Από τις 4 του Μάη σηματοδοτήθηκε η γέννηση της νέας Trappist μπύρας, που ακούει στο όνομα ''Tre Fontane'', που μπορεί περήφανα πλέον να ''φοράει'' το ιστορικό λογότυπο στα μπουκάλια της! Στη Γενική Συνέλευση του International Trappist Association έλαβε χώρα η επίσημη γευσιγνωσία της εν λόγο μπύρας απο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπου και επέτρεψαν στο Tre Fontane Abbey να χρησιμοποιεί την αυθεντική ετικέτα για το νέα τους εγχείρημα. Το Ζυθοποιείο-Μοναστήρι βρίσκεται στην Ρώμη σε ένα θρησκευτικό σημείο των χρόνων της Ρωμαϊκής εποχής συνδεδεμένο με την Κιστερκιανή εποχή του 1625. Η περιεκτικότητας της σε αλκοόλ θα ανέρχεται στα 8,5 ABV (κλασσικά υψηλόβαθμη όπως αρμόζει στο είδος) και περιγράφεται απο την Ένωση ως εξής:

"Η υψηλή ενανθράκωση δίνει την αίσθηση στο στόμα ενός ευχάριστου φινιρίσματος που στεγνώνει. Η ελαφρώς γλυκιά γεύση προέρχεται από το χαλαρωτικό άρωμα ευκαλύπτου, το οποίο καθαρίζει και αναζωογονεί τον ουρανίσκο. Ενώ η μπύρα δίνει την εντύπωση ότι είναι ελαφριά, έχει άφθονο σώμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ προσθέτει μια ζεστή, εκλεπτυσμένη αίσθηση με τις καταπραϋντικές ιδιότητες του ευκαλύπτου."

Το όνομα της σημαίνει ''Οι 3 Κρίνοι'' και το πήρε επειδή οι Μοναχοί φύτευαν μεγάλες ποσότητες ευκαλύπτων στις αυλές της Μονής για να αντιμετωπίζουν την ελονοσία που άρχισε το 1870. Το Μοναστήρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο φυτό και το θεωρεί σύμβολο, αναπτύσσοντας εις βαθών γνώση (υπάρχουν πάνω απο 600 είδη στον υπαίθριο χώρο). Κατευθείαν καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη Τραππιστική εκδοχή η οποία ενδέχεται να απογοητεύσει μέρος του μπυροκοινού που γνώρισε τις έντονες Βελγικές γεύσεις και αρώματα των προηγούμενων του είδους. Πάντως οι ζυθοποιοί της Μονής πειραματίζονταν στην συνταγή εδώ και 3 χρόνια έως ότου απευθυνθούν στην ITA για έγκριση. Αισίως μιλάμε για την τρίτη Μονή-Ζυθοποιία που παίρνει την άδεια να παράγει αυθεντικό Trappist προϊόν. παράγοντας 1.000 εκατόλιτρα ετησίως. Τώρα αυτό που μένει είναι η διάθεση των πρώτων μπουκαλιών που θα διατεθούν προς πώληση στο κατάστημα της Μονής με συνοδεία των ποτηριών.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!