Λεπτομέρειες για το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Στον... αφρό έβγαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού παράνομες πρακτικές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία επί 15 χρόνια για να εδραιώνει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά της μπύρας μοίραζε στα καταστήματα από μετρητά, δάνεια και δωρεάν προϊόντα μέχρι και απειλές. Έτσι... πέταγε τα σήματα των ανταγωνιστών της κάτω από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρων, τις μπάρες των καφέ και κλαμπ και τα τραπέζια των εστιατορίων. Η εταιρεία-μέλος της πολυεθνικής Heineken τιμωρήθηκε με το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ στην ιστορία της η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το οποίο ανέρχεται στα 31.451.211 ευρώ.

Η απόφασή της εκδόθηκε χθες Τρίτη, όπως είχε αποκαλύψει την ίδια μέρα το «Εθνος», και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ κ.λπ.) με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, θεωρεί την απόφαση άδικη και αβάσιμη και δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματά της και να αποκαταστήσει τη φήμη της, θέτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της εικόνας της αγοράς μπύρας». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε ομοφώνως το πρόστιμο, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της» παραβιάζοντας άρθρα της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Ελεγχοι
Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή για να καταλήξει στην απόφασή της προχώρησε σε 59 επιτόπιους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, ερευνώντας 230 μικρά και άλλα 30 μεγάλα (ξενοδοχεία, οργανωμένες αλυσίδες εστίασης) σημεία τελικής κατανάλωσης, 23 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τρεις διεθνείς μεγάλους ομίλους παραγωγής προϊόντων μπύρας. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στον φάκελο των 8.000 σελίδων διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβατικές συμπεριφορές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία όπως η ίδια κάνει γνωστό το 2000 είχε το 73% και σήμερα το 50% της αγοράς:

Στα μπαρ, κλαμπ, μεγάλα κέντρα διασκέδασης σε νησιά και παραθεριστικές περιοχές εντοπίστηκαν έγγραφες αναφορές των πωλητών της εταιρείας προς τα «κεντρικά» της, που περιέγραφαν ότι επέβαλλαν αποκλειστικότητα στα συγκεκριμένα «μαγαζιά» με προκαταβολή μετρητών, χορήγηση εκπτώσεων, εκπτώσεων στόχου, δωρεάν προϊόντα. Υπήρχε περίπτωση όπου οι προωθητικές ενέργειες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεπέρασαν κατά 200% τον τζίρο του συγκεκριμένου σημείου πώλησης.

Στην αγορά της «νύχτας» δεν εντοπίστηκαν συμβάσεις. Στις αρχές της σεζόν (καλοκαίρι) χορηγούσαν ποσά χιλιάδων ευρώ σε αλυσίδες εστίασης και καφέ που ξεπερνούσαν τον τζίρο των καταστημάτων. Σε επιτόπια σημεία πώλησης (καφέ, ταχυφαγεία κ.λπ.) βρέθηκαν στις συμβάσεις όροι αποκλειστικής προμήθειας των σημάτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, παρέχοντας οικονομικά ανταλλάγματα και παροχές. Ζητούσε έτσι αποκλειστικότητα και εκτοπισμό συγκεκριμένων ανταγωνιστών.

Στα σούπερ μάρκετ ακολουθούσε πολιτική στόχων και παροχών, δίνοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις προκειμένου τα προϊόντα της να πιάνουν το μεγαλύτερο μέρος στο ράφι ή και να πετούν εκτός τις μπύρες των ανταγωνιστών της. Στις κάβες χορηγούσε ακόμη και δάνεια, χρηματικές παροχές με στόχο την αποκλειστικότητα. Σε σημαντικούς πελάτες (π.χ. ξενοδοχεία) έκανε μακροχρόνιες συμβάσεις συμφωνίας ή διαδοχικά ανανεούμενες με όρους αποκλειστικότητας και χορηγούσε σειρά εκπτώσεων.

Τιμωρούσε καταστηματάρχες που έβαζαν ανταγωνιστές στα ράφια τους, σπάζοντας τους όρους της αποκλειστικότητας με διακοπή των παροχών. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όταν επιδόθηκε κλήτευση σε μάρτυρα, «η εταιρεία κινήθηκε επιθετικά καταθέτοντας αγωγή σε βάρος του».

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!