπύρα εμπνευσμένη από τη μουσική και την οπτική ταυτότητα της μπάντας. Η μπύρα είχε γευστικές νότες εσπεριδοειδών, ενώ σε γενικές γραμμές είχε σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις γραμμές της μπάντας και συνάδει με το τελευταίο της άλμπουμ “In Dreams”.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μελέτης Dr.Felipe Reinoso Cavalho μαζί με την ερευνητική του ομάδα σχεδίασαν ένα πείραμα με σκοπό να ανακαλύψουν για το αν η μουσική μπορεί να επιδράσει ή και να οδηγήσει σε μία πιο θετική γευστική εμπειρία. Η ερευνητική ομάδα κάλεσε 231 ανθρώπους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες για να πάρουν μέρος στο πείραμα. Οι 3 ομάδες βίωσαν 3 διαφορετικές εμπειρίες.


Συγκεκριμένα η μία ομάδα ήπιε την μπύρα από το μπουκάλι χωρίς να υπάρχει κάποια ετικέτα επάνω σε αυτό, ενώ δεν άκουγε μουσική. Η δεύτερη ομάδα είδε την ετικέτα της μπύρας, ενώ η τρίτη ομάδα απόλαυσε την μπύρα με την συνοδεία μουσικής και είδε την συσκευασία-ετικέτα της μπύρας. Την ώρα που οι συμμετέχοντες της τρίτης ομάδας έπιναν την μπύρα τους, άκουγαν το τραγούδι “Oceans of Night” ένα από τα τραγούδια της μπάντας. Και οι 3 ομάδες πριν δοκιμάσουν την μπύρα κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο νόστιμη είναι, ενώ σε ένα δεύτερο στάδιο κλήθηκαν να ξανά βαθμολογήσουν την γεύση της μπύρας αφού την είχαν πιει.

Ο Dr Felipe λέει: “Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται περισσότερη ευχαρίστηση όταν απολαμβάνουν τα ποτά τους με συνοδεία ήχων, που είναι μέρος της ταυτότητας παραγωγής ποτών.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε αποδείξει πως οι άνθρωποι που προηγουμένως γνώριζαν το τραγούδι που επιλέχθηκε στο πείραμα, άρεσε όχι μόνο μέσα από την πολυαισθητηριακή εμπειρία πίνοντας μπύρα, αλλά τους άρεσε επίσης η ίδια η μπύρα περισσότερο.


Φαίνεται ότι η προστιθέμενη χαρά που έφερε το τραγούδι στην εμπειρία μεταφέρθηκε στη γεύση της μπύρας”.

Ενώ προσθέτει: “Θέλουμε επίσης να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο οι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων μας, για να δούμε αν οι διαφορετικοί ήχοι θα μπορούσαν για παράδειγμα να οδηγήσουν τους ανθρώπους προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

“Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με άλλους τύπους τροφίμων και ποτών και σταδιακά να περιλαμβάνουμε και άλλες αισθήσεις σε αυτή τη διαδικασία 'παντρέματος', όπως η όραση, οι μυρωδιές και η αφή”, καταλήγει.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!