Όλα παίζουν ρόλο! Γι'αυτό μιλάμε για τον βασιλιά των ποτών!

Οι γεωλόγοι έχουν μια μακρά ιστορία με την μπύρα. Είναι γνωστό ότι τα κύρια συστατικά του διασημότερου αλκοολούχου ποτού είναι το νερό, η βύνη (συνήθως από καρπό του κριθαριού) και ο λυκίσκος (αρωματικό φυτό). Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ο ρόλος της γεωλογίας στην παραγωγή της καλής μπύρας. Η διαδικασία ζύμωσης χρησιμοποιεί καθαρό νερό, το οποίο είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το νερό και η γεωλογία μέσω της οποίας διεισδύει- μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα τελικό προϊόν. Τα διαλυμένα μέταλλα στο νερό μπορεί να κάνουν μια εξαιρετική μπύρα ή να δώσουν ένα ακατάλληλο ποτό για πόση. Για παράδειγμα, το ασβέστιο είναι κρίσιμης σημασίας για την μαγιά να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επίσης, ελέγχει το του μείγματος και βοηθά στην πήξη και την κροκίδωση (μετάβαση από την υγρή κατάσταση σε κατάσταση πήξης). Ως εκ τούτου, το αποσταγμένο νερό δεν θα λειτουργήσει για την μπύρα.

Σκεφτείτε τις περιοχές που είναι γνωστές για ορισμένες μπύρες. Ο κύριος λόγος για κάθε ένωση είναι το νερό γιατί περιέχεται περισσότερο από 90% νερό. Δεν μπορούμε να ετοιμάσουμε μια Pilsner (τουλάχιστον όχι πολύ καλή) με σκληρό νερό από το Δουβλίνο (115 μέρη ανά εκατομμύριο [ppm] σε ασβέστιο, 319 ppm σε όξινο ανθρακικό και 53 ppm θειικού άλατος), αντιθέτως με την περιοχή Pilsen της δυτικής Τσεχίας Δημοκρατίας (7 ppm ασβεστίου, 3 ppm όξινο ανθρακικό και σχεδόν καθόλου θειικά). Σε γενικές γραμμές, οι περιοχές με μαλακό νερό παράγουν τύπου lager και πιο σκούρες μπύρες, ενώ εκείνες με πιο σκληρό νερό, είναι πιο πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία νερού είναι πιο ευνοϊκές για πιο ανοιχτόχρωμες, με νέες γεύσεις μπύρας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τους πότες για να ταιριάζουν στο γούστο τους.

Πάρα πολύ σίδηρος στο νερό; Η μπύρα μπορεί να αναπτύξει μια μεταλλική γεύση. Υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου; Η μπύρα μπορεί να είναι θολή και πάρα πολύ ψευδάργυρος μπορεί να είναι τοξικός για την ζύμη. Θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερο λυκίσκο; Δοκιμάστε να προσθέσετε γύψο. Η περιοχή γύρω από το Burton, βορειοδυτικά του Λονδίνου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι από το γύψο στο υπέδαφος, και το θειικό ενισχύει τη γεύση του λυκίσκου." Burtonisation" το αποκαλούν κάποιοι. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της προσθήκης γύψου στο νερό είναι κρίσιμη για να ετοιμάσουμε μια Pale Ale. Στην αιχμή της στον 19ο αιώνα, η περιοχή Burton είχε 30 ζυθοποιίες και η pale ale παράγεται διατηρώντας τα χαρακτηριστικά των θειικών, επιτρέποντας την μπύρα να επιβιώσει σε μακρινά ταξίδια, ακόμη και όσον αφορά την Ινδία. Αυτός είναι ο λόγος όπου προήλθε το όνομα ''India Pale Ale'', ή ΙΡΑ. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τον γύψο - και τη γεωλογία - γι 'αυτό.

Σήμερα, ο κόσμος της ζυθοποιίας τροφοδοτείται από γεωλογικά υλικά που μπορούν να προστεθούν στα τοπικά νερά για να αναπαράγουν σχεδόν οποιαδήποτε φυσική πηγή. Οι ντόπιες ζυθοποιίες μπορούν να αγοράσουν μέταλλα όπως το ανθρακικό ασβέστιο, γύψο, και ''κρυστάλλους νερού" (66 % θειικό ασβέστιο και το 34 % θειικό μαγνήσιο), τα χρησιμοποιούν σε κατάλληλες αναλογίες, μιμούμενοι τα φυσικά νερά από οπουδήποτε μέρος στον κόσμο. Τα "αλατούχα νερά του Burton", για παράδειγμα, προσφέρουν ένα αφέψημα που ακούγεται σαν ένα μαγικό φίλτρο, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου για τη σκληρότητα, το μαγνήσιο για τη μαγιά, και τα ιόντα χλωρίου [να] προσδίδουν μια εκπληκτική μπύρα.

Τελικά, όμως, δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για τα φυσικά ύδατα, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα τοπικά γεωλογικά μοναδικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο χαρακτήρας του φυσικού νερού που χρησιμοποιείται μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο τελικό προϊόν. Στην πραγματικότητα, με τη διαθεσιμότητα της βύνης κριθαριού, λυκίσκου και μαγιάς από όλο τον πλανήτη, το νερό είναι συχνά το μόνο τοπικό συστατικό στην μπύρα. Τα μεταμορφωμένα πετρώματα που κείνται κάτω από την Πίλσεν επιτρέπουν στα υπόγεια ύδατα να μετακινηθούν μέσα από τις ρωγμές, αλλά δεν είναι πολλά τα ορυκτά που διαλύονται από αυτή την διαδικασία. Ο ασβεστόλιθος γύρω από το Δουβλίνο παράγει τα υπόγεια ύδατα με μια πολύ διαφορετική σύνθεση. Και το νερό κοντά στην Burton επηρεάζεται από τον υποκείμενο ψαμμίτη με γύψο. Η επίδραση των ορυκτών που διαλύονται στο νερό, είναι πολύ σημαντική αν και οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις επιστημονικές λεπτομέρειες. Όμως οι παραγωγοί μπύρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καλή μπύρα εξαρτάται από την κατάλληλη γεωλογία.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!