10 λόγοι που θα σε πείσουν να κάνεις σπιτική μπύρα

Ας το παραδεχθούμε! Tο homebrewing είναι φοβερό χόμπι. Θέλω να πω πως το να φτιάχνεις δικιά σου μπύρα είναι σπουδαίο. Σε ποιόν δεν αρέσει η μπύρα άλλωστε? Σε αυτό το χόμπι οφείλουμε την ανακάλυψη πολλών Ζυθοποιείων και ετικετών που σαρώνουν ανά το πέρασμα. Ίσως σε κάνει και εσένα φανατικό Οικοζυθοποιό ακόμα και αν έχεις απορίες ή αμφιβολίες ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. Επιτρέψτε μου να σας κατευνάσω αυτές τις αβεβαιότητες. Μπορείτε άνετα να γίνετε! Παρακάτω αναφέρονται 10 καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε αυτό το ευγενές και διασκεδαστικό χόμπι.

1. Κερδίζεις χρήματα.
Η τιμή των συστατικών για μια παρτίδα μπύρας ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ύφος που σκοπεύετε να ετοιμάσετε και τα συστατικά που εμπλέκονται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι λιγότερο ακριβά, απο ένα six pack συγκεκριμένων μπυρών. Φυσικά δεν θα είναι πιο φθηνά απο μια 6αδα Amstel, Heineken ή παρεμφερή εμπορικές macro αλλά αυτός που θέλει να κάνει homebrew καλύτερα ας βγάλει απο το μυαλό του (και το στόμα του) ανάλογες επιλογές. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και τι μέθοδο ζυθοποίησης θα ακολουθήσεις και την πληθώρα των πρώτων υλών που απαιτούνται. Κλασσικά οι καινούργιοι βάζουν ''πλώρη'' με κιτ όπου το κόστος χαμηλώνει λόγο της έτοιμης σύστασης του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αν επιλέξουμε MX, BIAB ή All Grain

2. Συνεχίζεις κάτι που ξεκίνησε πολύ παλιά.
Η ιστορία της ζυθοποιίας εκτείνεται πίσω στην Νεολιθική εποχή. Αυτό σημαίνει 9.000 χρόνια παράδοσης που έχετε την ευκαιρία να συνεχίζετε. Πολύ πριν η ζυθοποιία γίνει μια εμπορική πρακτική αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής στο σπίτι και την κοινότητα, και η μπύρα που παραγόταν ήταν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής διαβίωσης όπως εξετάσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Έχετε την ξεχωριστή ευκαιρία να συνεχίσουν αυτές τις παραδόσεις! Να μεταφέρετε τις πρακτικές της ζυθοποιίας σε μια πιο οικεία, σπιτική κλίμακα.

3. Ο εξοπλισμός δεν είναι όσο ακριβός νομίζετε.
Αρκετός κόσμος έχει την ψευδαισθησία ότι για να φτιάξει μπύρα σπίτι θα πρέπει να δαπανήσει ένα σωρό λεφτά σε εξειδικευμένο εξοπλισμό. Με μια επένδυση της τάξεως των 80 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε ένα starter kit που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στις πρώτες σας παρτίδες. Σκέψου ότι με αυτά τα λεφτά άρχισαν όλοι το ταξίδι τους στον κόσμο της οικοζυθοποιίας και ανακάλυψαν στην συνέχεια μεχρι που μπορούσαν να φτάσουν (και να ξοδέψουν). Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κάποια gadgets που θα κάνουν την ζωή σας ευκολότερη αλλά να είστε σίγουροι ότι για τις πρώτες απόπειρες σας το βασικό πακέτο εξοπλισμού σας καλύπτει. Τέλος είναι και τα απαιτούμενα προς εμφιάλωση αλλά να θυμάστε πως δύσκολα θα ξεπεράσετε το κόστος των 100 ευρώ.

4. Κάντε ένα εντυπωσιακό δώρο.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο ένα χειροποίητο δώρο. Η σπιτική μπύρα είναι μια καλή ευκαιρία να εντυπωσιάσετε. Ετοιμάστε μια ειδική παρτίδα για έναν γάμο. Χρειάζεστε κάποια Χριστουγεννιάτικη έκπληξη; Ευκαιρία με μια winter warmer που έχετε παλιώσει για τον τελευταίο μήνα. Έχετε κάποιον φίλο που αγαπάει την μπύρα, γιορτάστε τα γενέθλια του. Μήπως ήρθε η ώρα να συνοδεύσετε ένα κέικ γενεθλίων με μια porter? Γιατί να δωρίζετε συνεχώς κάποιο κρασί, όταν μπορείτε να πάτε ένα ωραίο μπουκάλι βελγική dubbel. Αυτές είναι λίγες περιπτώσεις που με το δικό μας δημιούργημα θα κερδίσετε τις εντυπώσεις.

5. Καθένας μπορεί να κάνει καλή μπύρα.
Ο καθένας μπορεί να κάνει μπύρα ισάξια της τοπικής κάβας του. Δεν είναι επιστήμη και δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε κάποια ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Μπορεί να είναι τόσο απλό ή τόσο περίπλοκο, αναλόγως πως θέλετε να το κάνετε. Εάν μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες, διατηρείτε καλές πρακτικές καθαρισμού, και είστε ''καλοί'' με την μαγιά σας, τότε η μπύρα θα αποδειχθεί μια χαρά. Ίσως το πιο δύσκολο μέρος της όλης διαδικασίας είναι η εμφιάλωση. Η ετοιμασία στο σπίτι θα είναι πραγματικά "σκληρή", μονότονη και χρονοβόρα. Αν βρείτε τον εαυτό σας να μισεί τη διαδικασία εμφιάλωσης μετά την πρώτη σας παρτίδα αγοράστε έναν εξοπλισμό kegging.


6. Θα εκτιμήσετε την μπύρα περισσότερο.
Αλήθεια ξέρετε την διαφορά σε μια μπύρα Ale και Lager όταν την αντικρίζεται στα ράφια ή το μόνο που βλέπεται πίσω απο το μπουκάλι είναι κάποιες σκούρες και κάποιες πιο ανοικτές? Μαθαίνοντας τις διαδικασίες στην παραγωγή καλής μπύρας θα επεκτείνετε τον κόσμο σας. Θα εκτιμήσετε την καλή μπύρα και θα μάθετε ότι οι διεργασίες και τα συστατικά δημιουργούν διαφορετικές γεύσεις/αρώματα.

7. Για την υγεία σας
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η υπερβολική κατανάλωση μπύρας δεν είναι υγιές, αλλά τα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο έχουν αποδειχθεί. Η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη Β, και είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές πυριτίου. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες προέρχονται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Η βύνη, η μαγιά, ο λυκίσκος, και άλλα συστατικά παίζουν ρόλο στην τελική εικόνα της θρεπτικότητας της μπύρας, αλλά δεν τελειώνει εδώ. Οι πρακτικές ζυθοποιίας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα το φιλτράρισμα. Το φιλτράρισμα είναι κάτι που σχεδόν όλες οι εμπορικές ζυθοποιίες κάνουν. Η Ζυθοποιία στο σπίτι, σας δίνει τον έλεγχο σε αυτό. Μην φιλτράρετε και θα έχετε μια πιο υγιή μπύρα. Αλλά μπορείτε να πάτε και ένα βήμα παραπέρα. Οι πρώτες ζυθοποιίες χρησιμοποιούσαν πολλά βότανα και άλλα συστατικά (μέλι για παράδειγμα) που παρήγαγε ένα προϊόν συχνά πολύ πιο κοντά σε τονωτικό για την υγεία. Πολύ λίγα από αυτά τα βότανα έχουν βρει μια θέση στην εμπορική ζυθοποιία. Τσουκνίδες, φασκόμηλο, πικραλίδα, χαμομήλι και πολλά άλλα φυτά με καταπληκτικά οφέλη για την υγεία αποτελούν επιλογές για τον περιπετειώδη homebrewer

8. Πειραματισμός
Μπορείτε να πειραματιστείτε σε δρόμους που ποτέ δεν θα συναντούσατε στις εμπορικές μπύρες που βρίσκονται στα ράφια. Λατρεύετε μια συγκεκριμένη μπύρα? Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο μια συνταγή κλώνο που θα την μετατρέψουν σε φθηνότερη επιλογή! Έχετε την απορία για το πως θα ταιριάζει με την μπύρα σας ένα περίεργο βότανο ή άλλο συστατικό που ανακαλύψατε? Να η ευκαιρία σας με την οικοζυθοποίηση. Δεν μπορεί να σας εμποδίσει κανείς ακόμα και αν βρείτε μια παλιά συνταγή μη διαφημιζόμενη και να την ετοιμάσετε ως δικιά σας! Το homebrewing είναι μια περιπέτεια που θα σας οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά στον κόσμο της Ζυθοποίησης.

9. Τιμή και καμάρι
Υπάρχει κάτι το υπέροχο όταν η δημιουργία έρχεται απο τον εαυτό μας. Ζωγράφοι, συγγραφείς, αρτοποιοί, ξυλουργοί, μάγειρες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση όταν δημιουργούν κάτι χειροποίητο για τον κόσμο. Μπορείτε να πάτε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, να τραβήξετε μια μπύρα από το ψυγείο και να απολαύσετε κάτι που εσείς έχετε κάνει. Αν σε μια μπυραρία δοκιμάσετε μια μπύρα που θα σας χαλάσει, ξέρετε ότι μπορείτε στο σπίτι σας να την φτιάξετε καλύτερη κάνοντας τις αλλαγές που εσείς ξέρετε και θέλετε! Η οικοζυθοποίηση σε ελευθερώνει και δεν εξαρτάσαι απο τι θα έχει η κάβα ή η τοπική μπυραρία.

Brewday10. Διασκέδαση με φίλους
Ξεκινώντας σας περιτριγυρίζουν άπειρες απορίες και ερωτήσεις. Το homebrewing όμως μας φέρνει κοντά στα brewdays κάνοντάς το ένα εξαιρετικά κοινωνικό χόμπι με κόσμο που αγαπάει την μπύρα και θα σε βοηθήσει στο ταξίδι στα βάθη της μαρμίτας! Θα οικοδομήσετε νέες φιλίες σε μια κοινότητα με ομοϊδεάτες χομπίστες. Επίσης τέλεια επιλογή είναι η παρασκευή της μπύρας με ένα καλό φίλο που μοιράζεται το πάθος (όπως τα έξοδα αλλά και δύστυχος τα μπουκάλια!!!).

Υπάρχουν δικαιολογίες πλέον για να μην φτιάξετε μπύρα στο χώρο σας??? Είναι μια ενασχόληση που μπορεί να είναι εύκολη, υγιεινή, συνεχώς μεταβαλλόμενη, φθηνή, καινοτόμα και κοινωνική. Τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα χόμπι; Ήρθε η ώρα να εξοπλιστείτε και να ζυμώσετε κάτι στην αυλή σας!!!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!