Επιμορφωτικά προγράμματα περί μπύρας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αν έχετε πάει σε ένα ξεχωριστό εστιατόριο, έχετε δει πιθανώς έναν sommelier, στα ελληνικά ''οινοχόο'' - αυτοί οι ειδικοί στο κρασί, σιγουρεύουν ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή αντιστοιχία για το γεύμα σας. Τι γίνεται όμως αν δεν θέλετε ένα Chardonnay ή Pinot; Τι γίνεται αν θέλετε μια ωραία ποιοτική μπύρα;

Ένα πρόγραμμα προσπαθεί να φέρει αυτό το ίδιο επίπεδο γνώσεων στον κόσμο της βύνης και του λυκίσκου και να βγάλει πιστοποιημένους εμπειρογνώμονες στον τομέα της μπύρας, γνωστούς και ως Kικέρονες...ή πιο απλά ''ξεναγούς στον κόσμο της μπύρας''. Ο Ray Daniels, ζυθοποιός στο Σικάγο, ξεκίνησε αυτό το Πρόγραμμα Πιστοποίησης πριν από πέντε χρόνια. Και αστειευόμενος είπε ότι το έκανε για ένα αρκετά απλό λόγο: την κακή μπύρα. «Θα πάτε σε ένα μέρος που έχει πολλές μπύρες και θα σκεφτείτε αν γνωρίζουν για την μπύρα? Και πραγματικά δεν γνωρίζουν". Έτσι ο Daniels ήρθε με αυτές τις εξετάσεις για να τυποποιήσει κανόνες γνώσης της μπύρας. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος σε κάποιο μέρος όπου νομίζει ότι ξέρουν καλά τις μπύρες που θα βρει...στο τέλος θα ανακαλύψει ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Υπάρχουν τρία επίπεδα σε αυτό το πρόγραμμα, ξεκινώντας με το Certified Servers Beer (με online εξέταση), το Certified Cicerones (μια προσωπική εξέταση και γευστική δοκιμή από ένα συστατικό), και το κορυφαίο επίπεδο του Master Cicerone (με εξετάσεις διαρκείας δύο ημερών). Οι εξετάσεις επικεντρώνονται σε πέντε βασικά στοιχεία: τη διατήρηση και το σερβίρισμα μπύρας, το στυλ μπύρας, το άρωμα και τη γεύση, τη διαδικασία της ζυθοποιίας και τα συστατικά και το συνδυασμό μπύρας και φαγητού.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίπλοκο. Και είναι: Μόνο το ένα τρίτο των εξεταζόμενων έχει περάσει (και οι αριθμοί είναι ακόμη χαμηλότερο για την πιστοποίηση Master Cicerone). Αλλά ο Daniels τονίζει ότι δεν προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο ελιτίστικο σύστημα. Σε μια μπύρα βρίσκεις ευχαρίστηση, απλά η μπύρα από μόνη της δεν είναι τόσο απλή. "Η μπύρα είναι ένα εύθραυστο προϊόν", σημειώνει ο Daniels. "Μπορεί να καταστραφεί αμέσως από τον τρόπο διακίνησης''. Έτσι, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μπύρα, από το ζυθοποιείο μέχρι τους σερβιτόρους πρέπει να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της."

Μέχρι στιγμής, μόνο επτά άτομα έχουν επιτύχει το ανώτατο επίπεδο του Cicerone. Όμως, περίπου 900 έχουν περάσει την τακτική εξέταση, και επιπλέον 27.000 έχουν γίνει Certified Servers Beer. Και ο κόσμος της μπύρα λαμβάνει αυτή την ειδοποίηση. Πολλές ζυθοποιίες ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να μελετήσουν για το Cicerone. Η Widmer Brothers έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: Να πληρώνει για τις εξετάσεις και να ρυθμίζει τα προγράμματα σπουδών ώστε να απαιτεί ακόμη και το βασικό επίπεδο για ορισμένα άτομα μέχρι τα τέλη του έτους. Ο Διευθυντής της ζυθοποιίας Widmer, ο John Eaton, λέει: "Το τελευταίο πράγμα που ένας ζυθοποιός θέλει», λέει, «είναι η κακή εντύπωση της μπύρας στον καταναλωτή."

Στην Ελλάδα όμως τι γίνετε? Εδώ δραστηριοποιούνται προγράμματα δημιουργώντας Beer Sommelier! Τι είναι ο Beer Sommelier όμως; Πώς θα μπορούσε κάποιος αποφεύγοντας αποστειρωμένους ορισμούς, και γενικόλογες περιγραφές, να αποδώσει την υπόσταση, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος ως Beer sommelier; Σίγουρα είναι το άτομο που διαθέτει, αλλά και διαρκώς διευρύνει, τις γνώσεις του σε διάφορους τομείς που αφορούν την μπύρα, όπως είναι η ιστορία, αλλά και η κουλτούρα και ο πολιτισμός που συνδέονται με την μπύρα, και επίσης τις γνώσεις για τους τρόπους παραγωγής αλλά και τα πάμπολλα είδη της μπύρας. Ο Beer Sommelier είναι ο επαγγελματίας της εστίασης που είναι επίσης επιφορτισμένος με το σωστό service της μπύρας αλλά και το ταίριασμα αυτής με φαγητό. Επιπλέον οφείλει να έχει γνώσεις κατάρτισης της λίστας του καταστήματος καθώς επίσης ελέγχου και διαχείρισης της κάβας του. Σε μια εποχή αλλαγών και μετασχηματισμών στο χώρο τις εστίασης σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στα σημεία που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη μπύρα, όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για έναν Beer Sommelier. Αυτή την στιγμή δεν ''τρέχει'' κάποιο πρόγραμμα αλλά αναμένουμε για το επόμενο. Πατήστε στην φωτογραφία παρακάτω να ανατρέξετε στο site για λεπτομέρειες και να μείνετε συντονισμένοι για νεότερα!

Geniusingastronomy.gr
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!