Η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής, ιδίως κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ενισχύει τον κλάδο της μικροζυθοποιίας, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η εγχώρια αγορά της μπύρας βρίσκεται σε στάδιο αλλαγών οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία της. Η διαφοροποίηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς με τη στροφή μεγάλου μέρους του κοινού σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής, ιδίως κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αποτυπώνεται στη διαδικασία της μετάβασης από τα εδραιωμένα εμπορικά σήματα των πολυεθνικών ομίλων στα προϊόντα των εγχώριων επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικροζυθοποιίων.

Σύμφωνα με την IBHS, oι μικροζυθοποιίες, επωφελούμενες από το ελκυστικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς που ενέχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης για τους μικρούς παραγωγούς, εστιάζουν κυρίως στην ποιότητα της παραγωγής με παραδοσιακές μεθόδους, αφήνοντας τον παράγοντα «ποσότητα» σε δευτερεύοντα ρόλο.

Εξάλλου, η διαχρονική άνοδος του αριθμού των μικροζυθοποιίων αποτυπώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή μικρής κλίμακας: στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες, ενώ την τρέχουσα περίοδο η αγορά απαρτίζεται από περισσότερες από 20 εταιρείες, με τις περισσότερες να δραστηριοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η τάση αυτή θα εξακολουθήσει και στο άμεσο μέλλον, καθώς τους προσεχείς μήνες σχεδιάζεται η έναρξη λειτουργίας και άλλων μονάδων (Μικροζυθοποιία Κεφαλλονιάς και Θεσσαλονίκης, ενεργές πλέον).


Πάντως, όπως σημειώνεται στη μελέτη, ο κλάδος δεν μπορεί να θεωρηθεί άμεσος ανταγωνιστής των μεγαλύτερων βιομηχανιών, καθώς τόσο ο τρόπος λειτουργίας και οι όγκοι παραγωγής, όσο και τα παραγόμενα προϊόντα, παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Εξάλλου, οι μεγαλύτερες εταιρείες αντιμετωπίζουν τον τομέα της μικροζυθοποιίας ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να διαφοροποιήσουν την προϊοντική τους βάση, παράγοντας με τη σειρά τους premium μπύρες, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν σε ένα target group καταναλωτών που συνεχώς διευρύνεται και αναζητάει προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, εφόσον επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα προϊόντα τους σε μεγαλύτερη πελατειακή βάση, πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτει η δυσχερής πρόσβαση σε πιο ευρεία δίκτυα διανομής. Πάντως, την τρέχουσα περίοδο διαφαίνεται τάση βελτίωσης, καθώς ορισμένες μεγάλες αλυσίδες super market έχουν αρχίσει να τοποθετούν μπύρες της ελληνικής βιοτεχνικής ζυθοποιίας στα ράφια τους.


Σύμφωνα με την IBHS, oι περισσότερες μονάδες διακινούν περιορισμένες ποσότητες μπύρας (ακόμα και κάτω από 1.000 εκατόλιτρα το έτος), λόγω της χαμηλής δυναμικότητας παραγωγής τους. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, παράγουν λιγότερο από το 2% του καταναλωθέντος όγκου στη χώρα μας. Επομένως, με τους τρέχοντες περιορισμούς που επιβάλλουν οι εγκαταστάσεις τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ικανοποιήσουν την υπερβάλλουσα ζήτηση.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη, κάποιες από τις ήδη υφιστάμενες εταιρείες υλοποιούν -ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν- επενδύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης του εξοπλισμού τους ώστε να ενισχύσουν τους όγκους παραγωγής τους και να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ποιοτική, ελληνική μπύρα.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!