Η Ζυθοποιία: Το μοναστήρι του Koningshoeven (που σημαίνει ‘’Κήποι του Βασιλιά’’ στα Ολλανδικά) ιδρύθηκε το 1881 κοντά στο χωριό Berkel Enschot στην Ολλανδία, σε έκταση που δώρισε ο Ολλανδός βασιλιάς, στους μοναχούς που κατέφυγαν εκεί απ' το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση.
Η πρώτη ζυθοποιία κατασκευάστηκε στο μοναστήρι το 1884, για να βοηθήσει στη συντήρηση του μοναστηριού. Τόση σημασία έδωσε το μοναστήρι στην παρασκευή μπύρας, που γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας πολλά ταβερνεία που έλεγχε το μοναστήρι. Ο μοναχός Isidorus Laaber μάλιστα, στάλθηκε για σπουδές ζυθοποιίας στο Μόναχο.

Το 1969, το μοναστήρι συνεργάστηκε με την ολλανδική ζυθοποιία Artois, ώστε να παρασκευάζει και για αυτήν κάποιες μπύρες. Προς το 1980 μάλιστα, η ζυθοποιία του Koningshoeven, ήταν μια κανονική επιχείρηση που παρήγαγε μπύρες Dark, Lager, Dortmunder, Super και Bock. Το 1980, οι μοναχοί ανέλαβαν πάλι τον έλεγχο της ζυθοποιίας και ξεκίνησαν να παράγουν, σε περιορισμένο αριθμό, μια μπύρα υψηλής ζύμωσης, βασισμένη σε μια συνταγή της δεκαετίας του 50.

Οι Dubel και Tripel, πρωτοπαρασκευάστηκαν το '87. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση του 1989, και την μεγάλη επιτυχία της Quadrupel το '91, ξεκίνησε και η συνεργασία με την Bavaria, η οποία ανέλαβε το management και χρησιμοποιούσε το ζυθοποιό και για κάποιες άλλες δικές της μπύρες. Η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ και η Ομοσπονδία των Τραππιστικών μοναστηριών, θεώρησαν πως το Koningshoeven έχει ξεφύγει από τις αρχές της παραγωγής των αυθεντικών Τραππιστικών Προϊόντων, τα οποία παράγονταν αποκλειστικά από μοναχούς και μόνο για τις ανάγκες αυτοδιάθεσης της μοναστικής κοινότητας. Το 1999 αφαιρέθηκε απ' το Koningshoeven το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο "Authentic Trappist Product" αλλά οι La Trappe συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν La Trappe Trappistenbier την Ευρώπη και σαν Koningshoeven Trappistenbier στην Αμερική. To 2005, οι μοναχοί αναθεώρησαν το πλαίσιο συνεργασίας τους με την Bavaria, αποφασίζοντας πως εκτός από τον γενικό έλεγχο, θα συμμετέχουν κυριολεκτικά στην εργασία της ζυθοποίησης, οπότε και επανέκτησαν τον επίσημο τίτλο των Τραππιστών."


La Trappe Blond
Όμορφο κιτρινωπό το σώμα της, που αν κοιτάξεις το ποτήρι από διαφορετικές γωνίες και υπό τα καμώματα του φωτός δίνει την αίσθηση του ανοιχτού πορτοκαλί. Αφρός λευκός, θα πέσει στην αρχή επιβλητικά, αλλά θα χάσει τάχιστα τη συνεκτικότητά του με αποτέλεσμα σύντομα να περιοριστεί σε ένα ψιλό πέπλο και κατόπιν σε ένα δαχτυλίδι που θα κοσμεί την ξανθιά κυρία μέχρι τέλους.
'Αρωμα : Γλυκό και ζεστό το άρωμά της με τα φρούτα και τη μαγιά να έχουν στην αρχή τον πρώτο λόγο και κατόπιν τα malts και κάποια καρυκεύματα. Στην αρχή το άρωμα της μπανάνας και του πορτοκαλιού είναι αυτά που ξεχωρίζουν, αλλά πιάνοντας υψηλότερες θερμοκρασίες υπερισχύει η μαγιά και κάποια υποψία καραμέλας με φρούτα. 
Γεύση: Γλυκιά θα χαρακτήριζα την αίσθηση στο σύνολό της. Φρούτα (μήλο, πορτοκάλι, ελαφρώς μπανάνα) ξεχωρίζουν μαζί με τη ζάχαρη και τη ζεστασιά της μαγιάς. Ελαφρώς spicy (υποψιάζομαι κόλιανδρο και αυτό γιατί τον χρησιμοποιούν συχνά οι Ολλανδοί μοναχοί στις συνταγές τους).
Επίγευση: Σχεδόν γλυκό τελείωμα με την αίσθηση των φρούτων και ειδικότερα της μπανάνας να επικρατεί έστω και αμυδρά, ενώ μια ελαφριά πικράδα ίσα που εμφανίζεται για να υποδηλώσει την παρουσία του λυκίσκου. Σώμα μέτριο προς δεμένο. Ανεπαίσθητη η ύπαρξη αλκοόλ, μέτριο το ανθρακικό της.

Τύπος: Abbey Belgian Ale
ABV: 6.5 %
Χρώμα: Βαθύ Κίτρινο
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
Προέλευση: Ολλανδία
ReviewsRatebeer  Untappd La Trappe Duddel
Αρχικά σε κερδίζει το πανέμορφο ρουμπινί χρώμα μετά ακολουθούν πολλές αρετές. Τα αρώματα ξηρών κόκκινων φρούτων (κυρίως κεράσια και δαμάσκηνα), οι πινελιές καραμέλας και οι νιφάδες σοκολάτας. Η γεύση στην αρχή είναι γλυκιά, εξελίσσεται λίγο πικάντικη και στο τέλος είναι ευχάριστα φρέσκια.

Τύπος: Abbey Dubbel
ABV: 7 %
Χρώμα: Καφεκόκκινο
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
Προέλευση: Ολλανδία
ReviewsRatebeer  Untappd


La Trappe Tripel 
Μια πραγματικά πληθωρική Trappist με δύναμη και ένταση.Ο πλούτος της είναι εμφανής στη μύτη και στο στόμα. Το αρωματικό μπουκέτο περιλαμβάνει μήλα, ροδάκινα, μπανάνες, καραμέλα, πιπέρια, γήινες και ανθικές νότες. Στο στόμα εναλλάσσονται ο φρουτώδης και ο πικάντικος χαρακτήρας, ενώ η επίγευση είναι απολαυστικά πιπεράτη.

Τύπος: Abbey Tripel
ABV: 8 %
Χρώμα: Ξανθό
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
Προέλευση: Ολλανδία
ReviewsRatebeer  Untappd 


La Trappe Quadrupel 
Άρωμα: Γλυκό άρωμα, ελαφρώς spicy στην αρχή με τα malts και την μαγιά να έχουν αρχικά το πάνω χέρι, ενώ στην πορεία η άνοδος της θερμοκρασίας στο σώμα της αφήνει να αντιληφθείς και ένα μπουκέτο αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας και κάποιο πέρασμα μπανάνας και δαμάσκηνου ίσως. Καθόλου αισθητός ο λυκίσκος, πράγμα αναμενόμενο άλλωστε για strong ale και πολύ καλά κρυμμένη η αίσθηση του αλκοόλ στη μύτη. Διακριτικό και απαλό άρωμα στο σύνολό του...όχι τόσο δυνατό.
Γεύση: Απρόσμενα εξαιρετική γεύση για κάποιον που την δοκιμάζει για πρώτη φορά και φυσικά πιο περίπλοκη σε σχέση με το άρωμα. Γλυκιά, βελούδινη αίσθηση στο στόμα με την καραμελωμένη ζάχαρη, ίσως τη σταφίδα, τα φρούτα (μαύρα φρούτα αλλά και λίγο από μήλο μπανάνα και αχλάδι μου φέρνει), υποψία κακάο. Τσιμπήματα του αλκοόλ στη γλώσσα αλλά και τσιμπήματα από μια αίσθηση πιπεράτη. Δίπλα στα malts η μαγιά δίνει την αίσθηση σαν να έχεις κάνει ζύμη γλυκιά για κουλουράκια ή μπισκότα ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων .
Επίγευση: Στο τελείωμα παρελαύνουν όλα και από λίγο, ενώ μια ελαφριά πικράδα του λυκίσκου έρχεται να εξισορροπήσει τη γλύκα από τη ζάχαρη, τα φρούτα και τη μαγιά που υπάρχουν και στο τελείωμα διαρκείας. Λίγο πιο αισθητό και το αλκοόλ στην επίγευση και μια ανεπαίσθητη spicy εμφάνιση και πάλι! Το σώμα της πάνω του μετρίου. Η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει η Q δεν μπορεί παρά να αφήνει ικανοποιημένο τον κάθε μπυρόφιλο και με το παραπάνω.

Τύπος: Abbey Quadrupel
ABV: 10 %
Χρώμα: Κεχριμπαρένιο σκούρο
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
Προέλευση: Ολλανδία
ReviewsRatebeer  Untappd 


La Trappe Witte Ντελικάτη, κομψή, σπάνια, ιδιαίτερη, είναι τα κύρια επίθετα που την αντιπροσωπεύουν. Είναι λευκή και μάλιστα η πρώτη και η μοναδική λευκή Trappist. O κόλιανδρος, το κίτρο, οι φλούδες πορτοκαλιού, o ανανάς αποτελούν τα βασικά της αρώματα. Στο στόμα είναι δροσιστική και πικάντικη.

Τύπος: Belgian White beer
ABV: 5.5%
Χρώμα: Απαλό κίτρινο προς λευκό
ΖυθοποιίαDe Koningshoeven Brewery
Προέλευση: Ολλανδία
ReviewsRatebeer  

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer και αρθρογράφος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσω social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment: