Η Ζυθοποιία: Η Velkopopovický Kozel είναι μια τσεχική lager μπύρα που παράγεται από το 1874. Εκείνο το έτος, ο Franz Ringhoffer ίδρυσε ένα ζυθοποιείο στο Velke Popovice κοντά στην Πράγα. Αρχικά το Popovice ανήκε στο Μοναστήρι Strahov, από τον 17ο αιώνα το αρχοντικό ανήκε στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Αγίου Νικολάου στο Prague Old Town. Μετά την κατάργηση της Μονής το 1785 από τον Josef II, το φέουδο ήταν σε πλειστηριασμό και μετά από αρκετούς άλλους ιδιοκτήτες, το αρχοντικό Popovice αγοράστηκε το 1870 από τον Frantisek Ringhoffer. Το 1874, όταν παρασκευάζει την πρώτη μπύρα η ημερομηνία αυτή έγινε θεμέλιο έτος της σύγχρονης ιστορίας της Velkopopovicky Kozel. Το έμβλημα της ζυθοποιίας είναι μια αίγα όπου δημιουργήθηκε από μια περιπλανώμενη Γαλλίδα ζωγράφο, ως έκφραση ευχαριστίας για τη φιλοξενία που έλαβε στο Popovice. Το 1875 παρασκευάζονται 18.000 εκατόλιτρα μπίρας και πωλούνται ευθύς αμέσως. Το 1902 μετά από μια μεγάλη ανασυγκρότηση του ζυθοποιείου ανήλθε στα 90.000 εκατόλιτρα και το 1994, η ζυθοποιία έφτασε το ρεκόρ τον 931.000 εκατόλιτρών. Από την 1η Οκτωβρίου 2002, η Velke Popovice ζυθοποιία είναι επίσημα μέλος της Plzensky Prazdroj, δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής μπύρας στον κόσμο με πάνω από ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα ετήσια παραγωγής μπύρας. Περισσότερο από το 10% της παραγωγής της Velkopopovicky Kozel εξάγεται προς τη Σλοβακία, τη Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία όπως επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου το 1995, 1996, 1997 και 1999, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπύρας στο Σικάγο στην κατηγορία των Pilsner. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έχει δοθεί άδεια παραγωγής μπύρας με την ετικέτα Kozel στα παρακάτω κράτη: Ρωσία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ουκρανία και την Σλοβακία, καθιστώντας την από την πιο δημοφιλής τσέχικη μπύρα σε όλο τον κόσμο.


Η Μπύρα: Γεύση καραμέλας και λυκίσκου. Παράγεται από τις ποιοτικότερες σκουρόχρωμες βύνες και αυτό που τη διακρίνει από τις υπόλοιπες μπύρες της κατηγορίας της, είναι ο επίσης σκουρόχρωμος αφρός της, που προκύπτει από τη χρήση αποκλειστικά φυσικών συστατικών, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών. Έχει μια υπέροχη, ελαφριά γεύση καραμέλας και λυκίσκου και βαθύ, σκούρο χρώμα. Είναι ελαφρώς γλυκιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ένα ελαφρύ άρωμα καπνιστού.

Τύπος          Dark Lager
Χρώμα        Καφέ ανοιχτό
Αλκοόλ       4,8%
Ζυθοποιία   Velkopopovicky Kozel
Προέλευση Τσεχία
Reviews      Ratebeer Untappd


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer και αρθρογράφος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσω social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment: