Πρώτη και αποκλειστική συνέντευξη για την Ελλάδα του Ludwig Mederer, αρχιζυθοποιού της μοναστηριακής ζυθοποιίας Weltenburger
απο τον Σάκη Τύμπαμπα (2013)

-Σάκης Τύμπαμπας: Γεια σας (Servus) από τον ηλιόλουστο Βόλο!
Είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι από την μοναστηριακή μπύρα της Weltenburger και πολύ ευτυχισμένοι για την μικρή συνέντευξη. Πόσο μάλλον, που είναι δύσκολα να την βρει κανείς εδώ. Πότε ανακαλύψατε την δική σας αγάπη για την μπύρα;
Ludwig Mederer: Servus (καλημέρα) από το Weltenburg. Χαίρομαι πολύ για το ενδιαφέρον σας για την καταπληκτική μοναστηριακή μπύρα της Weltenburger και το βρίσκω υπέροχο, που πλέον και στην Ελλάδα μπορεί κανείς να απολαύσει μια Weltenburger.
Η αγάπη μου για την μπύρα προέρχεται από το γεγονός που μεγάλωσε με την βαυαρική μπύρα. Στην Βαυαρία η μπύρα ανήκει πρακτικά στην βασική διατροφή (γελάει). Εκτός αυτού μεγάλωσα δίπλα από ένα ζυθοποιείο. Έτσι από παιδί έβρισκα την ζυθοποίηση μια συναρπαστική τέχνη και από τότε που ήμουν μικρός ενδιαφερόμουν για το βαυαρικό πολιτιστικό αγαθό και της παραγωγής του.

-Σ.Τ.: Πώς σας κέρδισε η μοναστηριακή μπύρα της Weltenburger;
L.M.: Επειδή κατάγομαι από την περιοχή γύρο του Weltenburg, η μπύρα του μοναστηριακού ζυθοποιείου Weltenburg μου ήταν από νωρίς μια γνωστή έννοια. Παιδί ακόμη είχα επισκεφτεί πολλές φορές το μοναστηριακό ζυθοποιείο με την μοναστηριακή της ταβέρνα με τους γονείς μου και θεωρούσα την τοποθεσία ακριβώς στο Donaudurchbruch (το σημείο όπου ο Δούναβις έχεις διαβρώσει τον δρόμο του ανάμεσα από τους πελώριους βράχους) από πάντα εκπληκτικά όμορφη. Επιπλέον είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο να μπορείς να δουλεύεις στο παλαιότερο μοναστηριακό ζυθοποιείο του κόσμου και να φτιάχνεις την μοναστηριακή μπύρα με πολύ σύνεση και στην υψηλότερη ποιότητα σύμφωνα με την παλιά παραδοσιακή συνταγή. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που μπορώ να δουλεύω και να ζυθοποιώ εδώ και έτσι να ακολουθώ καθημερινά το πάθος μου.

-Σ.Τ.: Τα καλύτερα συγχαρητήρια στην Weltenburger και σε εσάς προσωπικά επίσης φυσικά, για το καλύτερο Dunkel (σκούρα Lager) του κόσμου. Περιμένατε το τρίτο χρυσό βραβείο;
L.M.: Μιας και ήταν για μένα το πρώτο χρυσό βραβείο αυτού του τύπου, η χαρά μου ήταν φυσικά τεράστια! Μια τέτοια τόσο υψηλή, παγκόσμια διάκριση είναι μια μεγάλη τιμή και επιβεβαίωση του προσωπικού κόπου. Η χρήση των καλύτερων πρώτων υλών και η προσεχτική και ποιοτικότατη διαδικασία της ζυθοποίησης αντικατοπτρίζονται στην υψηλή ποιότητα, την οποία και γευόμαστε – και αυτό σε όλο τον κόσμο.

-Σ.Τ.: Σαν αρχηζυθοποιειός μπορείτε να δοκιμάζετε ανά πάσα στιγμή από την καλύτερη μπύρα του κόσμου. Υπάρχει παραταύτα και κάποια άλλη μπύρα, που πίνετε με μεγάλη ευχαρίστηση;
L.M.: Η μοναστηριακή Barock Dunkel της Weltenburger είναι φυσικά μια πολύ ιδιαίτερη μπύρα. Δεν είναι μονάχα η παλαιότερη μπύρα του κόσμου, αλλά έχει και μια γεύση που δεν αντιγράφεται με το γεμάτο σώμα και το άρωμα βύνης με διακριτική πικράδα με μια ελαφριά γλύκα.
Αλλά ειδικά το καλοκαίρι απολαμβάνω με μεγάλη μου ευχαρίστηση και κάποια άλλη από τις μοναστηριακές μπύρες, όπως μια δροσερή Weltenburger Hefe-Weißbier Hell ή και το επίσης διακεκριμένο Anno 1050 – για μένα η καλύτερη Märzen (κατηγορία μπύρας που παραδοσιακά φτιάχνονταν την Μάρτιο και είναι πιο έντονο σε γεύση και αλκοόλ).

-Σ.Τ.: Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε τα καλύτερα! Θα έρθω κάποια στιγμή και προσωπικά στην μοναστηριακή ταβέρνα και ελπίζουμε πως ίσως σας δούμε εδώ στον Βόλο.
L.M.: Θα χαιρόμουν να σας καλωσορίσω στο μοναστηριακό ζυθοποιείο της Weltenburger και να σας δείξω το παλαιότερο μοναστηριακό ζυθοποιείο του κόσμου – τον τόπο εργασίας μου.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!