Μία φιλική ενημέρωση για τους ζυθοποιούς που έχουν σκύλο:
Αν ένας σκύλος φάει λυκίσκο, μπορεί να αποβεί μοιραίο! Ενώ γνωρίζουμε ότι η χρησιμοποιημενη (μουσκεμένη) βύνη είναι λατρευτή από τα χαριτωμένα τετράποδα και είθισται να την προσφέρουν απλόχερα οι homebrewers στα κατοικίδια τους, το ίδιο δεν πρέπει επ'ουδενί να γίνει με τον βρασμένο λυκίσκο. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων Ζώων, του Πανεπιστημίου του Illinois Urbana κατά το 1995, έδειξε ότι το παραπάνω είναι αλήθεια. Από τους οκτώ σκύλους, οι επτά ήταν Greyhounds και ο ένας ήταν Labrador Retriever, όλες οι περιπτώσεις ήταν θανατηφόρες. Τα σκυλιά είχαν καταπιεί χρησιμοποιημένο λυκίσκο. Τα σκυλιά έλκονται από το γλυκό μούστο που καλύπτει το λυκίσκο. Διάφορες περιπτώσεις για σκυλιά τα οποία έφαγαν ωμό λυκίσκο και αρρώστησαν ή πέθαναν έχουν αναφερθεί σε διάφορα φόρουμ ζυθοποίησης.

Όταν ένας σκύλος τρώει λυκίσκο εκδηλώνει κακοήθη υπερθερμία (Malignant Hyperthermia). Δεν πρέπει να συγχέεται με την υποθερμία, υπερθερμία σημαίνει ότι το σώμα του σκύλου υπερθερμαίνεται ανεξέλεγκτα (2 βαθμούς Κελσίου κάθε πέντε λεπτά). Το σκυλί θα αρχίσει σε μεγάλο βαθμό λαχάνιασμα, εμφανίζει ταχυκαρδία, και μπορεί να έχει μυϊκούς σπασμούς.  

Τύποι των σκύλων που έχουν επηρεαστεί:
• Λαγωνικό Greyhound
• Labrador Retriever
• Golden Retriever
Και άλλες ράτσες είναι πιθανόν ευαίσθητες στην τοξικότητα του λυκίσκου.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για να αποφύγετε να φάει ο σκύλος σας λυκίσκο είναι να απομακρύνετε αμέσως όλα τα υπολείμματα λυκίσκου ασφαλισμένα σε κλειστό κάδο απορριμμάτων, έτσι ώστε ο σκύλος σας να μην μπορέσει να έρθει σε επαφή μ’ αυτά, αλλά ούτε κάποιο άλλο ζώο.

Όταν πρόκειται για καλλιέργεια λυκίσκου, αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, φυτέψτε τους σε μια περιοχή όπου ο σκύλος δεν θα έχει πρόσβαση. Επίσης να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, όταν οι κώνοι συλλέγονται και ενδεχομένως, κάποιοι πέσουν στο έδαφος.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!