Μετά από μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση με περισσότερο από 20 ημέρες, και 4 διαφορετικές προσφορές, η Anheuser-Busch InBev τελικά κατάφερε να κλείσει την εξαγορά της SABMiller. Η εξαγορά, όταν εγκριθεί, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ζυθοποιίας και θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κολοσσό στον τομέα των ποτών.

Η συμφωνία ήταν πολύ περίπλοκη. Οι προσφορές της Βελγο-βραζιλιάνικης εταιρείας έπρεπε να αναθεωρηθούν αρκετές φορές για να ικανοποιηθεί η βρετανική εταιρεία με τις ρίζες της στην Νότιο Αφρική. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις £ 38 ανά μετοχή και στο τέλος, η AB InBev θα πληρώσει £ 44 για κάθε μία μετοχή της SABMiller, δημιουργώντας την συνολική αξία των £ 71.000 εκατομμυρίων, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή. Αν λάβουμε υπόψη την τιμή της μετοχής την ημέρα που και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η SABMiller θα λάβει πριμοδότηση 50% επιπλέον. Για να θέσει αυτές τις αστρονομικές τιμές, η AB InBev έπρεπε να συνεργαστεί από κοινού με 10 διαφορετικές τράπεζες.

Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον οι διάφοροι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο θα επιτρέψουν αυτός ο γίγαντας να λειτουργήσει χωρίς κανένα περιορισμό. Η νέα εταιρεία θα κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοράς μπύρας στον κόσμο, με 400 μάρκες, πολλοί απο τις οποίες είναι ηγέτες της αγοράς και με μεγάλη φέτα της παγκόσμιας αναλογίας, όπως η Budweiser, η Stella Artois, η Corona, η Brahma, η Castle και η Miller. Η εταιρεία θα κατέχει πλέον είτε την πρώτη ή τη δεύτερη θέση σε 24 από τις 30 μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές.

Ορισμένοι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι η έγκριση θα εξαρτηθεί από τη λήξη της κοινοπραξίας της MillerCoors στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πώληση του ομίλου στην CR Snow της Κίνα. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ΑΒ InBev στις ασιατικές και αφρικανικές αγορές, περιοχές όπου η SABMiller έχει μια ισχυρή παρουσία. Το γεγονός οφείλεται στο ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στη Νότια Αφρική πριν από 120 χρόνια.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!