Η Ζυθοποιία: Η ιστορία της ξεκινά το 1445 στο ομώνυμο χωριό του Βελγίου, όταν οι μοναχοί του μοίραζαν τον χρόνο τους μεταξύ προσευχής, αφοσίωσης, και κατασκευής κρασιού και μπύρας. Οι μοναχοί ήταν και οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη μοναδική συνταγή για την μπύρα σιταριού Hoegaarden. Με λίγη υπομονή και εμπνευσμένη από τον πειραματισμό, τελειοποιήθηκε το μείγμα της μπύρας που γνωρίζουμε σήμερα. Δεδομένου, όμως, ότι η περιοχή του Βελγίου ήταν μέρος της Ολλανδίας κατά τη χρονική στιγμή, οι μοναχοί είχαν πρόσβαση στο ευρύ φάσμα των εξωτικών βοτάνων και μπαχαρικών που εισάγονται από τις ολλανδικές αποικίες στις Ανατολικές Ινδίες. Ορισμένα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η πρώτη σιταρένια μπύρα ήταν, στην πραγματικότητα, έντονα ξινή και αυτό είναι που μπορεί να οδήγησε τους μοναχούς στη δημιουργική ανάμειξή τους με Κουρασάο (φλούδα πορτοκαλιού και κόλιανδρο). Το 1965, παραλίγο να σημάνει και το τέλος της ιστορικής μπύρας, όμως οι χωρικοί, με την προοπτική ότι η αγαπημένη τους δυνατόν να χανόταν για πάντα, συμφώνησαν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Μετά από πολλές σκέψεις αναλαμβάνει άμεσα να την αναβιώσει ο Pierre Celis, ο οποίος είχε εργαστεί στο ζυθοποιείο της μπύρας σιταριού Tomsin πριν κλείσει το 1957, και το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Έτσι, παραμένοντας πιστός στην αυθεντική συνταγή, ο Celis, που έδωσε το όνομά του στο ζυθοποιείο, σχεδόν μόνος αναβίωσε τον τομέα της ζυθοποιίας της Hoegaarden. Μέχρι το 1985, η εταιρεία Celis παρήγαγε πάνω από 75.000 εκατόλιτρα ανά έτος, και ήταν έτοιμη να αρχίσει τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, η επιτυχία της ήταν βραχύβια, αφού η καταστροφή χτύπησε με τη μορφή μιας πυρκαγιάς που κατέστρεψε το ζυθοποιείο. Οι τράπεζες, μάλιστα, δεν ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν με το οικονομικό κόστος της ανοικοδόμησης της ζυθοποιίας, και το μέλλον της μπύρας Hoegaarden φαινόταν δυσοίωνο. Τελικά, όμως, οι ζυθοποιοί της Stella Artois προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με αντάλλαγμα ένα μερίδιο της επιχείρησης. Αυτή η νέα σχέση οδήγησε στην ανοικοδόμηση της Hoegaarden ζυθοποιίας και τη συνέχιση της παραγωγής της θρυλικής μπύρας σιταριού. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, πως την πλήρη διαχείριση του ζυθοποιείου της Hoegaarden ανέλαβε η διεθνής εταιρεία ζυθοποιίας Interbrew (γνωστή σήμερα ως η Anheuser-Busch InBev) το 1987.

Η Μπύρα: Η Hoegaarden είναι το κύμα δροσιάς που χρειαζόμαστε. Συνθέτεται από λεπτεπίλεπτα και ντελικάτα αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, φλούδας πορτοκαλιού, μπαχαρικών, μπανάνας, κόλιανδρου και κουρακάο. Το στόμα είναι στρογγυλό και ακαταμάχητα φρουτώδη. Συνοδεύστε μια σαλάτα ή καλοκαιρινά φρούτα ή επιδόρπια φρούτων. 

ΤύποςWitbier
ΧρώμαΛευκόξανθό
Αλκοόλ4.9 %
ΖυθοποιίαBrouwerij Hoegaarden (InBev)
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!