Όλα τα τρελά ρεκόρ που έχουν να κάνουν με την μπύρα!

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λατρέψει εδώ και...αιώνες το δροσερό αλκοολούχο, ωστόσο ορισμένοι το αγάπησαν τόσο ώστε να μπουν στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αιώνιες «απορίες», όπως ποιο είναι το μικρότερο ζυθοποιείο, το μεγαλύτερο ποτήρι ή η μεγαλύτερη συλλογή από μπουκάλια μπύρας βρίσκουν λύση. Τα περίεργα αυτά ρεκόρ κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου με τα ρεκόρ Γκίνες. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε απο το διαδίκτυο και το βιβλίο και σας τα πιο περίεργα ρεκόρ που σχετίζονται με την αγαπημένη μας μπύρα.

Το μικρότερο ζυθοποιείο: Βρίσκεται στην Ουαλία, ονομάζεται Bragdy Gwynant, έχει μέγιστη χωρητικότητα 40,9 λίτρα μπύρας και προμηθεύει αποκλειστικά το γειτονικό μπαρ «Tynllidiart Arms».

Η μεγαλύτερη μπάρα με κάνουλες: Τη συναντάμε στο Beer Barrel Saloon του Οχάιο έχει μήκος 123,7 μέτρα, 56 κάνουλες για μπύρα και 160 σκαμπό για να απολαύσουν οι επισκέπτες αμέτρητα λίτρα ποτού.

Το μεγαλύτερο ποτήρι μπύρας: Ήταν δεδομένο ότι θα το βρίσκαμε στην Ιρλανδία όπου οι συμπαθείς κάτοικοι βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις με τις λίστες κατανάλωσης αλκοόλ. Το ποτήρι εμφανίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 2009 σε μια παμπ και περιείχε 1.499 λίτρα μαύρης μπύρας Guiness.

Η μεγαλύτερη συλλογή μπουκαλιών: Την έχει ο Αμερικανός Ρον Γουέρνερ και στις 27 Ιανουαρίου του 2012, όταν μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, αριθμούσε 25.866 ξεχωριστά μπουκάλια.

Ο ταχύτερος χρόνος ανοίγματος μπουκαλιών: Ο Κροάτης Κρούνοσλαβ Μπουντίσελιτς στις 12 Οκτωβρίου του 2009 κατάφερε να ανοίξει 2.000 μπουκάλια μέσα σε 28 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα.

Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην κατάποση μπύρας (Beer Chugging)
Σύμφωνα με το Guinness Book of World Records, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κατάποσης Μπύρας είναι ο Steven Petrosino, ο οποίος στις 22 Ιουνίου 1977 ήπιε 1 λίτρο μπύρα σε 1,3 δευτερόλεπτα! Η επίδοσή του ήταν κατά 56% γρηγορότερη από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, που κατείχε ο Peter Dowdeswell (2,3 δευτερόλεπτα).

Παγκόσμιο ρεκόρ μεταφοράς γεμάτων μπυροπότηρων (με τα χέρια)
Ο Reinhard Wurtz, Αυστραλιανός πολίτης αλλά γεννημένος Βαυαρός, κατέρριψε το ρεκόρ μεταφοράς γεμάτων μπυροπότηρων, όταν κουβάλησε 20 «ποτήρια» τού ενός λίτρου για 40 μέτρα. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι κάθε γεμάτο μπυροπότηρο ζύγιζε τουλάχιστον 2,5 κιλά, ο κύριος Wurtz κουβάλησε συνολικά 50 κιλά μπύρας και κανατοπότηρων. 


Η πιο πικρή μπύρα τού κόσμου
Ο Peter Fowler, που παρασκευάζει μπύρα από το 1975 και διευθύνει τη ζυθοποιΐα “Pitstop”, δημιούργησε την μπύρα “The Hop”, η οποία κατέκτησε το νέο ρεκόρ πικρότερης μπύρας, με 323 IBUs (Διεθνείς Μονάδες Πικρότητας). 

Το ακριβότερο μπουκάλι με μπύρα στον κόσμο
Ένα μπουκάλι lager “Lowenbrau”, που ανασύρθηκε από τα ερείπια του γερμανικού αερόπλοιου “Hindenburg”, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες στις 6 Μαΐου 1937, καθώς προσγειωνόταν στο Lakehurst του New Jersey, πουλήθηκε για 16.000 δολάρια μαζί με μια αφήγηση της «διάσωσής» του από τον Leroy Smith. Το ακριβότερο, λοιπόν, αυτό μπουκάλι με μπύρα δεν έμεινε άθικτο από τις φλόγες, ωστόσο παρέμεινε σφραγισμένο. Το ανακάλυψε στα συντρίμμια τού αερόπλοιου ο αρχιπυροσβέστης Leroy Smith. Ο κύριος Smith βρήκε στο σημείο τής καταστροφής συνολικά 6 μπουκάλια και 1 καράφα. Χάρισε 4 από τα μπουκάλια σε συναδέλφους του για αναμνηστικό, και ένα το 1977 στη ζυθοποιΐα Lowenbrau, όπου εξακολουθεί να φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας
Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι η πρώτη χώρα στη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας, με μέσο όρο 160 λίτρα κατά άτομο το 1998. Η χώρα κατανάλωσε 1.653 εκατομμύρια λίτρα κατά τη διάρκεια του 1998. Οι Η.Π.Α., την ίδια χρονιά, κατανάλωσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μπύρας, πίνοντας 24.376 εκατομμύρια λίτρα, με μέσο όρο 89 λίτρα κατά άτομο.

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας
Το φεστιβάλ Μονάχου '99, το οποίο έγινε από τις 18 Σεπ. έως τις 5 Οκτ., το επισκέφθηκαν 7 εκατομμύρια άτομα, τα οποία κατανάλωσαν 5,8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, στις 11 σκηνές, που είχαν στηθεί σε μια περιοχή, η οποία ήταν τόσο μεγάλη όσο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το μεγαλύτερο κουτί μπύρας
Στις 16 Μαρτίου 1999, παρουσιάστηκε στο Σίδνεϋ, το μεγαλύτερο αλουμινένιο κουτί μπύρας. Κατασκευασμένο από την εταιρία αλουμινίου O'Brien και λανσαρισμένο από τη ζυθοποιία Guinness Australasia, το αντίγραφο του κουτιού Draught Guinness, είχε χωρητικότητα 3.608 λίτρα, περιέχοντας έτσι 8.200 φορές περισσότερη μπύρα απ' ότι το κοινό κουτί των 440ml. Είχε ύψος 4,5μ., πλάτος 1,8μ. και ζύγιζε 300 κιλά.

Η μεγαλύτερη συλλογή από ανοιχτήρια μπουκαλιών
Ο Ντέιλ Ντέκερτ (Η.Π.Α.) άρχισε τη συλλογή του, η οποία αποτελείται από 20.884 ανοιχτήρια από 136 χώρες, όταν απολύθηκε από τον αμερικάνικο στρατό το 1945. Όλη η συλλογή, συμπεριλαμβανομένων και των διπλών, φτάνει το 28.146 τεμάχια.

Η πιο ελαφριά μπύρα
Το πιο αδύνατο υγρό που πωλήθηκε ως μπύρα ήταν μια γλυκιά ψεύτικη μπύρα από τη Γερμανία ονόματι Colne-Kalk το 1918. Είχε λιγότερο από 0,2% αλκοόλ (1979).

Αγώνας ταχύτητας στην κατανάλωση μπύρας
Ο Steven Petrosino από το New Cumberland στην Πενσιλβανία στις 22 Ιουν. 1977, ήπιε 1/4 του λίτρου σε 0,137 δευτερόλεπτα, 1/2 του λίτρου σε 0,4 δευτερόλεπτα και 1 λίτρο της μπύρας σε 1,3 δευτερόλεπτα.

Περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας ανά άτομο
Το έθνος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας ανά άτομο ήταν Δυτική Γερμανία, με πάνω από 150 λίτρα ανά άτομο το 1976. Στο βόρειο μέρος της Αυστραλίας, η ετήσια εισαγωγή έχει υπολογιστεί στα 240 λίτρα ανά άτομο (1979).

Η μπυραρία με τη μεγαλύτερη ποικιλία μπυρών
Το 2004 το Delirium Café στην καρδιά των Βρυξελλών, αναγνωρίστηκε από το βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως το κατάστημα με τις περισσότερες μπύρες, 2004 στον αριθμό. Τώρα έχουν σχεδόν 2.500 μπύρες στην κάβα τους, οι περισσότερες των οποίων προέρχονται από το Βέλγιο, ενώ θα βρείτε ακόμα 75 χώρες απ' όλο τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη "τσίγκινη" κανάτα μπύρας (Tankard)
Το μεγαλύτερο "Tankard" του κόσμου βρίσκεται στη Timisoara της Ρουμανίας το οποίο είναι 3,00μ. ύψος, βάρος τριών τόνων και χωρητικότητα 11.000 λίτρων.

Η μεγαλύτερη πυραμίδα με κασόνια μπύρας
Η μεγαλύτερη πυραμίδα με κασόνια μπύρας φτιάχτηκε στις 11-12 Ιουν. 2005 από 200 εθελοντές όπου και χρησιμοποίησαν 63.365 κομμάτια. Το γεγονός οργανώθηκε από τη Foundation Limmen Ludiek, στο Limmen της Ολλανδίας.

Το μεγαλύτερο σουβέρ
Το μεγαλύτερο σουβέρ μπύρας στον κόσμο δημιουργήθηκε από την Carlsberg στη Fredericia της Δανίας στις 15 Σεπτεμβρίου 2002. Μετρήθηκε με διάμετρο 15 μέτρα και πάχος 6 μέτρα.

Η μεγαλύτερη συλλογή από πετσέτες μπύρας
Η μεγαλύτερη συλλογή από πετσέτες με μάρκα μπύρας ανήκει στον Robert Begley στο Chambersburg των ΗΠΑ, ο οποίος διαθέτει μια συλλογή με 2.372 πετσέτες από 27 διαφορετικές χώρες. Ο Begley ξεκίνησε τη συλλογή του τη δεκαετία του 1990.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!