Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα συγκροτήματα λανσάρουν στην αγορά τη δική τους μπύρα είτε για λόγους promotion είτε για λόγους καθαρά οικονομικούς μιας και οι μπύρες μπαίνουν δίπλα στα t-shirts ως μορφή merchandise στις επίσημες ιστοσελίδες τους. Η διαδικασία είναι απλή. Το συγκρότημα έρχεται σε επαφή με μια ζυθοποιία που τις περισσότερες φορές είναι στη χώρα του και συμφωνεί να παράγει τη δική του μπύρα βάζοντας στην ετικέτα το όνομα του. Οι συμφωνίες πολλές και διαφορετικές. Κάποιες φορές οι ζυθοποιίες λαμβάνουν μέρος των κερδών από τις πωλήσεις των μπουκαλιών επενδύοντας και οι ίδιες δουλειά και χρήμα ενώ κάποιες φορές τα συγκροτήματα (που έχουν κυρίως μεγαλύτερη οικονομική άνεση) αγοράζουν μια και έξω τα αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης και διανομής του ποτού. Μάλιστα η διαδικασία έχει γίνει τόσο μόδα τον τελευταίο καιρό που από το πουθενά ξεπετάγονται εταιρίες που το μόνο που κάνουν είναι να διαμεσολαβούν ανάμεσα σε συγκροτήματα και ζυθοποιίες με καθαρό σκοπό το κέρδος.

Το beeroskopio με την βοήθεια του rockyourlife.gr παρουσιάζει τις πιο δημοφιλής μπύρες συγκροτημάτων. Το άρθρο αυτό θα εμπλουτίζεται κάθε φορά που θα βγαίνει στην αγορά ένα νέο προϊόν και αξίζει την προσοχή μας.

MOTORHEAD
Όνομα: Motorhead Bastards
Ζυθοποιία: Krönleins
Τύπος: Lager
Αλκοόλ: 4,7 %
To 2012, ήταν η χρονιά που οι Motorhead λάνσαραν τη δική τους μπύρα στην αγορά. Προϊόν που παρασκευάζεται στο Halmstad της Σουηδίας ήταν κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο μετά την παραγωγή βότκας και κρασιού με την ετικέτα του συγκροτήματος. Η γεύση της μπορεί να χαρακτηριστεί πικάντικη με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών. On line παραγγελία μπορεί να γίνει μόνο από 24 μπουκάλια και πάνω.

IRON MAIDEN
Όνομα: Trooper
Ζυθοποιία: Robinsons
Τύπος: ESB (Extra Special/Strong Bitter)
Αλκοόλ: 4,7 %
Η μπύρα των Iron Maiden δεν θα μπορούσε να παρασκευάζεται πουθενά αλλού εκτός από την Αγγλία. Μάλιστα, η παραγωγή της έγινε στη ζυθοποιία Robinsons στο Stockport του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο μια φορά σε μερικά εκατομμύρια μπουκάλια. Τυπική αγγλική μπύρα με κάπως γλυκιά γεύση, καθαρό άρωμα, με τον λυκίσκο και τα εσπεριδοειδή να είναι ευδιάκριτα στο άρωμα αλλά και στη γεύση.



AC/DC
Όνομα: AC/DC
Ζυθοποιία: Karlsberg
Τύπος: Pale Lager
Αλκοόλ: 5 %
Η γερμανική μπύρα συναντά το αυστραλιανό Hard Rock. Με αυτό τον τρόπο οι AC/DC προσπάθησαν να λανσάρουν στην αγορά τη δική τους μπύρα που συσκευάζεται σε κουτί των 500ml από την Karlbesg στο Homburg της Γερμανίας. Ανοιχτό κίτρινο χρώμα με έντονη τη μυρωδιά της βύνης και δημητριακών με ελαφρώς πικρή επίγευση.

KISS
Όνομα: Destroyer
Ζυθοποιία: Krönleins
Τύπος: Pale Lager
Αλκοόλ: 4,7 %
Παρασκευασμένη στο ίδιο ζυθοποιείο με αυτή των MOTORHEAD, η μπύρα των KISS βγαίνει σε μπουκάλι των 330ml καθώς και σε κουτάκι. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες η Destroyer έχει τη χειρότερη γεύση. Οι νότες από καλαμπόκι, μαγειρεμένων λαχανικών και η γλυκόπικρη επίγευση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να την ξαναδοκιμάσεις. Το χρώμα της είναι χρυσοκίτρινο αλλά η γεύση της είναι πολύ φτωχή.







SEPULTURA
Όνομα: Grave Weizen
Ζυθοποιία: Cervejaria Bamberg
Τύπος: Weiss
Αλκοόλ: 5 %
H Grave Weizen σχεδιάστηκε από την Bushindo Brazil και παρασκευάστηκε σε ένα προάστιο του Sao Paolo από την ζυθοποιία Cervejaria Bamberg με αφορμή τα 25 χρόνια του συγκροτήματος. Η συγκεκριμένη ζυθοποιία δημιουργήθηκε μόλις το 2005 με στόχο να χρησιμοποιεί την αυθεντική συνταγή της μπύρας του Bamberg της Γερμανίας με τα γήινα αρώματα της Βραζιλίας. Στο άρωμα και στη γεύση της μπορεί κανείς να εντοπίσει την μπανάνα και το γαρίφαλο ενώ ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά και ποικιλίες πικάντικων τυριών.

ANGRA
Όνομα: Angels Cry
Ζυθοποιία: Beer Magnus
Τύπος: Irish Red Ale
Αλκοόλ: 6,5 % - 9,0%

Όνομα: Holy Land
Ζυθοποιία: Beer Magnus
Τύπος: Pilsner
Αλκοόλ: 4,5 %

Και οι δυο μπύρες του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τους album. Η πρώτη έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινες αποχρώσεις. Έχει έντονη «ψημένη» γεύση με καραμελωμένο άρωμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η δεύτερη είναι σαφώς ελαφρύτερη, πίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από την πρώτη και έχει έντονο χρυσοχάλκινο χρώμα.

MASTODON
Όνομα: The Hunter
Ζυθοποιείο: Mahrs-Brau
Τύπος: Munich Helles Lager
Αλκοόλ: 5,2%
Η μπύρα των Mastodon εμφιαλώθηκε από τη ζυθοποιεία Mahrs-Brau που βρίσκεται στο Bamberg της Γερμανίας, λίγους μήνες πριν την περιοδεία του συγκροτήματος το 2012 και χρησιμοποιήθηκε για λόγους promotion. Η γεύση της είναι ομαλή και χαρακτηρίζεται από νότες εσπεριδοειδών, μελιού και σιταριού.








PEARL JAM
Όνομα: Faithfull Ale
Ζυθοποιείο: Dogfish Head
Τύπος: Belgian Strong Pale Ale
Αλκοόλ: 7,0%
H Faithfull Ale κυκλοφόρησε το 2011 με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία του ντεμπούτου album του συγκροτήματος “Ten”. Η εμφιάλωση της έγινε στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών από μια Pub (Dogfish Head Brewings & Eats) η οποία έχει τη δική της ζυθοποιία. Η ίδια ζυθοποιία μάλιστα κυκλοφόρησε στο παρελθόν μπύρες για τον Miles Davis και για τον Robert Johnson. Η Faithfull Ale έχει αποσυρθεί από την αγορά.

MUNICIPAL WASTE
Όνομα: Toxic Revolution
Ζυθοποιείο: 3 Floyds
Τύπος: American Double/Imperial Stout
Αλκοόλ: 8,5%
To heavy/thrash συγκρότημα από της Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε και αυτό τη δική του μπύρα από την ζυθοποιεία 3 Floyds οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι φανατικοί θαυμαστές της extreme metal σκηνής. Το άρωμα της έχει έντονες νότες καφέ, κακάο και λυκίσκου ενώ η γεύση της είναι λίγο πικρή με το κακάο και τη ρητίνη πεύκου να γίνονται ευδιάκριτα. Γενικά η συγκεκριμένη μπύρα έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.




PIG DESTROYER
Όνομα: Permanent Funeral
Ζυθοποιείο: 3 Floyds
Τύπος: American Double/Imperial IPA
Αλκοόλ: 10,5%
To 2012 κυκλοφόρησε η μπύρα των Pig Destroyer από την ίδια ζυθοποιία με αυτή των Municipal Waste. Το χρώμα της είναι έντονο πορτοκαλί με χάλκινες αποχρώσεις. Το άρωμα της έχει νότες φλούδας εσπεριδοειδών αλλά και σάρκας ανανά και τροπικών φρούτων. Η γεύση της είναι κάπως γλυκιά και χαρακτηρίζεται από το μάνγκο, μαρμελάδα πορτοκάλι και μια μικρή δόση φρούτων του πάθους. Από τις καλύτερες μπύρες που έχουν κυκλοφορήσει με όνομα συγκροτήματος.

AMON AMARTH
Όνομα: Ragnarok
Ζυθοποιείο: 3 Floyds
Τύπος: American Porter
Αλκοόλ: 8,2%
Οι Amon Amarth κυκλοφόρησαν τη δική τους μπύρα το 2011 και μάλιστα μέσα σε αποθεωτικές κριτικές από τους γνώστες του αντικειμένου. Το χρώμα της σκούρο καφέ με ένα τολμηρό άρωμα λυκίσκου, σοκολάτας και εσπεριδοειδών. Η γεύσης της είναι καπνιστή ενώ μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει το μέλι. Ιδανικά δεν πίνεται πολύ παγωμένη για να αναδείξει όλα της τα αρώματα και την πλήρη γεύση της. Δυστυχώς η Ragnarok δεν αναμένεται να ξανακυκλοφορήσει στο εμπόριο.

CORROSION OF CONFORMITY
Όνομα: Imperial Porter
Ζυθοποιείο: Burnt Hickory
Τύπος: American Porter
Αλκοόλ: 8%
H Burnt Hickory είναι μια νέα ζυθοποιία που άνοιξε τις πόρτες της μόλις το 2011. Η Imperial Portel χαρακτηρίζεται από το μαύρο χρώμα ενώ το άρωμα της είναι ζωντανό και φρουτώδες. Στο άρωμα διακρίνονται νότες σοκολάτας, καφέ ενώ ο εκπαιδευμένος πότης μπορεί να μυρίσει ρούμι μιας και η συγκεκριμένη μπύρα ωριμάζει σε βαρέλια που φιλοξενούσαν στο παρελθόν το συγκεκριμένο ποτό. Η γεύση της είναι αρκετά πλούσια με μια ελαφριά γλυκύτητα.


GWAR
Όνομα: GWAR BQ 2013
Ζυθοποιείο: Cigar City
Τύπος: American Pale Ale
Αλκοόλ: 5,5%
Οι άκρως «θεατρικοί» GWAR έβγαλαν μόλις το 2013 στην αγορά τη δική τους μπύρα από τη ζυθοποιία Cigar City που έχει έδρα την Tampa της Florida των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χρώμα της είναι χάλκινο ενώ στα αρώματα μπορεί κανείς να διακρίνει γκρέιπφρουτ και μάνγκο. Η γεύση της είναι ελαφρώς πικρή που στην αρχή αφήνει την αίσθηση του καπνιστού.




Σαν λάτρης του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος δεν θα μπορούσα να μην κάνω το σχετικό αφιέρωμα που ακολούθησε. Και κοίτα να δεις κάτι πράγματα, το αγαπημένο μου συγκρότημα διάλεξε το αγαπημένο μου είδος…Φυσικά μιλάω για τους SEPULTURA!!!

Ορίστε και μερικά βιντεοκλίπ των λατρεμένων TANKARD για το κλείσιμο…




Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!