Καλή Χρονιά σε όλους. Ξεκινάμε το νέο έτος με μια ιδιαίτερη ανάρτηση για το πόσο τρελά συστατικά μπορούμε να βρούμε σε μία μπύρα! Επειδή η εξέλιξη προστάζει πειραματισμό μάζεψα εδώ τις πιο παράξενες μπύρες που μπορούν να υποδεχθούν οι γευστικοί μας κάλυκες. Το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού του πλανήτη δεν φτιάχνεται μόνο με βύνη και λυκίσκο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις περιέχει και…απρόσμενα συστατικά. Κυρίως το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όλες τις υπόλοιπες εποχές, η μπύρα πρωταγωνιστεί σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε αυτές αφορούν και φαγητό, είτε όχι. Κι όσο κι αν η κλασική της γεύση είναι η αγαπημένη των περισσοτέρων, υπάρχουν διάφορες μπύρες εκεί έξω, που τα συστατικά τους έχουν κάποιες διαφορές από τα συνηθισμένα…

Μπανάνες
Η Sprecher Mbege Ale είναι μια αφρικάνικου στυλ μπύρα, της οποία η ζύμωση πραγματοποιείται με τη χρήση… μπανάνας. Οι φρουτώδεις μπύρες είναι ιδιαιτέρως κοινές και οι μπανάνες αποτελούν πολλές φορές κύριο συστατικό τους. Η συγκεκριμένη έχει κίτρινο χρώμα και αλκοόλ 7%.

Χρυσός, λιβάνι και μύρο
Εκτός από δώρα των 3 μάγων, τα τρία αυτά προϊόντα αποτελούν και μέρος των συστατικών μπύρας craft. Το λιβάνι χαρίζει μια πικρή γεύση, ενώ η μικρή ποσότητα μύρου που χρησιμοποιείται, της δίνει μια ποιότητα που θυμίζει κάτι από κρασί –η χρήση του μύρου στο κρασί άλλωστε «κρατάει» από τα αρχαία χρόνια. Το ζυθοποιείο Lost Abbey παράγει τη συγκεκριμένη μπύρα ονόματι Gift of the Magi κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, θέλοντας να συμβαδίσει με το κλίμα της εποχής.

Στρείδια
Το πρώτο γνωστό ζυθοποιείο που χρησιμοποίησε τα στρείδια σαν μέρος της ζύμωσης μπύρας ήταν το Hammerton Brewery του Λονδίνου το 1938, το οποίο μάλιστα επανιδρύθηκε το 2014 και βγάζει και την ξακουστή Oyster Stout. Τα φρέσκα στρείδια που χρησιμοποιούνται δίνουν στην μπύρα έξτρα γλυκιά γεύση και σύντομα γίνεται αγαπητή από όποιον τη δοκιμάζει.



Αγγούρι και δυόσμο
Γίνετε με πάνω από 200 τοπικά αγγούρια και άφθονο φρέσκο δυόσμο. Αυτό το αναζωογονητικό ρόφημα φτάνει στους 6% αλκοολικούς βαθμούς.



Κάνναβη
Το Μάρτιο του 1996 η Γερμανία άλλαξε το νόμο για τα ναρκωτικά και επέτρεψε την καλλιέργεια και χρήση κάνναβης (EU-Hemp), αρκεί ο εμπορικός στόχος να μην οδηγεί σε παρανόηση για τη χρήση της ως ναρκωτικό. Το Μάιο του 1996 καλλιεργήθηκαν μεγάλες εκτάσεις κάνναβης, με σεβασμό προς το παραδοσιακό concept και με τις απαραίτητες τεχνικές που οδηγούσαν σε υψηλής ποιότητας οργανικά προϊόντα. Η χρήση της στη διαδικασία ζύμωσης της μπύρας πραγματοποιείται αρκετά συχνά.

Κρούστα πίτσας
Η Mamma Mia Pizza Beer φτιάχνεται χρησιμοποιώντας… πολτοποιημένη πίτσα μαργαρίτα. Η πίτσα έχει κρούστα ολικής άλεσης και περιέχει ντομάτα, ρίγανη, βασιλικό και σκόρδο, αλλά μη φανταστείτε ότι θα βρείτε κομμάτια τους μέσα στη μπύρα σας, ούτε ότι θα πίνετε μπύίρα με γεύση πίτσας. Με την προσθήκη αρωματικών, λυκίσκου και με τις κατάλληλες τεχνικές βρασίματος, το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση.





Σπόροι σιναπιού
Οι γνωστοί μας από τη μουστάρδα σπόροι, μπορούν εκτός από εκεί να φιγουράρουν και στα συστατικά μιας μπύρας. Συγκεκριμένα, μια βελγική μπύρα, η Browerij Smisje Wostyntje Mustard Ale ζυμώνεται μεταξύ άλλων με 90% βύνη κριθαριού, καστανή ζάχαρη και σπόρους σιναπιού. Έχει 7% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η γεύση της διαφέρει λίγο, με πολλούς να συμφωνούν ότι όταν ζεσταίνεται βγάζει κάτι σε… μουστάρδα.



Μούσι
Ναι, καλά διαβάσατε. Ένας ζυθοποιός στο Όρεγκον έφτιαξε μπύρα χρησιμοποιώντας μαγιά από… το μούσι του. Απ’ ό,τι φαίνεται ο John Maier και ο πρόεδρος του ζυθοποιείου Rogue Ales Brewery έψαχναν έναν καινούργιο τρόπο ζύμωσης και το μούσι του Maier που είχε να ξυριστεί από το 1978 τους φάνηκε σαν καλή ιδέα. Μη φοβάστε, δεν πίνετε το μούσι του κυρίου, αλλά μπύρα φτιαγμένη από πολύ καλή μαγιά που προέρχεται από… τρίχες. 



Γάλα
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, μία ιαπωνική ζυθοποιία κατασκεύασε μια μπύρα 5% ABV βύνης Happoshu που βασικά παρασκευάζεται όπως και κάθε άλλη μπύρα, με την διαφορά ότι πρόσθεσε ένα 30% του συνόλου από γάλα.


Περιττώματα ζώων
Ο καφές αποτελεί ένα όλο και πιο συνηθισμένο συστατικό σε μπύρες craft, αλλά το Ζυθοποιείο Mikkeller της Δανίας πήγε το θέμα λίγο παραπέρα και χρησιμοποίησε περιττώματα της γάτας «civet», γνωστή ως «μοσχογαλή γάτα». Η γάτα αυτή μοιάζει με νυφίτσα, προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία και τρέφεται αποκλειστικά με τα καλύτερα και πιο ώριμα coffee berries. Τα ένζυμα του στομαχιού της τα διασπούν φυσικά κι έπειτα οι εργάτες τα συλλέγουν από τα περιττώματά της, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον καφέ –ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από τους πιο ακριβούς του κόσμου, με δυνατή γεύση και άρωμα. Στη συνέχεια, το Ζυθοποιείο Mikkeller χρησιμοποιεί αυτούς τους κόκκους καφέ για να δημιουργήσει τη δική του μπύίρα με 10,9% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και «πλούσιο, σκούρο άρωμα εσπρέσο στο τελείωμα».

Όρχεις ταύρου
Μετά από ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, το Ζυθοποιείο Wynkoop στο Ντένβερ αποφάσισε να προχωρήσει με την Rocky Mountain Oyster Stout, η οποία ανάμεσα στα συστατικά της περιλαμβάνει και… όρχεις ταύρου, ενώ Rocky Mountain Oyster είναι και η ονομασία ενός πιάτου με το ίδιο βασικό συστατικό. Οι όρχεις τεμαχίζονται, ψήνονται και στη συνέχεια προστίθενται στο χυλό βύνης, ενώ η γεύση της μπύρας είναι βαθιά και θυμίζει κάτι από σιρόπι σοκολάτας, Kahlua, εσπρέσο και –φυσικά- αλκοόλ. Για όσους ενδιαφέρονται… κυκλοφορεί μόνο στην Αμερική.





Αρνί Ουαλίας
Ο χυμός από ένα αργό-ψημένο αρνί Ουαλίας είναι το βασικό συστατικό. Προστίθεται στο νερό και τη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης.




Coca-Cola
Ενώ είναι καταδικασμένη από την γερμανική νομοθεσία περί καθαρότητας, αυτή η σε χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, βότανα και μπαχαρικά παρασκευάζετε με 60% πρωτότυπη Warsteiner Premium Verum και 40% κόκα-κόλα, και είναι σίγουρο ότι θα σας δώσει μια γερή κλωτσιά καφεΐνης.








Τσάι Kombucha
«Μαγιά + διαφορετική μαγιά = εντελώς νέα μαγιά» είναι η ιδέα πίσω από αυτή τη μπύρα, η οποία συνδυάζει παλαιωμένη Lambic και ειδικά παρασκευασμένο οργανικά βελγικό kombucha τσάι για να επιτευχθεί μια έντονη γεύση λεμονιού.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!