Η Ζυθοποιία: Η οικογενειακή ζυθοποιία De Halve Maan βρίσκεται στην Bruge, μία πανέμορφη πόλη στην Φλαμανδία, τη Βενετία του Βορρά κι είναι η μόνη που οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται ακόμη στο κέντρο της πόλης. Η ιστορία της ζυθοποιίας αρχίζει το 1856 όταν ο Leon Maes άρχισε να παράγει μια βαθυζύμωτη μπύρα σύμφωνα με τις τοπικές παραδοσιακές επιταγές. Οι απόγονοί του επέκτειναν την επιχείρηση. Από τότε μοναδικός σκοπός της οικογένειας είναι να προσφέρει στον κόσμο άριστες ποιοτικά και γευστικά μπύρες, σεβόμενη πάντα την παραδοσιακή τέχνη ζυθοποίησης. Παράγει δύο από τις πιο γνωστές βελγικές Ale μπύρες, την Brugse Zot και την Straffe Hendrik. Το ζυθοποιείο χάρη στη gourmet ποιότητα της Brugse Zot, έχει κερδίσει το Gold Medal στην διοργάνωση World Beer Cup το 2006 και το 2008. Μπορεί να ακούσετε να τη ζητούν κι ως Bruges’ Fool (η μπύρα του τρελού) κι αυτό όχι χωρίς λόγο. Λέγεται ότι στα τέλη του 15ου αιώνα ο Maximillian της Αυστρίας, επισκέφτηκε την Bruge για να παρακολουθήσει την ετήσια γιορτή της πόλης, Holy Blood Procession. Την επομένη οι κάτοικοι του ζήτησαν να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός φρενοκομείου για την πόλη τους. Η απάντησή του ήταν «Απλά κλείστε τις πύλες. Η Bruge είναι ένα μεγάλο τρελοκομείο!». Τη δεκαετία του ’80, η ιδέα της δημιουργίας της Straffe Hendrik ανέκυψε όταν ο Henri Maes και η κόρη του Vanessa αποδέχτηκαν την προτροπή του δημάρχου της πόλης για τη δημιουργία μιας ξανθιάς μπύρας με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Saint Arnoldus, του προστάτη άγιου των… ζυθοποιών. Η μπύρα έγινε διάσημη και το όνομα της (Εύρωστος Hendrick) πιστοποιεί το περιεχόμενο της, μια δυνατής, πλούσιας bitter ale. Το 1988 η ζυθοποιία άλλαξε ιδιοκτήτη και η Straffe σταμάτησε να παράγεται. Το 2005 ο γιος της Vanessa Maes, Xavier Vanneste την αναβίωσε και πάλι ανακαινίζοντας όλες τις εγκαταστάσεις και διατηρώντας ένα εξαιρετικό εστιατόριο και μουσείο για τη μπύρα. Η De Halve Man έγινε το στολίδι της Brugse. Στα τέλη του 2008 επέστρεψε η Straffe Hendrik διατηρώντας απαράλλακτη την αρχική παραδοσιακή συνταγή ζύμωσης της.

Η Μπύρα: Η Straffe Hendrik είναι μία αυθεντική Bruges’ Tripel μπύρα 9% βαθμών αλκοόλ, η μοναδική που απέμεινε από πολλές προϋπάρχουσες. Περιέχει 6 διαφορετικά είδη κριθαριού, 2 είδη εξαιρετικής ποιότητας λυκίσκου (Saaz και Styrian Golding) κι ένα συνονθύλευμα αρωμάτων. Αφρός ασταθής και μικρής διάρκειας, άρωμα καραμελωμένης βύνης και ώριμων φρούτων. Γεύση καραμελωμένης βύνης, λεμονιού, μανταρίνι και ροδάκινο, μια ιδέα κίτρου, και μπαχαρικά! Πιπερόριζα (ginger) και πράσινο πιπέρι ισορροπούν το πικρό με το γλυκό και απογειώνουν τη γεύση της. Η επίγευση της είναι μακράς διάρκειας, με ισορροπία μεταξύ γλυκού και πικρού. Αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βελγίου.

ΤύποςBelgian Abbey Tripel
ΧρώμαΘολό κίτρινο
Αλκοόλ9 %
ΖυθοποιίαHuisbrouwerij De Halve Maan
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!