Συνταγές με μπύρα


Υλικά

    2+1/4 φλιτζ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
    3/4 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
    1 κ.γλ. αλάτι
    1/4 κ.γλ. μαγιά σκόνη
    3/4 φλιτζ. ξινόγαλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
    3/4 φλιτζ. μαύρη μπύρα (σε θερμοκρασία δωματίου)


Εκτέλεση

1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το αλάτι, τη μαγιά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την μπύρα και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα να δημιουργηθεί μία κολλώδης ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 18 ώρες, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της ζύμης και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Η ζύμη θέλει τον χρόνο της να ωριμάσει.

2. Όταν φουσκώσει χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα και την αδειάζουμε με μιας όλη μαζί στον πάγκο μας. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πιάνουμε τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε στο κέντρο στρογγυλεύοντας το σχήμα της ζύμης.

3. Παίρνουμε καθαρή πετσέτα, την βάζουμε στον πάγκο μας και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ολικής. Μαλακά τοποθετούμε την ζύμη πάνω στην αλευρωμένη πετσέτα, με τις ενώσεις προς τα κάτω. Αν κολλάει πολύ η ζύμη, πασπαλίζουμε με αλεύρι. Κλείνουμε διαγώνια την πετσέτα, να καλύψουμε καλά τη ζύμη, και την βάζουμε κοντά σε ζεστό και ξηρό σημείο, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες.

4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230οC βάζοντας μέσα και μια γάστρα να ζεσταθεί καλά. Με προσοχή βγάζουμε την καυτή γάστρα από τον φούρνο. Γρήγορα τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, με τις ενώσεις προς τα πάνω αυτή τη φορά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30΄. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄, να ροδίσει καλά. Βγάζουμε με προσοχή το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει ελαφρά.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!