Σύντομη Ιστορία : Η Βελγική zυθοποιία Westvleteren ξεκίνησε το 1838 στο εσωτερικό της Μονής του Αγίου Σίξτου στον Βελγικό δήμο Vleteren. Για την ιστορία να πούμε ότι μοναχοί από το μοναστήρι Catsberg της Γαλλίας, θεμελίωσαν το St.Sixtus το 1831 και το 1838 το ζυθοποιείο Westvleteren έθεσε σε λειτουργία τα χάλκινα καζάνια του. Η λειτουργία του συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων και είναι το μόνο μοναστήρι που οι Γερμανοί Ναζί δεν αφαίρεσαν τα χάλκινα καζάνια του για τους πολεμικούς τους σκοπούς. Επίσης μέχρι και σήμερα είναι το μόνο μοναστήρι που η ζυθοποίηση γίνεται αποκλειστικά από μοναχούς που ανήκουν στο τάγμα των Cistercians. Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι που αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου όλα τα στάδια ζυθοποίησης της μπύρας του. Από τους 265 μοναχούς, μονάχα οι 5 είναι επικεντρωμένοι στην παραγωγή της μπύρας με άλλους 5 που βοηθούν στο στάδιο της εμφιάλωσης. Εξάλλου στόχος της μονής είναι να παρασκευάζει τόση μπύρα όση χρειάζεται για τα έξοδά της και κάποιες φιλανθρωπίες. Οι μπύρες της ζυθοποιίας έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη για τη γεύση και την ποιότητα τους και συχνά αναφέρεται ως η καλύτερη μπύρα στον κόσμο (Westvleteren 12). Η περιορισμένη διαθεσιμότητα της μπύρας στην ευρύ αγορά οφείλεται στις μικρές ποσότητες που πωλούνται από το μοναστήρι σε εβδομαδιαία βάση, σε μεμονωμένους αγοραστές, μόνο μετά από τηλεφωνική κράτηση και μόνο σε Βέλγους. Την πουλάνε για να συντηρηθούν και όχι για να βγάλουν κέρδος και αυτή η πρακτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Φτιάχνουμε μπύρα για να μπορούμε να είμαστε μοναχοί» είναι το σύνθημά τους και παρόλο που η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως χρόνο με τον χρόνο, η παραγωγή δεν την ακολουθεί. Η «καλύτερη μπύρα του Κόσμου» είναι επίσης και η πιο δυσεύρετη. Σε πείσμα του εμπορίου και του marketing, η Μονή του Αγίου Σίξτου επιμένει να μην κυκλοφορεί στο εμπόριο της 3 ετικέτες που παράγει, αναγκάζοντας τον καταναλωτή να επισκεφτεί τη Μονή και το κατάστημα-αποθήκη της για να τις προμηθευτεί επειδή το μοναστήρι απαγορεύει ρητά τη μεταπώληση της μπύρας του. Ωστόσο μπορείς πλέον να βρεις και τα 3 μπουκάλια σε κάποιες επιλεγμένες κάβες του Βελγίου και των Κάτω Χωρών (και όχι μόνο) σε τιμές βέβαια εξαιρετικά υψηλές. Αληθεύει, ότι έκανε την εμφάνισή της σε δύο καταστήματα των Βρυξελλών το Beer Planet και το De Bier Tempel. Μέχρι το 1999, το ζυθοποιείο παρήγαγε επίσης μία μαύρη μπύρα με 6,2 % ABV και μία ελαφρύτερη με 4% η οποία ήταν η μπύρα των μοναχών, αλλά αυτές αντικαταστάθηκαν από την Ξανθιά (Blonde). Οι 8 και 12 είναι “bottle contitioned” (επαναζυμώνονται στην μπουκάλα) και έχουν μακρά διάρκεια ζωής στο ράφι ή στο ψυγείο. Το ζυθοποιείο παράγει τρεις μπύρες. Την Westvleteren Βlonde (πράσινο καπάκι), τη Westvleteren 8 (Μπλε καπάκι) και την Westvleteren 12 (Κίτρινο καπάκι). Τα μπουκάλια είναι εντελώς γυμνά, χωρίς καμία ετικέτα και μόνο από το καπάκι καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ των τριών ειδών.

Westvleteren Βlonde
Περιγραφή: Σώμα απαλό και κρεμώδες με ήπια ενανθράκωση, Χρώμα: χρυσό με υπολείμματα μαγιάς, Αφρός: λευκός συνεκτικός, μικρής διάρκειας, Άρωμα: βρώμη, σανός με εξελισσόμενα αρώματα ροδάκινου, μήλου, πεύκου, μπισκότου και μελιού, Γεύση: πικάντικη, μαύρο ψωμί, αχλάδι, λευκό πιπέρι, κίτρο, Επίγευση: είναι δυνατή, ξηρή, αρωματική.

ΤύποςBelgian Ale
ΧρώμαΒαθύ κίτρινο
Αλκοόλ5.8 %
ΖυθοποιίαWestvleteren Abdij St. Sixtus
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd

Westvleteren 8
Περιγραφή : Χρώμα μαονιού με κόκκινες ανταύγειες, Αφρός: μπεζ ελαφρώς συνεκτικός, μικρής διάρκειας,  Άρωμα: καραμελωμένη βύνη με εξελισσόμενα αρώματα μαύρων φρούτων:σταφίδας,  σταφυλιού, δαμάσκηνου και χουρμά,  Γεύση:  βελούδινη, καραμέλα και σοκολάτα παρούσες παντρεύονται αρμονικά με το κόκκινο σταφύλι, το ξερό δαμάσκηνο και την σταφίδα. Ιδέα μπανάνας και σύκου όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, Επίγευση: δυνατή, μαύρη ζάχαρη.

ΤύποςBelgian Ale
ΧρώμαΒαθύ καφέ
Αλκοόλ8 %
ΖυθοποιίαWestvleteren Abdij St. Sixtus
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd

Westvleteren 12
Περιγραφή : Το χρώμα της Westvleteren 12 είναι σκούρο καστανό με βυσσινί τόνους κι ο αφρός ελάχιστος μπεζ που γρήγορα εξαφανίζεται. Το άρωμά της πολύ ιδιαίτερο, βγάζει αρώματα ψωμιού σίκαλης, μέλι, φρούτα του δάσους και σταφίδα. Γεύση: μαύρη σταφίδα, κουκούτσια σταφυλιών, ξύλο βαρελιού, δαμάσκηνο, υποψία βανίλιας. Με το πέρας του χρόνου, το άρωμα γλυκαίνει και γίνεται πιο ζαχαρένιο και βανιλάτο. Η επίγευσή της είναι ντελικάτα ξηρή και πικρή με υποψία ξινού,  ισορροπώντας την αρχική γλυκιά αίσθηση.

ΤύποςQuadrupel
ΧρώμαΒαθύ καφέ
Αλκοόλ10.2 %
ΖυθοποιίαWestvleteren Abdij St. Sixtus
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd

Reviews         RateBeer  Untappd

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!