Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Ελληνικής αγοράς μπύρας το έτος 2014 μπορούν να συμπυκνωθούν:
  • στην (νέα) υποχώρηση της αγοράς (2% - 3% περίπου) διατηρώντας την τάση μείωσης της συνολικής αγοράς μπύρας της τελευταίας πενταετίας παρά τον αυξημένο τουρισμό – ρεκόρ το οποίο σε συνδυασμό με το καλοκαιρινό Μουντιάλ της Βραζιλίας δημιούργησαν ευκαιρίες αυξημένης κατανάλωσης ζύθου, 
  • στην συγχώνευση της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» σε «Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία» με την εν Ελλάδι θυγατρική της Carlsberg ''Μύθος Ζυθοποιία'', του τέταρτου μεγαλύτερου ομίλου ζυθοποιίας του κόσμου (η υλοποίηση της συγχώνευσης αυτής εγκρίθηκε προσφάτως απο την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού), 
  • στην δημιουργία ολοένα και περισσότερων προϊόντων Ελληνικού ζύθου και στην διαρκή ενίσχυση των ανά την Ελλάδα μικροζυθοποιείων τα οποία παράγουν εξαιρετικά προϊόντα τα οποία ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: 
Η εσωτερική αγορά μπύρας διαχωρίζεται στην ζεστή και στην κρύα αγορά όπου η πρώτη αφορά τις πωλήσεις μέσω του λιανικού εμπορίου (Σ. Μάρκετ, κάβες κλπ) και η δεύτερη τα τελικά σημεία κατανάλωσης (ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, καντίνες, καφετέριες κλπ). Η δεύτερη αυτή κατηγορία υπερτερούσε μέχρι το 2010 απορροφώντας το 60-65% της συνολικής κατανάλωσης μπύρας, αλλά υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια θα επέλθει πλήρης ισορροπία αφού η σχετική διαφορά έχει ήδη μειωθεί από τον περιορισμό που επέβαλε η οικονομική κρίση στην εκτός σπιτιού εστίαση (54% κρύα αγορά, 46% ζεστή αγορά). 

Η κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 34 περίπου λίτρα ετησίως και εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη, η οποία παρά το πολύ πιο ψυχρό κλίμα καταναλώνει υπερδιπλάσια (κατά κεφαλήν) ποσότητα μπύρας: 75 λίτρα ετησίως!  

Οι εισαγωγές μπύρας το 2013 υποχώρησαν, έστω και λίγο, αλλά η τάση μείωσης των εισαγωγών επιταχύνθηκε το 2014 (Πίνακας 1). Παρ΄ όλα αυτά, οι εισαγωγές μπύρας παραμένουν υπερδιπλάσιες των εξαγωγών μας και είναι απορίας άξιο πως ο Έλληνας επαγγελματίας (κυρίως της τουριστικής αγοράς) αλλά και ο τελικός καταναλωτής, συνεχίζουν να πληρώνουν εισαγόμενες μπύρες, όταν υπάρχουν σήμερα στην Ελληνική αγορά κάπου 100 ετικέτες μπύρας Ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητος, από πολύ χαμηλές (τελικές) τιμές που ξεκινούν λιγότερο από 0,50 Ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 6 Ευρώ!!


Οι ελληνικές εξαγωγές ζύθου, αν και σε υψηλότερη μέση τιμή ανά λίτρο σε σχέση με τις εισαγόμενες, δεν πήγαν καλά τόσο το 2013 όσο και το 2014 (Πίνακας 2).


Η συνολική κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα (εγχώρια παραγωγή και εισαγωγές) υπολογίζεται για το έτος 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζυθοποιών, σε 3.900.000 εκατόλιτρα περίπου.


Τέλος, η έντονη «αναδιανομή» μεριδίων που παρουσίασε η Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους (μείωση της συνολικής αγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης, εμφάνιση πολλών ανταγωνιστικών προϊόντων, δημιουργία μικροζυθοποιείων σε όλη την Ελλάδα κ.α.π) και με την συγχώνευση της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» με την «Μύθος Ζυθοποιία» (μέλος του Ομίλου Carlsberg), το 2015 η μερίδα του λέοντος της συνολικής «πίτας» της Ελληνικής αγοράς μπύρας πρόκειται να «μοιραστεί» μεταξύ των θυγατρικών δύο κορυφαίων πολυεθνικών: Του ομίλου Heineken NV, τρίτου σε παγκόσμιο επίπεδο (μετά τις Anheuser-Busch InBev και SAB Miller) και του ομίλου Carlsberg τέταρτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές των δύο κορυφαίων ομίλων το 2015 αναμένεται να συγκεντρώσουν μερίδια αγοράς της τάξεως του 80-85% κάτι που δείχνει τις μεγάλες ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα στην Ελληνική αγορά – ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στο πρόσφατο ακόμα παρελθόν η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» μόνη της, είχε μερίδια αγοράς που ξεπερνούσαν ακόμα και το… 90%!

Στην χώρα μας από το έτος 2004 λειτουργεί η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες της χώρας (Αθηναϊκή, Calsberg, EZA), χωρίς την συμμετοχή των μικροζυθοποιίων της χώρας μας, με Πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ζωούλλη Μηνά. Πλέον είναι γεγονός η δημιουργία Ελληνικής Ένωσης Μοκροζυθοποιών η οποία και θα συγκεντρώνει όλες τις ανά την Ελλάδα μικροζυθοποιίες, συντονίζοντας όλα τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν. 

Η Ελληνική αγορά διαθέτει πλέον εκατοντάδες ετικέτες μπύρας Ελληνικής παραγωγής (όχι εισαγόμενες). Οι εξαιρετικής ποιότητας μπύρες που παράγονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος περιμένουν τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες κάθε κατηγορίας (μαζικής εστίασης, τουρισμού, λιανικών πωλήσεων) να τις επιλέξουν και να τις διαθέσουν στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών μας. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως η διάθεση προϊόντων Ελληνικής παραγωγής αποτελεί βάλσαμο για την Εθνική μας οικονομία, για την δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία αλλά, τις περισσότερες φορές, και για την …. τσέπη μας!


Όπως προκύπτει από το παραπάνω, συνοπτικό «πανόραμα» της Ελληνικής αγοράς ζύθου για το έτος 2014, η χώρα μας προσφέρει πλέον μια αξιόλογη ποικιλία προϊόντων Ελληνικής μπύρας με πολλές και εξαιρετικές ιδιαιτερότητες που ικανοποιούν κάθε απαίτηση ακόμα και των πιο «ιδιότροπων» καταναλωτών. Επί πλέον, η παραγωγή των διαφόρων ζυθοποιείων απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, νησιώτικη και ηπειρωτική, σφραγίζοντας μέσα σε κάθε φιάλη μπύρας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών περιοχών της πατρίδας μας. Εμείς, σαν απλοί καταναλωτές έχουμε υποχρέωση να επιλέγουμε, να απολαμβάνουμε και να συνιστούμε στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της χώρας μας μπύρες Ελληνικής παραγωγής. Τούτο, όχι μόνο για την απόλυτη αναγκαιότητα στήριξης της εθνικής παραγωγής και κατά συνέπεια της εθνικής μας οικονομίας (που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που φέρουν στην συσκευασία τους την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν») αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θα βγούμε «ασπροπρόσωποι» και περήφανοι, όποια κι΄ αν είναι η επιλογή μας! 

Επιμέλεια άρθρου: κ. Λεωνίδας Κουμάκης
Πηγή με έξτρα υλικό: www.analyst.gr
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!