Εκεί που ξεκινάει η επεξεργασία και ο βρασμός της μπύρας



Οι απαιτούμενες δεξαμενές για την ζύμωση, ωρίμανση και αποθήκευση του προϊόντος, διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο μπύρας που επιλέγουμε να παράγουμε, τον τρόπο ζύμωσης και την περαιτέρω τελική επεξεργασία του προϊόντος. Ο σχεδιασμός, η επιλογή των υλικών και ο τρόπος κατασκευής των δεξαμενών εξασφαλίζουν την υγιεινή, καταλυτικό παράγοντα για την διασφάλιση της ποιότητας, αλλά και την υψηλή απόδοση της παραγωγής, παράγοντα βιωσιμότητας για κάθε ζυθοποιείο. Οι δεξαμενές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με διάταξη CIP (clean in place), όλα τα απαιτούμενα συστήματα ελέγχου και ασφάλειας και να είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ή να προσαρμοστούν στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του ζυθοποιείου.

Οι δεξαμενές ζυθοποίησης χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:


Δεξαμενές ζύμωσης-ωρίμανσης-αποθήκευσης (Unitanks) 
Πρόκειται για τον πλέον διαδεδομένο τύπο δεξαμενής επεξεργασίας μπύρας. Εξοπλισμένες με κώνο 60ο, διάταξη CIP, συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας και αντοχή σε πίεση μέχρι και 3bar, είναι ικανές για την παραγωγή των περισσοτέρων τύπων μπύρας. Διατίθενται σε δυναμικότητες από 5hl έως 1800hl, και η επιλογή τους αποτελεί αντικείμενο μελέτης βάση του τύπου μπύρας που θέλουμε να παράγουμε και της παραγωγικότητας του ζυθοποιείου.

Δεξαμενές ζύμωσης ανοικτού τύπου (Open fermenters)
Δεξαμενές ανοικτού τύπου, σύμφωνα με τα πρότυπα της παραδοσιακής ζυθοποίησης, αποκλειστικά για την παραγωγή τύπων μπύρας όπου απαιτείται χρήση συγκεκριμένων τύπων μαγιάς και ειδικές συνθήκες ζύμωσης. Είναι εξοπλισμένες με συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας, διάταξη CIP και ανοιγόμενη οροφή με σύστημα υδραυλικής ανύψωσης, και διατίθενται σε δυναμικότητες από 5hl έως 50hl. Κατόπιν ζήτησης μπορούν να μελετηθούν και μοντέλα μεγαλύτερων διαστάσεων.


Δεξαμενές αποθήκευσης – τυποποίησης (ΒΒΤ) 
Δεξαμενές πίεσης για την αποθήκευση της επεξεργασμένης μπύρας που προορίζεται για τυποποίηση (Bright Beer Tanks). Σχεδιάζονται σύμφωνα με την παραγωγικότητα των δεξαμενών ζύμωσης και την δυναμικότητα της γραμμής συσκευασίας. Είναι εξοπλισμένες με διάταξη CIP, συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας και στάθμης και η αντοχή τους στην πίεση μπορεί να φτάσει τα 3 bar. Διατίθενται σε δυναμικότητες από 5hl έως 1800hl.

Δεξαμενές υποστήριξης 
Πρόκειται για τις απαραίτητες δεξαμενές υποστήριξης του ζυθοποιείου, για την αποθήκευση του ζεστού ή κρύου νερού ή ακόμη και για την στελέχωση χειροκίνητων ή αυτόματων συστημάτων CIP. Οι προδιαγραφές, ο εξοπλισμός και οι διαστάσεις τους, ποικίλουν ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται και είναι εξοπλισμένες με συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας και στάθμης, συστήματα κυκλοφορίας και διατάξεις CIP.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!