Το ειδικό βάρος είναι ένα μέτρο μέτρησης της πυκνότητας ενός υγρού. Το αποσταγμένο νερό έχει ειδικό βάρος 1.000 στους 15 ° C και χρησιμοποιείται ως βάση. Το ειδικό βάρος της μπύρας που μετριέται πριν από τη ζύμωση καλείται αρχικό βάρος της (Original Gravity-OG), το οποίο αναφέρεται μερικές φορές ως αρχικό ειδικό βάρος (Special Gravity-SG). Αυτό δίνει μια ιδέα για το πόση ζάχαρη διαλύεται στο ζυθογλεύκος (αζύμωτη μπύρα) στο οποίο μπορεί να ενεργήσει η μαγιά. Η σειρά των τιμών θα μπορούσε να είναι μεταξύ 1.020 και 1.160, σημαίνοντας πως το ζυθογλεύκος μπορεί να είναι από 1,02 έως 1,16 φορές πιο πυκνό από το νερό. Όταν μετριέται μετά από τη ζύμωση, καλείται τελικό ειδικό βάρος (Final Gravity-FG) ή τερματικό ειδικό βάρος (TG). Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τιμών είναι ένας καλός δείκτης του ποσού του αλκοόλ που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.


Το OG θα είναι πάντα υψηλότερο από το FG για δύο λόγους. Αρχικά, η μαγιά θα έχει επεξεργαστεί ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης που ήταν παρούσα, μειώνοντας επομένως το ειδικό βάρος και αφετέρου, το αλκοόλ που παράγεται από τη ζύμωση είναι λιγότερο πυκνό από το νερό, μειώνοντας περαιτέρω το ειδικό βάρος. Το OG έχει μια σημαντική επίδραση στη γεύση του τελικού προϊόντος. Ένα υψηλό OG οδηγεί συνήθως σε μπύρα με περισσότερη μεστότητα και γλυκύτητα από ένα χαμηλότερο OG. Αυτό είναι επειδή μερικά από τα σάκχαρα που μετρούνται στο OG δεν είναι ζυμώσιμα από τη μαγιά και θα παραμείνουν μετά από τη ζύμωση.





Εδώ είναι μερικές γενικές οδηγίες για τις χαρακτηριστικές τιμές OG

Μερικές πικρές και "Milds" μπύρες σίτου και οι περισσότερες μπύρες "Lite" έχουν ένα OG κυμαινόμενο από 1020-1040. Η πλειοψηφία των μπυρών συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων lagers, stout, porter, pale ale, της πικρής μπύρας και της μπύρας σίτου εμπίπτουν στη σειρά 1040-1050. Οι μπύρες τύπου οktoberfest, India Pale Ale, ESB (Extra Special Bitter) είναι στη σειρά 1050-1060. Στη σειρά 1060-1075 είναι οι μπύρες τύπου bock, οι ισχυρές ales, Belgian doubles, κλπ. Επάνω από 1075 είναι οι πραγματικά δυνατές μπύρες όπως τα dopplebock, τα barleywine, Imperial Stout, οι βελγικές "trippels" και οι ισχυρές ales.


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!