Από τη μάχη με το χρόνο, που υποχρεώθηκαν να δώσουν όσοι Έλληνες παραγωγοί ήθελαν να αξιοποιήσουν από φέτος την εξέλιξη της νομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης, δύο παραγωγοί από το Τυχερό του Έβρου, οι Λάκης Φουντούκης και Σάκης Δουτσίνης κατάφεραν να βγουν νικητές και να συμπεριληφθούν στους πρωτοπόρους της πολλά υποσχόμενης νέας καλλιέργειας. 

4 εγχειρήματα σε όλη την Ελλάδα μετά τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης 
Θυμίζουμε ότι ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης είχε ανοίξει τον Μάρτιο του 2013, με την ψήφιση του νόμου που την εξαιρούσε από τις ναρκωτικές ουσίες και κατ’ επέκταση επέτρεπε την καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία άναψε ουσιαστικά «πράσινο φως» τρία ακριβώς χρόνια αργότερα, στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με την έκδοση της διευκρινιστικής ΚΥΑ από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό επέβαλε στους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές βιομηχανικής ή αλλιώς κλωστικής κάνναβης να κινηθούν τάχιστα, έχοντας μπροστά τους πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Η σπορά, εξάλλου, θα έπρεπε να γίνει εντός του Απριλίου ή το αργότερο μέσα στον Μάιο. Εκείνοι, που τα κατάφεραν και χαρακτηρίζονται πρωτοπόροι στην (επανα)καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας φαίνεται ότι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Για την ακρίβεια, το φως της δημοσιότητας έχουν δει μόλις 4 σχετικά εγχειρήματα, ένα εκ των οποίων εξελίσσεται στο Τυχερό του Έβρου. Τα υπόλοιπα τρία αφορούν σε καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης από συνεργατικά σχήματα παραγωγών στη Βοιωτία, την Εύβοια και τα Χανιά της Κρήτης.

Από ένα συνεργατικό σχήμα και συγκεκριμένα από μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ξεκίνησε και η προσπάθεια στο ακριτικό Τυχερό Έβρου. Εκεί, λοιπόν, η «Θεογένης Κοιν.Σ.Επ.», η οποία μετράει κάτι παραπάνω από έναν χρόνο ουσιαστικής λειτουργίας, έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος των δραστηριοτήτων της στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με την ανάδειξη και προβολή νέων καλλιεργειών και με την αναβίωση καλλιεργειών, που έχουν ιστορία στον τόπο μας αλλά για διάφορους λόγους με το πέρασμα των ετών απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν. 


Η ιδέα της παραγωγής μπύρας
Πάντως, με την πρώτη σοδειά τους, αυτή που θα συγκεντρωθεί στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. από το Τυχερό Έβρου ετοιμάζονται να δοκιμάσουν μια φιλόδοξη όσο και ενδιαφέρουσα ιδέα, να παράγουν δηλαδή μπύρα από κλωστική κάνναβη και μάλιστα με άρωμα πεπονιού, της ποικιλίας «χρυσή κεφαλή», που επίσης αποτελεί αντικείμενο της δραστηριότητας του «Θεογένη». «Δεν ξέρω αν θα πετύχει ή όχι, αλλά θα το δοκιμάσουμε», σημείωσε κ. Δέδογλου, επισημαίνοντας εξάλλου ότι η φετινή καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι δοκιμαστική. Σημειώνεται ότι η παραγωγή της μπύρας θα γίνει από τον καρπό του φυτού. 

Άλλο η βιομηχανική, άλλο η ινδική κάνναβη 
Κλείνοντας την περιγραφή του όλου εγχειρήματος της Κοιν.Σ.Επ. από το Τυχερό του Έβρου, να ξεκαθαρίσουμε ότι η βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέεται με την ινδική κάνναβη, καθότι το ποσοστό της ψυχοδραστικής ουσίας, που περιέχει, δεν ξεπερνά το 0,2%. Πρόκειται δηλαδή για μηδαμινή ποσότητα και γι’ αυτό εξαιρείται από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά. Για τους «πονηρούς», που πιθανόν να σκέπτονται ότι, μέσω της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, θα μπορούν να καλλιεργήσουν κρυφά και ινδική, ο κ. Δέδογλου υπενθύμισε τα κάτωθι: «πέρα από τους ελέγχους που κάνουν οι κατά τόπους υπηρεσίες, λόγω της επικονίασης καταστρέφονται και τα δύο φυτά. Γιατί στο ένα πέφτουν τα παραισθησιογόνα και στο άλλο ανεβαίνουν. Οπότε ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα τους κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται».

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!