Το τελευταίο κομμάτι και πιο φασαριόζικο, αυτό της εμφιάλωσης!

Ανάμεσα σε φιάλες και homebrewer υπάρχει μια στενή σχέση που αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο! Αρχικά χρειάζεται παρόμοια, ίσως και επιμελέστερη καθαριότητα με τον υπόλοιπο εξοπλισμό και ιδίως αν είναι ήδη χρησιμοποιημένα διότι παραμονεύει το κατακάθι στον πάτο που απαιτεί τρίψιμο με το ειδικό βουρτσάκι! Εν συνεχεία έρχεται και η εμφιάλωση, δηλαδή η φύλαξη μέσα στις φιάλες, του μικρού θαύματος που μόλις παρασκευάσαμε... Διαβάστε παρακάτω ένα γρήγορο οδηγό απο την στιγμή της μετάγγισης και έπειτα.

* Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλο τον εξοπλισμό, (τα μπουκάλια θέλουν και βούρτσισμα εσωτερικά) με το chemipro oxi. Στο τέλος πλύνετε τα χέρια σας ως τους αγκώνες. 
* Αφαιρέστε προσεκτικά το κόκκινο καπάκι της αεροπαγίδας. Κλείνοντας το άνοιγμα της αεροπαγίδας με την παλάμη του ενός χεριού, τραβήξτε την με το άλλο για να βγει από το καπάκι του κάδου ζύμωσης. 
* Προσεκτικά και με ήπιες κινήσεις για να μη ταρακουνηθεί το ίζημα που έχει κάτσει στον πάτο, μεταφέρετε τον κάδο ζύμωσης σε ένα τραπέζι, με το βρυσάκι να εξέχει στο πλάι. 
* Σε μια καρέκλα ακριβώς από κάτω, τοποθετήστε διαγώνια τον κάδο εμφιάλωσης ώστε το βρυσάκι του κάδου ζύμωσης να αγγίζει εσωτερικά το τοίχωμα του κάδου εμφιάλωσης. Ανοίξτε αργά το βρυσάκι ώστε το ζυθογλεύκος να ξεκινήσει να ρέει στον δεύτερο κάδο, ήπια και χωρίς παφλασμούς. Μια εναλλακτική και πολύ εξυπηρετική λύση για την αποφυγή βλαβερών παφλασμών είναι να συνδέσετε τα βρυσάκια των δυο κάδων μεταξύ τους με λίγο σωλήνα σιλικόνης για τρόφιμα και να τα ανοίξετε ταυτόχρονα.
 * Αφού μεταγγίσετε όλη την ποσότητα καθαρού γλεύκους στον δεύτερο κάδο αφήνοντας πίσω το ίζημα της μαγιάς, τοποθετήστε τον δεύτερο κάδο επάνω στο τραπέζι, στη θέση του πρώτου.

 * Ανοίξτε τη συσκευασία με τα σάκχαρα και ρίξτε το περιεχόμενο στον κάδο, ανακατεύοντας μαλακά, χωρίς παφλασμούς, με τον αναδευτήρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, βράστε το πρώτα με λίγο νερό ώστε να διαλυθεί ευκολότερα, αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε το στη συνέχεια. 
* Αφού τα σάκχαρα διαλυθούν στο γλεύκος, προσαρμόστε τη βαλβίδα εμφιάλωσης στο βρυσάκι του κάδου και ανοίξτε το βρυσάκι. Το γλεύκος θα τρέξει μέσα στο σωληνάκι και θα σταματήσει στη βαλβίδα. Δεν είναι κακή ιδέα να έχετε ένα ταψάκι στο πάτωμα, ακριβώς κάτω απ τη βαλβίδα.

 * Γεμίστε ένα-ένα τα μπουκάλια μέχρι το χείλος, πιέζοντας με τον πυθμένα τους τη βαλβίδα. Αφού τραβήξετε το μπουκάλι, το εκτόπισμα της βαλβίδας θα κατεβάσει τη στάθμη 2-3 εκατοστά - αυτό είναι το επιθυμητό για να αναπτυχθεί σωστή πίεση ανθρακικού. 
* Τοποθετήστε καπάκια στα μπουκάλια και χρησιμοποιώντας το ταπωτικό, κλείστε τα. 
* Τοποθετήστε τα μπουκάλια σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από άμεσο ηλιακό φως για περίπου 2 με 3 εβδομάδες. 
* Μετά το τέλος και της δεύτερης ζύμωσης, βάλτε τη μπύρα σας στο ψυγείο.

Το πιο σημαντικό στάδιο της παρασκευής έχει φτάσει και είναι η δοκιμή της μπύρας. Κατά το σερβίρισμα στο ποτήρι μην αναδεύετε τη φιάλη για να μην θολώσει το διάλυμα.
Κάποια από τα σημαντικά κριτήρια για την ποιότητα του προϊόντος είναι:
  • η καθαρότητα του διαλύματος
  • η ποσότητα του αφρού που δημιουργείται και το πόσο συμπυκνωμένος είναι
  • να ξεχωρίζει το άρωμα του λυκίσκου και των βοτάνων που χρησιμοποιήθηκαν
  • η οσμή της μπύρας πρέπει να είναι ευχάριστη
  • η γεύση της μπύρας να είναι ευχάριστη.


source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments: