Όπως συνοψίζεται από τον Homer Simpson, το πιο σημαντικό φιλόσοφο του 20ου αιώνα ''η μπύρα είναι η αιτία και η λύση για όλα τα προβλήματα της ζωής. Το υγρό κεχριμπάρι αξίζει ένα δίκαιο μερίδιο της πίστωσης για πολλές σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.'' Για να δούμε όμως γιατί το είπε αυτό μια προσωπικότητα τόσο σπουδαία? Αν κρίνουμε απο τις παρακάτω ανακαλύψεις-προόδους κάτι θα ήξερε...

10. Το Ψυγείο
Το ψυγείο κρατάει τη φρεσκάδα των τροφίμων για την ασφαλή κατανάλωσης τους απο εμάς. Είναι απόλυτης ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας και τον τρόπο που άκμασε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ζυθοποίηση παραδοσιακά λάμβανε χώρα κατά τους ψυχρότερους μήνες, δεδομένου ότι είναι μια εξώθερμη διαδικασία. Δεν παράγει θερμότητα, και οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να σκοτώσουν τη μαγιά και να καταστρέψουν την μπύρα. Για εκατοντάδες χρόνια, κομμάτια πάγου συλλέγονταν και αποθηκεύονταν σε κελάρια για να κρατάνε την μπύρα δροσερή. Στη συνέχεια, ήρθε η ανακάλυψη της μηχανικής ψύξης από τον Carl Von Linde, ο οποίος είχε προσληφθεί από την Spaten Brewery στο Μόναχο. Από τη δεκαετία του 1880, η ψύξη ήταν διαδεδομένη στα ζυθοποιεία. Ήταν ακριβή, αλλά επέτρεπε να παρασκευάζεται μπύρα όλο το χρόνο. Στην συνέχεια οι ζυθοποιίες άνοιξαν και σε θέσεις μακριά από τις πηγές του πάγου. Αυτό οδήγησε επίσης στην κυριαρχία των παγωμένων μπυρών lager. . . καθώς και, τελικά, την παρουσία των ψυγείων στο σπίτι του καθενός.

9. Γυάλινα Μπουκάλια
Αν και δεν ευθύνεται για την δημιουργία του γυαλιού, η μπύρα ήταν ο λόγος πίσω από τις γυάλινες φιάλες που περιέχουν τα πάντα πλέον, από μπύρες, νερό, κέτσαπ, βρεφικό γάλα, έως και φαρμακευτικά. Αυτό είναι από τα πρώτα παραδείγματα της μεγάλης κλίμακας της μηχανικής παραγωγής, η οποία θα ανθίσει τόσο απίστευτα στην 20ο αιώνα. Ο Michael Joseph Owens ήταν ο άνθρωπος πίσω από το μηχάνημα. Ο Owens που δούλευε για την Libbey Glass καλέστηκε να διαθέσει το προϊόν για μαζική παραγωγή φιαλών μπύρας με μακρύ λαιμό. Μέχρι το 1903, είχε δημιουργήσει μια εμπορική μηχανή που μπορούσε να κατασκευάσει 12 γυάλινες φιάλες ανά λεπτό. Το 1912, μπορούσε να κάνει 50 ανά λεπτό. Το μηχάνημα που δημιουργήθηκε από τον Owens είχε διανεμηθεί πλέον σε όλο τον κόσμο από το 1915.

8. Η Παστερίωση και η Θεωρία των Βακτηρίων
Η διαδικασία της παστερίωσης είναι πλέον γνωστή και συνδέεται συνήθως με το γάλα. Περιλαμβάνει θέρμανση και στη συνέχεια την ψύξη ουσιών για την αφαίρεση επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα οφέλη αυτής της διαδικασίας, ο Louis Pasteur, προσπαθούσε να καθορίσει την μπύρα. Οι τοπικές Τσέχικες ζυθοποιίες ήθελαν να μάθουν τι προκαλείται στην μπύρα και χαλάει. Προσέλαβαν τον Παστέρ, ο οποίος απέδειξε ότι τα βακτήρια προκαλούσαν αυτό-βακτήρια που μπορούσαν να αφαιρεθούν από τη θέρμανση και την ψύξη της μπύρας. Ονόμασε την διαδικασία παστερίωση. Αυτή η διαδικασία, όπως και όλα από τα πειράματα για την μπύρα, οδήγησαν στην ανάπτυξη και την απόδειξη της θεωρίας περί βακτηρίων, η οποία αναφέρεται ότι εξωτερική παθογόνοι οργανισμοί προκαλούν νόσο. Προηγουμένως, θεωρούνταν ότι το πρόβλημα δημιουργούνται στο εσωτερικό μιας ουσίας και όχι ότι ερχόταν απ 'έξω. Αυτό με τη σειρά του οδηγούσε σε εμβολιασμούς και φάρμακα, τα οποία αποφεύχθηκαν χάρη στην αγαπημένη μας μπύρα.

7. Το Θερμόμετρο
Ο James Joule χρειάστηκε τους ειδικούς όρους και τις δεξιότητες που έμαθε στο ζυθοποιείο για να μετρήσει και να καθορίσει την θερμότητα μηχανικά. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος έπρεπε να είναι εξαιρετικά ακριβή. Κάτω από αυτές τους μοναδικούς περιορισμούς και λόγο διαδικασίας ζυθοποίησης, εκτελούσε τα πειράματα του, που επηρέασαν το σύνολο του τομέα της φυσικής. Ο Joule αναγνώρισε ότι χρειαζόταν ένα πιο ακριβή θερμόμετρο, δίνοντάς μας το μοντέλο του υδραργύρου που είναι το βασικό έως και σήμερα. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό, το ότι ο Joule επινόησε τον λόγο της μηχανικής θερμότητας στο ζυθοποιείο του, η οποία τελικά έγινε η βάση της επιστήμης της ενέργειας.

6. Η κλίμακα pH
Η κλίμακα pH είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης επιστήμης σε διάφορους τομείς. Καθορίζει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του διαλύματος. Ένα pH 7 είναι ουδέτερο, και οτιδήποτε κάτω του είναι οξύ, ενώ οτιδήποτε υψηλότερο είναι αλκαλικό. Το 14 είναι το πιο αλκαλικό. Η κλίμακα περιγράφει επίπεδα για υγρά καλύτερα, μέσα στο σώμα ή στο πόσιμο νερό. Και όλα αυτά, χάρη σε μια ομάδα ανθρώπων που λάτρευαν την μπύρα, και επισήμαναν ότι δεν μπορούσαν να την μετρήσουν με συνέπεια. Απογοητευμένοι οι ζυθοποιοί της Carlsberg, δεν τους άρεσε καθόλου που δεν είχαν ένα πρότυπο μέτρο να περιγράφουν την οξύτητα του προϊόντος τους. Έπρεπε να χρησιμοποιούν υποκειμενικές απόψεις που δεν ήταν ακριβής. Η δημιουργία της κλίμακας τους έδινε τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ζύμωση της μπύρας, καθώς και να αποτρέψουν στον οποιοδήποτε να επαναλάβει τη διαδικασία παραγωγής και να πάρει το ίδιο αποτέλεσμα.

5. T-test
Υπήρχε ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε η Guinness, που δεν μπορούσαν να επαναλάβουν εύκολα δοκιμές νέων ποικιλιών κριθαριού. Τα μεγέθη των δειγμάτων ήταν μικρά, και διαρκούσε άλλη μια χρονιά για τη νέα σοδειά, η οποία θα υπόκεινται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ο ζυθοποιός William Seally Gosset επινόησε το t-test ως λύση σε αυτό το πρόβλημα, δημοσιεύοντας το σε ένα διεθνές περιοδικό, καθώς δεν επετράπη να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα. Με πιο τεχνικούς όρους, το t-test είναι για τον έλεγχο υποθέσεων που προέρχονται από ένα μικρό δείγμα, όταν η τυπική απόκλιση είναι άγνωστη. Οι στατιστικολόγοι της Guinness τον ευχαριστούν γι 'αυτό.

4. Διοξείδιο του Άνθρακα
Ο αέρας κάποτε πίστευαν ότι είναι μία ομοιογενής ουσία, όχι ο συνδυασμός των αερίων που ξέρουμε ότι είναι σήμερα. Όλα αυτά χάρη στην μπύρα όταν ο Joseph Priestley ανακάλυψε το διοξείδιο του άνθρακα. Και με αυτό, ανακάλυψε την ύπαρξη των μεμονωμένων αερίων. Ζώντας δίπλα σε μια ζυθοποιία, ο Priestley παρατήρησε ότι το φυσικό αέριο βυθιζόταν κάτω απο τα ζυμώσιμα μείγματα, δείχνοντας ότι ήταν βαρύτερο από τον αέρα γύρω από αυτό. Επιπλέον, παρατήρησε ότι σβήνει αναμμένο ξύλο. Ο Priestley βρήκε επίσης τον τρόπο για την παραγωγή χωρίς αλκοόλ, εφευρίσκοντας τα ανθρακούχα ποτά, και έτσι η μπύρα οδήγησε επίσης στη δημιουργία όλων των αγαπημένων μας ανθρακούχων ποτών.

3. Η Εποχή της εξερεύνησης
Τα ευρωπαϊκά ταξίδια, για να ανακαλύψουν και να αποικίσουν τη γη στην διάρκεια της Εποχής της εξερεύνησης, ήταν πολύ μεγάλα, με λιγοστές ευκαιρίες πολλές φορές να σταματήσουν σε ένα λιμάνι για ανεφοδιασμό. Έτσι, οι μερίδες στο πλοίο έπρεπε να διαρκούν αρκετό καιρό διότι το πλήρωμα θα πέθαινε από την πείνα στην διάρκεια του ταξιδιού. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος άφησε τις ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου για να αναζητήσει τον Νέο Κόσμο, τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται επί του σκάφους, ήταν σκληρά τυριά, μέλι, ελιές, αντζούγιες και, φυσικά, πολλά βαρέλια και βαρέλια και βαρέλια μπύρας. Δεν ήταν παράξενο για έναν ναύτη να του αναλογεί ένα γαλόνι μπύρα την ημέρα. Το νερό χαλούσε, έτσι οι ναύτες την εποχή της εξερεύνησης δεν έπιναν τίποτα άλλο παρά μόνο μπύρα που άντεχε στα μακρινά ταξίδια τους. Και έτσι τα ταξίδια βρίσκαν τόπο και η ανθρωπότητα ανακαλύψεις...

2. Η επιτυχία της αποικιακής Αμερικής
Η άνθηση της αποικιακής Αμερικής δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το αγαπημένο ποτό της Ιστορίας. Οι Ευρωπαίοι της εποχής δεν ήταν οπαδοί του πόσιμου νερού με αποτέλεσμα να πίνουν μόνο μπύρα. Για αυτούς που εγκαθίστανται Νοτιότερα υπήρχε συνεχώς ο κίνδυνος να μολυνθούν απο το νερό από επικίνδυνα παθογόνα. Κατά το 1600 όσοι ταξίδευαν στην Αμερική μία από τις βασικές ανησυχίες τους ήταν μην αρρωστήσουν πίνοντας νερό. Έτσι λοιπόν επειδή οι ναύτες φοβόντουσαν ότι θα τους πιουν όλη την μπύρα κατά το ταξίδι τους αποβίβαζαν βορειότερα (δηλαδή συντομότερα) απ' ότι ήθελαν οι ίδιοι. Εν συνεχεία και προς μεγάλη τους έκπληξη οι άποικοι ανακάλυψαν ότι το νερό εκεί ήταν νοστιμότερο. Το 1630 στην πολιτεία της Βιρτζίνια μάλιστα προς ανακούφιση όλων άρχισε να ετοιμάζεται και η πρώτη μπύρα! Η αποικία ήταν μη βιώσιμη με τα προηγούμενα ποσοστά θανάτων, αλλά η άφιξη του αλκοόλ διατήρησε την ζωή.

1. Κομμουνισμός
Δεν υπήρχε πιο διχαστικό και με μεγαλύτερη επιρροή φιλοσοφικό δόγμα, τον 19ο και τον 20ο αιώνα από τον κομμουνισμό. Το αρχικό Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που γράφτηκε από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς. Το βιβλίο ποτέ δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς το θρυλικό συνέδριο μετά μπυροποσίας μεταξύ των δύο ανδρών. Ταξιδεύοντας μέσω Παρισιού, ο Ένγκελς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να πιει μια μπύρα με τον Μαρξ. Αυτό που ακολούθησε ήταν πολύ περισσότερο από μια μπύρα ή δύο. Όπως έλεγε ένας ιστορικός, ήταν 10 ημέρες έντονης μπυροποσίας, στις οποίες ο Ένγκελς και ο Μαρξ αντάλλαξαν ιδέες, διαμορφώνοντας την βάση του κομμουνισμού, και όλα χάρη στις amber ale που απολάμβαναν.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!