Η ποικιλίες γεύσεων που κρύβονται στις μπύρες!

Υπάρχει κόσμος που αντιμετωπίζει την μπύρα σαν ένα απλό ποτό ή ακόμα χειρότερα σαν καλοκαιρινό αναψυκτικό που θα τον ξεδιψάσει. Σίγουρα θα συμφωνήσουμε ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Χάρη στην αύξηση της δημιουργικότητας και αφοσίωσης στην λεπτομέρεια σε ολόκληρο τον κλάδο της craft μπύρας, είμαστε τυχεροί που λαμβάνουμε καινούργια, εξελιγμένα αρώματα. Δεν είναι απλά μια μπύρα, υπάρχει μια μυριάδα από διαφορετικές γεύσεις, αρώματα, και αισθήσεις που ποικίλλουν από μια IPA σε μία Stout. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο καθένας πλέον δοκιμάζοντας νέες μπύρες θα καταλήξει σε μία αγαπημένη. Όπως η σοκολάτα ή το κρασί, έτσι και η μπύρα έχει λεπτές νότες γεύσεων και ιδιοτήτων που μπορείς να μάθεις ή να εντοπίσεις, με το μάτι, ή με το στόμα, αναλόγως την εμπειρία. Εδώ είναι μια απλή εισαγωγή στο τι πρέπει να προσέχουμε για να κατανοήσουμε την εύρεση της αγαπημένης μας μπύρας.

Τι είναι αυτό που κάνει καλύτερη τη γεύση μιας μπύρας όμως;
Όταν δοκιμάζετε μια μπύρα, τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι: το άρωμα, το πάχος αφρού, το χρώμα, την ενανθράκωση, το σώμα και την αίσθηση στο στόμα (ή επίγευση). Παρά το γεγονός ότι το άρωμα και η αίσθηση στο στόμα παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση της μπύρας, θα επικεντρωθούμε στις νότες που δίνουν στην μπύρα την μοναδική της γεύση. Παραλλαγές στον τύπο και την ποσότητα του λυκίσκου που χρησιμοποιείται, (ή ακόμη και όταν προστίθενται) ο τύπος βύνης, καθώς και το νερό που χρησιμοποιείται μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια γλυκύτερη (βυνώδες) μπύρα ή μια πιο πικρή (ρητινώδες).

Οι ''γονείς'' της γεύσης της!
Όταν πρόκειται να συζητήσουμε για την ανάδειξη μιας μπύρας, ο λυκίσκος και η βύνη είναι κάτι σαν ''τη μαμά και τον μπαμπά'' της γεύσης. Ανάλογα με την ισορροπία του ενός στο άλλο, τα διακριτά χαρακτηριστικά τους, θα είναι πάντα παρόντα. Συγκεκριμένα οι πιο hoppy (ρητινώδες) μπύρες:

  • έχουν πιο έντονη πικράδα.
  • έχουν πιο πλούσια αρώματα.
  • φέρνουν έντονο μπουκέτο αρωμάτων οσφρίζοντας.
  • διακύμανση από μεσαίο σε μεστό (γεμάτο) σώμα.
  • κίτρινο με καφέ χρώμα (πορτοκαλί συνήθως)
Ενώ οι πιο malty (βυνώδες) μπύρες: 

  • παρουσιάζουν βαθμό γλυκύτητας.
  • βαθιές νότες ξηρών καρπών, βουτύρου, καραμέλας και φρούτων.
  • από χάλκινα σε σκούρα καφέ χρώματα.
  • από ελαφρύ σε μεστό σώμα.
Προφίλ γεύσεων που αξίζει να γνωρίζετε!
Εδώ είναι μερικές σημειώσεις για το ευρύ φάσμα των προφίλ γεύσεων της μπύρας. Προπονήστε τις αισθήσεις σας πάνω στα παρακάτω προφίλ για να εξοικειωθείτε με την απίστευτη γκάμα που μπορεί να προσφέρει ο ζύθος.




Γήινες ή πευκώδες:
Δοκιμάστε hoppy μπύρες, με προσθήκες αμερικανικού λυκίσκου, που προστίθενται στο τέλος για να δώσουν αυτό το γήινο χαρακτήρα, ή δοκιμάστε πιο ήπιες ΙΡΑ, με νότες εσπεριδοειδών που ισορροπούν το πεύκο. 
Ανθώδες:
Δοκιμάστε πιο ισχυρές, αμερικανικού τύπου ΙΡΑ, με νότες από γκρέιπφρουτ, και αρώματα απο λουλούδια ή άνθη γενικότερα.
Σοκολατώδες:
Στις Stout και Porter κυριαρχεί το άρωμα και η γεύση της ψημένης βύνης και σοκολάτας που εξισορροπεί την πικράδα του Λυκίσκου.
Καραμελώδες:
Συνήθως σε κεχριμπαρένιες μπύρες, η αίσθηση της καραμέλας προέρχεται απο το ψήσιμο ή καραμέλωμα της βύνης που εξισορροπεί τον Λυκίσκο ή αντισταθμίζει νότες εσπεριδοειδών.
Crispy (''τραγανές''):
Παρουσιάζεται σε πιο ελαφριά είδη και χαρακτηρίζεται απο την δροσερή ''τραγανή'' επιγεύση τους.
Ψημένες:
Προέρχονται αναλόγως το είδος και το ψήσιμο της βύνης που οδηγεί σε διαφορετικές εντάσεις.
Καπνιστές:
Έρχονται απο τις επεμβάσεις πάνω στην βύνη αλλά και την προσθήκη εξτρά υλικών κατά την διαδικασία ζυθοποίησης, σε ορισμένες φορές καυτερών.
Φρουτώδες και μπαχαρικών:
Εμφανίζονται κυρίως στις weiss/wit μπύρες που ''βγάζουν'' συχνά νότες φρούτων και μπαχαρικών, τροπικές γεύσεις ή μπανάνα, καθώς και γαρύφαλλο και κόλιανδρο. 
Πικρές και εσπεριδοειδές:
Δεν χρειάζονται υποδείξεις διότι το αντισυμβατικό αλλά ισορροπημένο στυλ των IPA αντιπροσωπεύει επάξια αυτό το προφίλ γεύσεων. 

Τώρα βρείτε τη δική σας...
Τώρα που είστε οπλισμένοι με καλύτερη κατανόηση των γεύσεων του περικλείουν την μπύρα, το μόνο που μένει είναι να βρεθεί μια μπύρα που είναι κατάλληλη για εσάς. Ίσως η «αγαπημένη» σας αν θέλετε. Τουλάχιστον θα σας δώσει αυτοπεποίθηση, και την επόμενη φορά δεν θα αρκεστείτε στο: "απλά μια μπύρα, παρακαλώ."

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!