Ζυθοποιήσατε? Μην πετάτε τίποτα, για κάποιους είναι τροφή!

Τα PELLETS (ελληνικά: πελλέτες ή συσσωματώματα ή σύμπηκτα) αποτελούν συμπιεσμένη βιομάζα με μηχανικά μέσα σε μορφή μικρών κυλίνδρων που προορίζονται για ενεργειακή αξιοποίηση. Τυπικές διαστάσεις των pellets που συνηθίζονται είναι από 1-3 cm σε μήκος και από 6-10 mm σε διάμετρο. Εναλλακτικά μπορούν να παραχθούν και σε μορφή μικρών συμπαγών «τούβλων» διαφόρων σχημάτων, οπότε και ονομάζονται μπρικέτες (briquettes). Το ενεργειακό περιεχόμενο των pellets σε επίπεδο υγρασίας κάτω του 10% κυμαίνεται μεταξύ 16-19 MJ/kg ανάλογα προς το είδος της πρώτης ύλης, πράγμα που χονδρικά σημαίνει ότι 2 κιλά pellets αντιστοιχούν ενεργειακά σε 1 λίτρο πετρελαίου. Πρώτες ύλες των pellets μπορεί να αποτελούν δασικά υπολείμματα, υποπροϊόντα ξυλουργικών εργοστασίων και πριστηρίων, κλαδοδέματα, άχυρο, υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών, ελαιοπυρηνόξυλο και ενεργειακές καλλιέργειες. Pellets που προέρχονται από δασικά και ξυλουργικά υπολείμματα είναι γνωστά ως wood-pellets, ενώ εκείνα που προκύπτουν από αγροτικά υπολείμματα και ενεργειακές καλλιέργειες είναι γνωστά και ως agro-pellets ή agri-pellets. Φυσικά υπάρχουν και τα πέλλετ Λυκίσκου που χρησιμεύουν στην διαδικασία ζυθοποίησης είτε σε μεγάλη κλίμακα ή ακόμα και στο σπίτι. 

Η Πελλέτα Μπύρας είναι η αξιοποίηση του υποπροϊόντος της βιομηχανίας ζυθοποιίας κατά τη διαδικασία παραγωγής πολτού από κριθάρι και βύνη. Το μερίδιο υπολείμματος που παραμένει διαθέσιμο για την παραγωγή πέλλετ μπύρας μπορεί να φτάσει το 80%, και όπου υπάρχουν πολλές ζυθοποιίες, μία μέσου μεγέθους είναι σε θέση δυνητικά να παράγει περίπου 35.000 τόνους πελλέτας μπύρας από τα υπολείμματά της σε ετήσια βάση. Η πελλέτα μπύρας αποτελεί ζωοτροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για πολλά είδη ζώων της κτηνοτροφίας. Επίσης χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική βιομηχανία, αλλά και σε άλλους κλάδους. Ωστόσο, παρά τις ωφέλιμες ιδιότητές της, η φρέσκια πελλέτα μπύρας πρακτικά δεν χρησιμοποιείται για δύο κύριους λόγους:

1. Η νωπή πελλέτα μπύρας δεν μπορεί να αποθηκευτεί, αφού ξινίζει πολύ γρήγορα, π.χ. σε θερμοκρασία 15-30°C δεν διαρκεί παραπάνω από 74 ώρες. Εξάλλου, κατά την αποθήκευση της ακατέργαστης πελλέτας μπύρας, γρήγορα αναπτύσσεται παθογενής μικροχλωρίδα.

2. Η ακατέργαστη πελλέτα μπύρας περιέχει έως 80% νερό, οπότε η μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις είναι οικονομικά ασύμφορη.

Η πώληση της νωπής πελλέτας μπύρας σε γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες έχει ακανόνιστο χαρακτήρα και η τιμή είναι συμβολική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή αν δεν το πουλήσεις, δεν επιτρέπεται απλά να το πετάξεις, αλλά να το αξιοποιήσεις, καθώς το κόστος εναπόθεσης του ακατέργαστου υπολείμματος στη χωματερή βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, ενώ στο κοντινό μέλλον θα επισύρει σοβαρότατα περιβαλλοντικά πρόστιμα. Επίσης, σε πολλές ζυθοποιίες απουσιάζει η τεχνολογία επεξεργασίας αυτού του υπολείμματος. Για τους παραπάνω λόγους, το θέμα αξιοποίησης του υπολείμματος ζυθοποιίας είναι οξύ. Κατά τη διάρκεια ξήρανσης και πελλετοποίησης του ιδιαίτερα υδαρούς υπολείμματος ζυθοποιίας μπορεί να προκύψει πέλλετ μπύρας, ως βάση για μία κερδοφόρα ανεξάρτητη δραστηριότητα. Καθώς το ακατέργαστο αρχικό υλικό έχει πολύ υψηλή υγρασία, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η ενεργειακά αποδοτική ξήρανση του.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!